0

Unatoč dostupnosti informacija na internetu, obrazovnim programima i usmenoj predaju, ovaj dio tijela svake djevojke još je uvijek obavijen velom tajni, točnije mitova koji uopće nisu istiniti.

Ako si se ikada zapitala što je to točno himen, postoji li način da doktor ‘otkrije’ jesi li djevica i slična pitanja, a nikada nisi dobila zadovoljavajući odgovor na svoja pitanja – pročitaj ovaj članak.

Značenje riječi himen mijenjalo se kroz povijest, kao i stavovi o njemu. Riječ ‘hymen’ potječe iz grčkog jezika, a u počecima je označavala bilo kakvu tjelesnu opnu (membranu), zatim samo maternicu, a u novije vrijeme samo opnu koja se nalazi unutar vagine. Hymen je također bio i grčki bog braka što bi moglo objasniti stavove vezane uz djevičanstvo, običaje vezane uz prvu bračnu noć i slično koji su se održali i do današnjih dana.


foto: Pinterest

Himen nije pokazatelj tvoje nevinosti! Osim što himen ne prekriva čitav vaginalni otvor (nego izgleda poput komadića tkiva koje okružuju taj otvor), ne postoji nikakav fizički znak koji liječnici mogu ‘potražiti’ ne bi li otkrili jesi li djevica ili ne. Iako ga svaka žena ima, kod svake je drugačiji stoga je nemoguće odrediti je li ‘čitav’ ili ne – najčešće izgleda poput američkog ‘doughnuta’ – okrugao je s rupom u sredini. Šveđani su zbog toga himen preimenovali u ‘vaginalnu krunu/vijenac’. No, može i izgledati poput ljestvica (kad komadići tkiva spajaju suprotne strane otvora) ili pak pčelinjem saću.

Iako se himen može pokidati tijekom seksa, sigurno se ne može ‘probiti’ jer nije ni bio opna u jednom komadu! Zapamti – izgleda više kao komadići tkiva koji međusobno mogu biti spojeni ili ne. Kad bi bio u potpunosti spojen – menstruacijska krv ne bi mogla istjecati iz tijela!

Himen ne mora nužno krvariti ako se pokida tijekom seksa! Ovo je još jedan od uobičajenih mitova! Neki spojevi tkiva pokidaju se tijekom korištenja tampona pa čak i snažnih naprezanja tijekom sporta, stoga je mit da je probijanje himena glavni krivac za bol i krvarenje tijekom prvog seksa. Neke djevojke uopće ne prokrvare!

Bol tijekom prvog seksa nije uvijek uzrokovana kidanjem himena. Djevojke često osjećaju bol jer su prestrašene i zgrčene što dodatno stisne i napne mišiće. Osim toga, ako očekuješ da će boljeti doživjet ćeš efekt ‘samoispunjavajućeg proročanstva’.

Jesi li i ti vjerovala u neki od ovih mitova?

L.B./foto: Shutterstock, Pinterest

...Pročitaj još...

...Koji neugodnjak: osobne ispovijesti o prvom seksu...

...Knjiga o seksu za tinejdžere - da ili ne?...

...Sve što biste trebali znati o vlastitoj seksualnosti...

mitovihimendjevičanstvooblikkrvarenjeprvi seks

36.506
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!