1

Postoje tri poze za spavanje koje će ti olakšati bolove ako imaš problema s grčevima za vrijeme menstruacije ili u onim danima kada te trbuh ubija od bolova.

Nekada nas trbuh toliko boli da jednostavno ne možemo navečer zaspati. Zato pijemo tablete, stavljamo obloge, pokušavamo pronaći pravu pozu u kojoj će nas što manje boljeti...cijeli je to proces. Cure koje imaju problema s bolnim grčevima u trbuhu sigurno jako dobro poznaju ovu situaciju. Osim što se ne osjećaš ugodno jer imaš mengu, još te i bolovi dodatno muče. Dobro se naspavati je bitno, pogotovo ako drugi dan imaš primjerice školu i neko važno odgovaranje ili test. Postoje 3 pozicije u kojima je u ovakvim situacijama najbolje spavati.

1.Fetus pozicija
Ova je pozicija jedna od idealnih za spavati kada te jako boli trbuh jer se na ovaj način makne pritisak s trbušnih mišića i oni će se opustiti. Kod ovakvih situacija je bitno da je što manje pritiska na ovim mišićima jer to znači i manje boli i bolnih grčeva. Mnoge su cure potvrdile da im ova pozicija za spavanje pomaže u ovakvim situacijama. Ali to nije sve. Spavanje u ovoj pozi kada imaš mengu dobro je i iz razloga što će ti ovako po noći manje curiti menga. Do ovog su podatka došli putem istraživanja koje je provodila aplikacija Clue. Kada spavaš u fetus poziciji, kada su ti noge pritisnute jedna na drugu, manje će ti curiti, čak i u onim danima kada ti je menga najjača. Još jedna zanimljivost koju trebaš znati je da je tijekom menstruacije najgora opcija spavati na trbuhu jer tada će ti najviše krvi curiti, a ako se bojiš da ćeš zaprljati plahte, onda ovu poziciju izbjegavaj u onim danima.

2.Dječja poza
Ime ove pozicije za spavanje ti može biti poznato ako se baviš jogom. Radi se o sličnoj pozi kakva je pod istim imenom i u jogi. Slična je kao i ranije spomenuta poza, ali ovo nije jedna u kojoj će većina moći baš lako zaspati, već koja će ti više omogućiti da smanjiš bolove, opustiš mišiće i pokušaš barem ublažiti grčeve ili da pričekaš da prođu. Za one koji imaju svaki mjesec probleme s bolnim menstruacijama nije loša ideja da se pokušaju baviti jogom, jer to može pomoći. Prije spavanja uzmi neko vrijeme za proći kroz neke od poza i može ti pomoći da kada legneš, grčevi ne budu toliko intenzivni.

3.Spavanje na leđima i masiranje trbuha
Zadnja poza koja će ti biti ugodna za spavanje u ovakvim situacijama je jednostavno spavanje na leđima. Na ovaj način možeš kada legneš lagano masirati trbuh, što isto pomaže kod grčeva. Slobodno ubaci i neka eterična ulja ako želiš, lavanda ili cimet su ona koja se preporučuju baš za bolove u trbuhu. Ne postoje klinički dokazi da ovo stvarno pomaže, ali puno je cura otkrilo da njima da, pa zašto ne isprobati.

Kako bi još više smanjila pojavu grčeva, prije spavanja možeš si napraviti toplu kupku ili obaviti kratko vježbanje. Ovo su aktivnosti koje pomažu, a koje će prije spavanja pomoći s bolovima.

Foto: Pexels

M.T.

Pogledajte još:

OMG! 11 totalno čudnih i bizarnih stvari koje se događaju curama s tijelom kada imaju mengu

Vodič za preživljavanje onih dana u mjesecu: Top 8 savjeta za sve cure koje imaju bolne menstruacije

Zašto mi kasni? 8 razloga zašto menga može biti neredovita

mengamenstruacijaoni dani u mjesecuspavanjegrčevibolne menstruacijebolovi

36.476
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!