0

Nova istraživanja tvrde kako postoji ograničenje u broju minuta koje možemo provesti scrollajući na društvenim mrežama, bez da štetimo vlastitom mentalnom zdravlju.

Nije tajna kako te beskrajno scrollanje kroz fotografije, različite objave o vezama, putovanjima, novim prijateljima i raznim postignućima može natjerati da pomisliš kako nisi ništa postigao u životu. Međutim, jako se teško odjaviti i nikad više ne baciti pogled na društvene mreže. Dobra vijest je da, prema istraživanju objavljenom u Journal of Social and Clinical Psychology, ako ograničiš svoje korištenje društvenih mreža na 30 minuta u danu, to može dovesti do boljeg mentalnog stanja,

via GIPHY


S druge strane, analizirali su korištenje društvenih mreža među studentima, točnije njih 143, u dva navrata, na proljeće i nekoliko mjeseci kasnije. Promatrali su učestalost korištenja Facebooka, Instagrama i Snapchata unutar tjedan dana, a kako bi lakše procijenili mentalno zdravlje studenata uzeli su u obzir sedam različitih faktora: društvenu podršku, strah od propuštanja, usamljenost, samoprihvaćanje, samopoštovanje, anksioznost i depresiju.

Nakon toga su podijelili studente u dvije grupe i proveli istraživanje u trajanju od tri tjedna. Jedna grupa morala je nastaviti koristiti društvene mreže kao i inače, a druga grupa koristila je svaku društvenu mrežu samo 10 minuta dnevno, znači 30 minuta sveukupno. Nakon svega provjerili su kako se studenti osjećaju po pitanju onih prethodno određenih kategorija.

via GIPHY


Kad su ispitanici smanjili vrijeme koje provode na društvenim mrežama zapravo su se počeli osjećati manje usamljenima i depresivnima. Osjećaj anksioznosti i strah od propuštanja nečega bili su smanjeni u obje grupe, ali to može biti i zbog toga što su ispitanici više pazili na vlastito ponašanje tijekom istraživanja. Stoga možemo zaključiti kako bi nam svima, s vremena na vrijeme, dobro došao odmor od društvenih mreža. Sve će i dalje biti tamo, dostupno svima nama kad se vratimo.

Jeste li ikad poželjeli napraviti pauzu od društvenih mreža?

Foto: Giphy/Freepik

M.S.K.

Pogledajte još:

Oni su društvenim mrežama rekli 'la pa pa' - razmišljate li i vi o tome? ANKETA


Za ozbač – 8 tipova ljudi koje odmah moraš unfollowati na svim društvenim mrežama

Pravila ponašanja na društvenim mrežama - što nikad ne smiješ objaviti na fejsu i Instagramu

društvene mrežeFacebookInstagramSnapchatzdravljeistraživanje

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

34.654
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!