0

Naučeni smo da menstruacija dolazi točno određeni dan u mjesecu i da tada trebamo biti dobro opskrbljene ulošcima i tamponima, ne preporučuje se nošenje bijelih hlača i par dana prije i poslije menge treba nositi dnevni uložak – za svaki slučaj. No, česti slučaj je i krvarenje usred ciklusa.

Ako si tek nedavno dobila prvu menstruaciju neuredno ili neredovito krvarenje (koje se još naziva i spotting) sasvim je normalna pojava i ne moraš se brinuti. Spotting u biti znači crveno točkasto krvarenje koje nije menstruacija već samo malo krvi na gaćicama. Ova pojava može se dogoditi ženi bilo koje životne dobi, a najčešći razlog je ovulacija ili pak početak uzimanja kontracepcijskih pilula. U slučaju male količine krvi nemaš razloga za paniku, a ako se pak pojavi veća količina krvi (a još nije datum početka nove menstruacije) bilo bi dobro posjetiti liječnika.

Ovo su neki od najčešćih razloga zašto možeš krvariti prije ili poslije menge:

1. Tek si dobila mengu – menstrualnom ciklusu treba otprilike šest godina da se ustali i do tada je pojava krvarenja između normalna pojava. Ipak, ako se ova pojava pojavljuje nekoliko mjeseci za redom naš je savjet posjet liječniku.2. Počela si uzimati pilule
– ako uzimaš pilule s niskom razinom estrogena ovo je također najnormalnija pojava i na to će te vjerojatno i ginekologica upozoriti. Prije uzimanja ove vrste kontracepcije svakako se moraš posavjetovati s ginekologom.

3. Neke vrste lijekova
– kontracepcijske pilule utječu na hormone i zato dolazi do spottinga, no to mogu uzrokovati i neke druge vrste lijekova. Ako počneš uzimati neku terapiju i primijetiš krv na gaćicama jednostavno pitaj doktora može li ti preporučiti neku drugu terapiju.

4. Promjene u hormonima – na promjene u tvom tijelu kad su u pitanju hormoni može utjecati stres, nagle promjene u težini, umor ili recimo depresija. Ako imaš neke od tih problema, krv na gaćicama je normalna pojava.


5. Ovuliraš – ovulacija ili dani u mjesecu kad si najplodnija najčešći je razlog spottinga. To se događa jer se događa hormonalna promjena zbog koje su jajnici oslabili. Ova krv je najčešće više ružičaste boje.

6. Spolna bolest – ne želimo da počneš paničariti, ali moramo napomenuti da je kod mladih ljudi koji imaju nezaštićeni seks spotting znak spolne bolesti kao što su klamidija ili gonoreja. Ako te uz krv bole jajnici ili trbuh posjeti liječnika čisto da smiriš samu sebe.

7. Osjetljiva vagina -  ako si prvi put spavala s dečkom, radila ginekološki pregled, imala grublji seks ili jednostavno ogrebla samu sebe dok si stavljala tampon moguće je da se pojavi ranica iz koje curi krv. Ništa strašno, proći će nakon par dana, ali osjetljiva koža na području vagine također može uzrokovati spotting.Poanta je u tome da je spotting normalna pojava i događa se većini cura. No, ako primijetiš neke dodatne simptome ili si jednostavno paničarka po prirodi , posjeti ginekologa koji će te smiriti i objasniti što se točno događa.


Foto: Shutterstock

I.I.

Pročitajte još:

Evo kako izgleda kada roditelji djeci objašnjavaju što je menga

Zašto nas bole grudi prije i za vrijeme menge?

Menga, trudnoća, svrbež: ginekologinja odgovara na vaša pitanjamengakrvspottingkrvarenjeciklus

36.228
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!