0

Iz kojeg god da razloga razmišljaš o tome da počneš piti kontracepcijske pilule, nekoliko stvari nije loše znati unaprijed. U prvih mjesec dana mogu ti se dogoditi neke promjene koje ne bi očekivala.

Bilo da tek razmišljaš o tome da kreneš piti kontracepcijske pilule ili počinješ, treba znati sve informacije. Nažalost, puno kontracepcijskih pilula donosi sa sobom curama i negativne posljedice. Neki od njih se s vremenom povuku, a neki su znak da trebaš pokušati s nekim drugim pilulama, jer nisu sve iste. No, većina posljedica ipak neće ostati i proći će već za mjesec dana. A koje su to negativne posljedice koje možeš očekivati u prvih mjesec dana? Ima ih 7!

1.Imaju nuspojave s kojima ti neće biti lako nositi se
Kontracepcijske pilule nažalost dolaze s različitim nuspojavama. Neki će ih proživjeti sve, neki ne, sve ovisi o tebi. Prvih mjesec dana one će biti najizraženije. Mogu ti se dogoditi dani kada se jednostavno nećeš osjećati dobro. Imaj na umu da je to zato što se tvoje tijelo puni hormonima izvan njegovog normalnog ciklusa, naravno da će reagirati. Najčešće nuspojave s kojima se susreću cure su: lagano krvarenje izvan dana mjesečnice, mučnine i povraćanje, glavobolje, osjetljivost grudi, a još neke od rjeđih nuspojava su i lude promjene raspoloženja, osjećaj napuhnutosti koji ne prolazi i smanjena želja za seksom. Kod većine nuspojave nestanu između jednog i tri mjeseca korištenja pilula. Zato trebaš pokušati zažmiriti i čekati da ta tri mjeseca prođu. Neće biti lako, a ako se situacija ne popravi ni nakon 3 mjeseca, trebala bi otići kod ginekologa i zatražiti da ti da neke druge. Ukoliko ti je sve to previše, sjeti se da uvijek možeš prestati piti kontracepcijske, nigdje ne piše da se to MORA.2.Bit ćeš emocionalnija nego inače
Ova promjena dolazi ravno od promjene količine hormona u tvom tijelu. PMS je i inače dio mjeseca kada emocije podivljaju, ali u kombinaciji s kontracepcijskim pilulama, može postati još gore. Smirit će se nakon prvog mjeseca, ali svejedno ćeš one dane u mjesecu primijetiti da si malo više emocionalnija nego je to bilo prije. Preporučuje se da kreneš zapisivati kada ti raspoloženje najviše divlja, a ako postane previše i ne smiruje se s vremenom, trebala bi se javiti liječniku.

3.Mučnina je normalna stvar
Ako se nekoliko dana za redom osjećaš kao da ti je odjednom postalo jako loše, osjećaš se bolesno i to ne prolazi, kontracepcija može biti krivac. Dobra je stvar što se protiv ovoga možeš boriti. Jedan od najučinkovitijih načina je da počneš piti pilule prije spavanja. Na ovaj način, većina mučnine će otići do jutra. Ukoliko povratiš nakon što uzmeš pilulu, posavjetuj se s liječnikom je li pametno uzeti još jednu ili ne. Ukoliko ti mučnine ne prolaze, a nisi bolesna, kao i za svaku nuspojavu koja ne prolazi, posjeti ginekologa i zatraži da ti da drugu kontracepciju. Ali dok god mučnine ne traju dugu, već samo nekoliko dana, najčešće nema potrebe za panikom.


4.Povremeno curenje krvi
Prvih mjesec dana se može dogoditi i da na neki dan kada ne bi trebala imati ni dobiti menstruaciju, pronađeš koju kapljicu krvi, to je sasvim normalno. Ovo ne možeš spriječiti, ali je bitno znati da ti se može dogoditi kako te ne bi uhvatilo nespremnu i uplašilo.

5.Menstruacija ti može kasniti
Kada tek počneš piti kontracepcijske pilule tvoje tijelo pokušava prilagoditi tvoj normalni ciklus s dodatnim hormonima koje unosiš u sebe. Zato se nemoj iznenaditi ako ti menga odmah prvi mjesec bude neredovita. Kasnije će se sve uravnotežiti i dolazit će točnije nego ikad. Ponekad je potrebno malo vremena za to, nema potrebe da odmah kreneš paničariti, pogotovo ako si seksualno aktivna.


6.Nisi još zaštićena od trudnoće
Ovo je posebno bitne za one koji su seksualno aktivni. Nemojte prestati koristiti zaštitu prvi mjesec kada tek počneš piti kontracepcijske jer taj prvi mjesec još uvijek možeš ostati trudna. To je tako zato što postoji mogućnost da si ovulirala prije nego si počela piti pilule, a u tom slučaju postoji mogućnost da ostaneš trudna ako ne koristiš nikakvu drugu zaštitu. Nakon tog prvog kobnog mjeseca, trebala bi biti sigurna.

7.Postoje i neke prednosti uzimanja kontracepcijskih pilula
Iako ćeš se vjerojatno sresti s nuspojavama, nije sve tako crno, postoje i neke dobre stvari. Ima zapravo puno dobrih strana, od smanjenja šansa dobivanja raka jajnika, debelog crijeva ili maternice do toga da se smanjuju ljudima smanjuje količina akni i rast dlačica.

Foto: Shutterstock.com - Image Point Fr/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Potvrđen je odgovor na pitanje koje muči brojne cure: Utječu li kontracepcijske pilule na debljanje?

Četiri prednosti kontracepcijskih pilula o kojima ti nitko nije pričao

Kontracepcijska pilula – za i protiv

kontracepcijske piluleprvih mjesec dananuspojaveposljedice

36.238
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!