5

Čisto i lijepo lice je ono što želiš sigurno i ti postići. Ako ćeš koristiti i na lice stavljati ove proizvode, do tog ćeš cilja doći malo teže.

Zahvaljujući internetu moguće je u tren oka doći do najbolje skincare  rutine za tvoje lice s obzirom na to kakvu kožu imaš i s kakvim se problemima susrećeš. S druge strane, isto je tako i lako moguće doći do totalno loših savjeta i pogrešnih informacija, koje ti mogu napraviti na licu više štete nego koristi. Internet je pun 'savjeta', a nekada je teško razlučiti kojima vjerovati, a kojima ne. U moru hackova i DIY pilinga, maski i svih drugih proizvoda i savjeta za njegu lica, vrlo je vjerojatno da ćeš u nekom trenu naići na one koje ne trebaš poslušati. Uvijek imaj na umu da ovih sljedećih 8 stvari baš nikada ne bi smjela stavljati na lice jer nisu dobre za tvoju kožu niti kratkoročno niti dugoročno.

1.Tvrdi sapun za ruke/bilo koji sapun
Bilo da imaš doma u kupaonici na umivaoniku tvrdi sapun za ruke ili tekući, ovo nikada ne bi smjela koristiti kao proizvod za umivanje lica. Takvi sapuni najčešće jako isuše kožu. Sjeti se samo kako su ti ruke suhe svaki put kada ih opereš sapunom. Sada zamisli da to radiš licu, a na licu ti je koža još nježnija. Korištenje takvih sapuna na licu isušuje kožu i može ti napraviti i nered u smislu da ti izbiju prištići.

2.Limun ili limeta
Citrusi su dobri za tebe, ali kada ih unosiš u organizam, a ne kada ih stavljaš na lice. Ako staviš limunov sok na lice, ne bi smjela izlaziti van, pogotovo ako je sunčan dan. Ta ti kombinacija, limuna i sunca, može dovesti do reakcije kože jer postaje posebno osjetljiva.  Lice ti može izgledati kao da si se spržila s nečime, što vjerojatno nije izgled na koji ciljaš.

3.Kokosovo ulje
Ovo se ne odnosi na sve, već samo one koji imaju polumasnu ili masnu kožu lica. Kokosovo ulje će u tvom slučaju biti loš odabir. Miriš jako fino i lijepo će ti biti kada ga staviš na lice, ali će ti isto tako lice biti još masnije nego inače. Ne isplati se stavljati kokosovo ulje ako imaš masnu kožu, uz ovo ranije spomenuto, može ti i dodatno začepiti pore.

4.DIY pilinzi za lice
Super je sve što možeš doma napraviti od prirodnih sastojaka, uvijek je bolje nego kupovni proizvodi puni kemikalija. Međutim, kada su neke stvari u pitanju treba biti ekstra oprezan i možda ih radije izbjeći. Izrada pilinga za lice i maska koje rade piling kod kuće nije najpametnija ideja. Pilinzi su zeznuti jer ako se dobro ne razumiješ u izradu tako nečega i što točno koji proizvodi radi, možeš na internetu vidjeti krive 'recepte' i napraviti prejaki piling koji će ti oštetiti kožu.

5.Kreme za sunčanje kojima je istekao rok trajanja
Sunce je štetno, to svi znamo. Redovito korištenje kreme za sunčanje s većim SPF-om dugoročno je ulaganje u izgled kože. Izlaganje lica suncu svaki dan, bez zaštite, dovodi do preranog starenja kože, pojave tamnih mrlja, isušivanja kože – što sada još nećeš vidjeti, ali hoćeš kako budeš starija. Sunce je jače nego kada je tvoja mama bila mlada, a zato što se prije nije koristio SPF svaki dan, ne znači da ne treba i danas. Ali ipak, ono na što treba obratiti pozornost je rok trajanja. Kada on istekne, takva krema gubi funkciju, više ne radi ono što treba i zapravo ju stavljaš bez razloga.

6.Losioni i kreme za tijelo
Proizvodi koji su za tijelo, ne bi smjeli ići na lice. Jednako kako se to odnosi na sapune, tako se odnosi i na kreme i losione za tijelo. Nekada mirišu tako fino i čine se tako nježni da ih poželiš staviti na lice, ali to ne bi smjela raditi. Imaju jače sastojke nego kreme za lice i mogu ti oštetiti kožu. Pogotovo ako imaš nježnu. Ovakve su kreme i losioni teži i masniji pa ne čudi da ti i oni naprave nered s prištićima i aknama.

7.Vosak za brijanje
Nemoj sama voskom kod kuće čupati dlačice s lica, niti iznad usne, niti obrve niti ništa drugo. Taj je vosak prejak za lice i ako imaš problema s dlačicama na njemu i želiš ih se riješiti na ovaj način, radije odi u salon kod profesionalca.

8.Lak za kosu
Možeš na YouTubeu naletjeti na videe gdje oni pričaju ili pokazuju kako su se prije šminkali i nije neobično da spomenu kako su za setiranje lica koristili lak za kosu jer nije bilo fiksatora kakve imamo danas. Ako nemaš fiksatora, a želiš učvrstiti makeup, nemoj koristiti lak za kosu. Nema situacije u kojoj je ovo u redu za napraviti. Lakovi za kosu imaju visoku koncentraciju alkohola u sebi, a bilo što s alkoholom ne ide na lice!

Foto: Giphy/ Pexels

M.T.

Pogledajte još:

Mitovi o zdravom načinu života u koje ne bi trebala vjerovati – 8 čaša vode dnevno i organska hrana su LAŽ!

Devet zdravih (i korisnih) navika koje svaka cura treba usvojiti u mladosti! Kasnije ćeš si biti zahvalna

Navike koje će ti pomoći da izgledaš što bolje bez šminke – za čistu i ljepšu kožu radi ovih 9 stvari

licekoža licanjega licaproizvodine stavljati na liceloše za kožu

36.237
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!