0

Ako ste tek shvatile da možda imate dva tampona u sebi, duboko udahnite. Iako je sasvim normalno što ste izvan sebe zbog zaglavljenog tampona i mogućnosti infekcije tamo dolje, samo znajte da ćete biti dobro.

Važno je znati da, iako dva tampona mogu završiti u vašem vaginalnom kanalu, oni se nikad neće izgubiti ili otputovati u druge dijelove vašeg tijela. Seventeen je razgovarao o tome što se događa kada vam se tampon zaglavi u vaginalnom kanalu, s dr. Natashom Bhuyan, obiteljskom liječnicom, i što trebate napraviti ako shvatite da istovremeno imate dva tampona tamo dolje. Dr. Bhuyan odgovara na pitanja koja biste mogli imati ako završite s ovakvim problemom.

via GIPHY


Kako se to uopće događa?

Ono što se obično događa je da potpuno zaboravite da već možda imate tampon u sebi, a zatim umetnete još jedan satima kasnije. Možda ste imali i seks s tamponom pa ste zaboravile skroz na taj već umetnuti tampon, a onda ste ponovno umetnuli jedan nakon toga.

Što se događa ako unutra imate dva tampona?

Prema mišljenju dr. Bhuyan, većina ljudi ne zna da, budući da je vaginalni kanal zatvoren prostor, ako stavite drugi tampon, sve što radite jest to da gurate prvi tampon prema stražnjem dijelu kanala, a onda može postati teško doseći njegov končić.

via GIPHY


Može li se dogoditi što loše ako umetnete dva tampona istovremeno?
'Nije opasno samo po sebi', kaže dr. Bhuyan. 'Samo je teže izvaditi originalni tampon', dodaje. Iako nijedan od tampona ne može otići nikuda, ako ostavite jedan ili dva tampona u vaginalnom kanalu danima, to može uvelike povećati rizik od infekcije. Što duže tampon ne vadite, veća je vjerojatnost da ćete dobiti vaginalnu infekciju. Prema dr. Bhuyan, u tamponu se može nalaziti više vrsta bakterija dok je zaglavljen u vašem vaginalnom kanalu. Srećom, jednostavno uklanjanje tampona vjerojatno će riješiti problem nastanka bilo koju vrstu infekcije. To znači da, dva umetnuta tampona nisu toliki problem nego problem može nastati zbog predugog korištenja jednog ili više njih.

via GIPHY


Što napraviti ako su se tamponi zaglavili unutra?
Doktorica Bhuyan za početak predlaže pokušaj uklanjanja oba tampona. Ruke temeljito operite sapunom i vodom, zauzmite položaj čučnja ili podignite jednu nogu na wc školjku. Zatim prstima pokušaje uloviti končiće tampona. Ako ih ne možete izvaditi rukama samo posjetite svog liječnika čim prije. 'Ne odgađajte odlazak doktoru', kaže dr. Bhuyan. 'Ako odgodite i ostavite tampon tamo dolje danima, pa čak i tjednima, to može rezultirati infekcijom', dodaje. Liječniku bi trebalo biti prilično lako uočiti i ukloniti tampone.

via GIPHY


Kako možete spriječiti da se to dogodi?
Iako je očigledan način sprječavanja toga da vam se tampon (ili dva) zaglave u vašoj vagini jest da pratite u koje vrijeme stavljate tampone - prirodno je zaboraviti ponekad. Ako vam se to dogodi, nemojte se sramiti! Ali općenito, dr. Bhuyan kaže da je važno imati na umu pravilno korištenje tampona.

Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Bojiš se prvog puta – kad je pravo vrijeme za staviti tampon?

Nije tako strašno: sve što trebate znati o tamponima!

Što se dogodi kad se upustiš u spolni odnos, a nisi izvadila tampon?! Posljedice mogu biti svakakve

tampontijeloinfekcijazdravljemenstruacijasavjeti

36.511
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!