0

Ništa od ovoga nije veliki zdravstveni problem, ali će ti i dalje stvarati probleme i smetati ti. Postoji 5 najčešćih vaginalnih problema koji muče cure. Ovo mnogima nije tema o kojoj će otvoreno razgovarati s mamom ili nekom odraslom osobom pa evo nekoliko savjeta kako riješiti svaki od tih problema.

Intimno zdravlje je za mnoge cure i dalje tema o kojoj ne žele razgovarati s drugima jer im je neugodno i sram se. A stvarno se nemaš zašto sramiti, jer skroz je normalno imati problema tamo dolje, samo što ne znaš koliko drugih cura to isto muči, jer kao i ti, ne žele pričati o tome. Postoji 5 najčešćih problema s intimnim zdravljem, a za svaki od njih postoji i rješenje koje će ti pomoći.

1.Iscjedak
Prvi i najčešći problem koji muči cure je da im se pojavljuje vaginalni iscjedak i nisu sigurne je li to nešto oko čega se treba zabrinuti ili ne. Najvjerojatnije se ne trebaš zabrinuti. Ako je on bistar ili mliječne boje do lagano žućkaste, to znači da je sve okej i radi se o normalnoj pojavi. Ovo nije isto kod svake cure, neke će imati manji, a druge pojačani iscjedak. To može ovisiti i o danu u mjesecu, kod nekih se pojačava prije menstruacije. Nemaš se oko čega brinuti, a ako primijetiš da ti je neke dane u mjesecu iscjedak pojačan, te dane koristi dnevne uloške. Oni su tanki i neće se vidjeti, a osjećat ćeš se ugodnije. Nemoj ih baš nositi svaki dan, jer to su ginekolozi naglasili kao grešku koju ne smijemo raditi. Međutim, ako uz redoviti iscjedak imaš problema i s iritacijom dolje, onda je vrijeme za posjetiti ginekologa.


 
2.Loš miris
Kada primijetiš da ti se dolje pojavljuje miris kakav nije inače tu, može biti u pitanju da imaš bakteriju, ali može biti i da se samo radi o tome da radiš neke greške s vaginalnom higijenom. Nekoliko stvari koje možeš promijeniti u svojoj rutini, a koje će pomoći da se smanje neugodni mirisi su da pereš ovaj dio tijela s posebnim gelovima za intimno pranje, kao i da redovito mijenjaš donje rublje i nosiš pamučno -  tako će ti koža bolje disati. Jedan malo čudniji način koji pomaže je i da napraviš kupku s malo jabučnog octa i legneš u kadu na 20-ak minuta, piše Healthline. I nikako nemoj dolje špricati parfeme ili dezić, to ti može zeznuti pH kože i imati suprotni učinak od onog što si željela.3.Suhoća
Ovo je problem koji se javlja
zbog hormonalnih promjena u tijelu. Tako se može pojaviti kada te uhvati pubertet, kada ostaneš trudna, kada počneš piti kontracepcijske pilule ili kada ti se dogodi bilo kakva promjena koja može poremetiti ravnotežu hormona u tvom tijelu. Ako ti se ovo dogodi, trebaš posebno početi paziti kakve proizvode za njegu tijela koristiš na vaginalnom području. Sve što sadrži u sebi parfeme nikako se ne bi smjelo koristiti. Kod seksa se preporučuje u ovom slučaju korištenje lubrikanta, jer bi ti inače ovo moglo biti bolno.

4.Nejednakost u boji kože
Možeš primijetiti i da ti koža dolje nije posvuda jednake boje te da je na nekim dijelovima koža tamnija i izgleda kao da imaš 'mrlje'. To je skroz normalno i počne se događati kada prođeš pubertet, a neki ovo primijete već i kada uđu u pubertet. Nema razloga za zabrinutost jer ovo zapravo nije nikakav problem. Samo jedna neobičnost koja se svima događa. Nemoj slučajno pokušavati izbjeljivati kožu tamo dolje, jer to će završiti kao katastrofa i tek ćeš si onda napraviti problem.5.Česte iritacije
Neke cure jednostavno imaju osjetljiviju kožu od drugih, i intimno područje nije iznimka. Zato što im je i ovdje osjetljivija koža, mogu imati problema s iritacijama, alergijskim reakcijama, suhoćom… Ovo je najbolje da ti ginekolog potvrdi da se stvarno radi o suhoj koži, a ne nekoj bakteriji. Ono što možeš napraviti kako bi smanjila iritacije je da koristiš nježne gelove za tuširanje na ovom području i da izbjegavaš one s parfemima, da ne koristiš nikakve druge proizvode na ovom području, nakon plivanja ljeti ili nakon bilo kakvog većeg znojenja bi bilo pametno odmah promijeniti odjeću, nositi pamučno donje rublje, da obavezno koristiš kondome kada imaš seks i da tu i tamo konzumiraš jogurt s dobrim bakterijama, tj. probiotik.

Pogledajte još:

Ako želiš lijepu i zdravu kožu lica 7 savjeta moraš početi primjenjivati ove godine

Ginekologinja potvrdila: Ovu grešku s ulošcima radi puno cura, a može izazvati ozbiljne probleme

Pokazatelji da je tvoja higijena loša – pogotovo ako se prepoznaš u više njih

vaginalni problemiženski problemihigijenaloš mirisiritacijasuhoćaiscjedak

36.459
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!