0

Iako je brijanje nogu i drugih dijelova tijela nešto o čemu previše ne razmišljamo, već to samo odradimo, postoje neke situacije prije kojih je bolje to ne raditi kako bi izbjegli infekcije i dodatne iritacije kože.

O kojem se god dijelu tijela radilo, nogama, rukama, pazusima, bikini zoni... nekada je pametnije preskočiti brijanje tijela ako ćeš se u sljedećih nekoliko sati ili sljedeći dan baviti nekim od niže navedenih aktivnosti.

A zašto je to tako? Kada se brijemo u koži stvaramo male mikro-ureze koji ostavljaju dijelove kože nezaštićenima te je veća mogućnost da dođe do iritacije tog dijela tijela ili čak i infekcije. Iz tog je razloga bolje u određenim situacijama preskočiti brijanje kako si ne bi stvorili dodatne probleme.

1. Prije pedikure
Iako si možda u iskušenju da obriješ noge prije nego ideš kod pedikera, to možda ipak nije dobra ideja. Ponekad bazenčići i spravice koje pedikeri koriste nisu pravilno očišćeni i na njima je ostalo bakterija i gljivica koje se stvore kada se redovito ne održava njihova čistoća. Brijanjem noga povećavaš si mogućnost da pokupiš neku bakteriju.

2. Točno prije odlaska na kupanje u moru
Ako se planiraš ići kupati na plažu na moru nije pametno točno prije polaska obrijati noge, jer sol iz mora u tren oka iziritira sve male porezotine koje su ti slučajno nastale na koži. Koža će te više svrbjeti, zacrvenjet će se i nećeš se osjećati ugodno. Zato je pametnije večer ili dan prije obaviti brijanje.

via GIPHY


3. Prije seksa
Brijanje prije seksa može doprinijeti stvaranju iritacija, ali i čak povećanom riziku od kontaktnog dermatitisa. Brijanjem se odstarane dlake, ali se i ljušti gornji sloj stanica kože koje štite od iritacija. Uvijek se sjeti barem večer prije obrijati, a ne u zadnji tren, da daš koži vremena da se barem malo obnovi.

4. Prije odlaska na bazen
Kao i prije odlaska na kupanje u more, tako i neposredno prije odlaska na bazen nije pametno brijati tijelo. U bazenima ili u bilo kakvom kontaktu s mokrim površinama, lakše se za kožu hvataju razni virusi i bakterije, pogotovo kada je već oštećena. Doktori specijalizirani za kožne probleme savjetuju da koži daš barem 24 sata da se oporavi od brijanja.

5. Ako imaš kakvu infekciju na koži

Iziritirana koža sama po sebi nije ugodna, a ako je odlučiš dodatno 'izmrcvariti' brijanjem, duže će joj trebati da u potpunosti zacijeli, a neće ni izgledati lijepo. Brijanjem oštećene kože stvaraš virusima lakši put do sebe, a možeš i proširiti infekciju i na druge dijelove tijela.

6. Brijanje pazuha odmah prije nanošenja dezića
Brijanje pazuha nikako se ne preporučuje da se radi ujutro. Nakon što koža bude izmućena od brijanja, slijedi joj dodatno mučenje u vidu dezića. Ta kombinacija vrlo lako može rezultirati peckanjem i crvenilom, što nitko ne želi, pogotovo ako se nose kratki rukavi.

via GIPHY


7. Prije trčanja i bavljenja kontaktnim sportovima
Kontaktni sportovi, svi oni sportovi u kojima sportaši dolaze u fizički kontakt, kao i trčanje još su neke od situacija u kojima je bolje sačekati za brijanje tijela nakon bavljenja njima. Svježe obrijano tijelo u kombinaciji sa znojem može dovesti do raznih neugodnih problema s kožom.

8. Ako imaš bradavice na koži
Ako na bilo kojem dijelu kože imaš bradavice i obriješ taj dio te nastaviš i na ostatak tijela, lako je moguće da ćeš infekciju prenijeti i dalje, a to nikako ne želiš. Ukoliko negdje na tijelu imaš bradavice, preporučuje se da taj dio tijela pažljivo briješ i pokušaš ne ići s britvicom direktno preko njih.

9. Ako ti je britvica već dosta stara, a nemaš trenutno spremnu novu
Korištenje stare i na pola tupe britvice nije dobra ideja. Ako nemaš u zalihi novu, radije preskoči brijanje i u ovom slučaju. Bitno je redovito mijenjati britvice, kao i ne dijeliti svoju s nekim drugim.

10. Ako imaš urasle dlačice
Urasle dlačice i kvrgice nastale od brijanja već su upaljene same po sebi, a kada ih dodatno razdražiš brijanjem, šanse da uhvatiš neku infekciju su veće. Područje na kojem imaš urasle dlačice treba u potpunosti zacijeliti prije nego što ga kreneš brijati kako bi izbjegla sve dodatne komplikacije koje te mogu odvesti čak i do doktorove ordinacije.

11. Kada ti je hladno
Stručnjaci savjetuju da je najbolje vrijeme za brijanje tijela na kraju tuširanja ili na kraju tople kupke jer tada dlačice omekšaju i lakše ih je odstraniti. Ako se ideš brijati kada ti je hladno i koža ti je naježena, britvicom ćeš jače grebati po koži i oštetiti njen gornji sloj.

12. Prije pilinga
Brijanje i korištenje pilinga za tijelo nisu dobra kombinacija. Ako radiš jedno, ne radi odmah i drugo, već pričekaj sljedeći dan, pogotovo ako imaš osjetljivu kožu. Brijanje samo po sebi je neka vrsta pilinga jer ne uklanja samo dlačice, već i mrtvu kožu. Zato kada odmah nakon brijanja ideš s pilingom zapravo mučiš kožu.

Foto: Freepik – Bearfotos/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Stručnjaci složni: ovo je pravo vrijeme za brijanje nogu

Sedam neophodnih stvari koje tvoja koža treba

Lijepa i sjajna koža: Home made pilinzi za lice i tijelo

brijanjekožasavjetisituacijeiritacija

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

34.397
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!