0

Baš kada si došla na more – došla ti je i menga. Čini se kao da je kraj svijeta, jer ćeš cijeli odmor umjesto s ekipom u moru, provesti na ručniku na plaži kuhajući se i dosađujući se, ali nije sve tako crno.
 
Ljeto je vrijeme kada nam je menga posebno mrska. Nekako uvijek pronađe način kako se pojaviti u krivo vrijeme i uništiti nam cijeli odmor ili dobar dio odmora. Baš kada se želiš kupati u moru, rijeci, bazenu, jezeru – evo nje. Puno se cura boji uopće približavati vodi kada imaju mengu jer se boje da će procuriti, da će za njima ostajati krvavi trag u vodi, da će im svi vidjeti končić od tampona, ne znaju što je tada najbolje rješenje i smije li se uopće s mengom u vodu, pogotovo prvih dana kada je obilnija. Cosmopolitan je pitao eksperte o ženskom intimnom zdravlju da odgovore na neka od najvažnijih i najčešćih pitanja koja se odnose na menstruaciju i kupanje ljeti, a neka od njih su se i tebi sigurno motala po glavi.

1.Smijemo li uopće ići plivati s mengom ili je to nehigijenski?
Odgovor je: da i ne! Da, smiješ se ići kupati s mengom i ne, ne moraš brinuti da to nije higijenski naspram drugih, čak iako se kupaš u bazenu. Ne moraš se niti brinuti da će itko znati da uopće imaš mengu. Osim toga, u bazenima, koji se čine kao najmanje higijenska mjesta i možeš se brinuti je li u redu da se ti s mengom kupaš, u redu je. U bazenima je zato klor, koji štiti druge od širenja virusa i tjelesnih izlučevina poput znoja ili urina.2.Hoće li iza tebe ostati krvavi trag u vodi?
Neće! Bilo da se kupaš u bazenu, moru, rijeci ili bilo gdje drugdje, vodeni pritisak će privremeno zaustaviti curenje menge. Jedino kada taj vodeni pritisak može popustiti i menga ti može malo iscuriti je ako se jako počneš smijati, uhvati te kašalj, kihneš ili se puno krećeš, ALI zato imaš tampon koji će to uhvatiti i opet nema šanse da se dogodi da se na vodi oko tebe pojavi krv. Čim izađeš iz vode, menga će ti nastaviti curiti jer više nema vodenog pritiska, zato je bitno da imaš neku vrstu zaštite, a ne da odeš u vodu bez ičega.

3.Možeš li privući morske pse kada imaš mengu?
Oni koji se kupaju na moru i vole plivati malo dalje mogli bi se zapitati koliko je to sigurno i hoće li morski psi namirisati krv. Međutim, nemaš razloga za brigu, ovo se ne događa. Do dan danas ne postoji niti jedan zabilježen slučaj da se ovako nešto ijednoj curi dogodilo. Možeš otići plivati daleko, roniti, raditi što god želiš i gdje god u moru želiš, nećeš privući morske pse.4.Koja je najbolja zaštita ako želiš ići u vodu s mengom?
Staviti uložak nema smisla jer će se vidjeti na badiću kada ga zalijepiš, a isto tako, ljepljivi dijelovi mogu popustiti kada se smoče. Zato je najbolja opcija tampon. On je najjednostavniji i najsigurniji način. Neće nitko niti posumnjati da ga imaš, a ne moraš se brinuti ni da će konac ispasti, samo pripazi da te dane u mjesecu uzmeš badić koji ima gaćice s malo većim prekrivanjem. Druga opcija je menstrualna čašica. Ako je ovo nešto što i inače koristiš kada imaš mengu, možeš s njom bez problema i na kupanje. Međutim, ako čašice ne nosiš inače i nisi se izvježbala u stavljanju, radije uzmi tampon dok se dobro ne uvježbaš s čašicom, jer ako ju ne staviš dobro, može se dogoditi curenje.5.Može li plivanje pojačati grčeve i bolove u trbuhu?

Nikako! Lagane fizičke aktivnosti, poput plivanja, imat će zapravo pozitivan učinak i može utjecati na grčeve i bolove na način da ih smanji. Kada vježbamo, naše tijelo luči endorfine, prirodan lijek protiv bolova.6.Može li se menga na to kratko vrijeme odgoditi?
I ovo je jedna od opcija, ali nije baš preporučljiva. Morat ćeš se javiti svom ginekologu i s njim vidjeti koliko je ovo u tvom slučaju uopće pametno, a ako procijenite da je, on će ti dati recept za tablete koje trebaš piti nekoliko dana prije menge, a koje će ju onda odgoditi. Neka ti ovo bude zadnje rješenje, ako baš niti jedna druga opcija nikako nije moguća.

Pogledajte još:

Je li tvoja menstruacija normalna i zdrava? Ako ima ova 4 obilježja onda je!

Tampon ili uložak: Kako odlučiti koji je bolji izbor za tebe? Donosimo ti njihove prednosti i nedostatke

Izgleda da cjepivo protiv korone može utjecati na tvoju menstruaciju – posljedica koju je dobro znati

menstruacijamengakupanjeplivanje s mengom

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.850
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!