0

Možda ste primijetile da ti se probava i odlasci u wc malo pobrćkaju u vrijeme menstruacije. Neke djevojke wc posjećuju češće, a neke rjeđe od uobičajenog…Osim toga, možda si osjetila i nadutost koja te češće nego tijekom ostatka mjeseca dovodi u neugodne situacije.

Što se to događa s probavom za vrijeme mjesečnice što stvara pomalo neugodne situacije trčanja na wc, podrigivanja ili “tihomira” koji su gori i smrdljiviji nego inače?

Prvi je problem lokacija! Maternica se nalazi odmah kraj debelog crijeva.


foto: open.edu

Prije mjesečnice stijenke maternice toliko zadebljaju da mogu početi pritiskati debelo crijevo što može uzrokovati zatvor i osjećaj napuhnutosti. Nakon što se maternica oljušti, probava se može potaknuti pa ćeš vjerojatno puno češće ići na wc.

Hormoni također utječu na probavu! Razine progesterona na najvišem su nivou baš prije mjesečnice što može utjecati na način kako se stvari pomiču kroz tvoja crijeva. Možeš iskusiti zatvor ili proljev, osjećaj nelagode i gastrointestinalnog stresa (podrigivanje, plinovi).

Why Your Period Wreaks Havoc On Your Poop Habits

Ako ti se čini da su ti vjetrovi smrdljiviji no inače, ne pričinjava ti se! I na to utječu hormoni! Bakterije u crijevima također se mijenjaju tijekom ciklusa, a kad počnu fermentirati – osjetit će se i na plinovima, čak i ako uopće ne promijeniš prehranu. No, obzirom da svi znamo kako i što jedemo tijekom tih dana (mlijeko, sirevi, masna hrana, junk food…), nije čudo da prdci smrde još i gore.

Why Your Period Wreaks Havoc On Your Poop Habits

Još jedna stvar koju bi trebala izbjegavati tijekom mjesečnice je kava! Iako ju mnogo ljudi ujutro pije baš da im potakne rad crijeva, za vrijeme mjesečnice mogla bi ih potaknuti i malo previše!

Poželjno je uzimati probiotike tijekom mjesečnice ili jesti više fermentirane hrane (kao što su kiselo zelje ili japanski kimchi, kefir, acidofil i sl.) jer sadrže dobre bakterije za crijeva.

Why Your Period Wreaks Havoc On Your Poop Habits

Ako te muči zatvor tih dana, pojačaj unos vlakana i vode, a ako imaš proljev jedi više riže, krumpira i sličnih namirnica koje sadrže puno škroba.

Što se lijekova protiv bolova tiče, ibuprofen je preporučljiv jer su istraživanja pokazala da može sniziti razine prostaglandina koji je povezan s grčevima i proljevom.

Imaš li i ti sličnih problema tijekom mjesečnice?

L.B./izvor: BuzzFeed
foto: Shutterstock, Tumblr

Pročitajte još...

...Svaki mjesec isto: stvari koje se dogode kad imaš mjesečnicu...

...Kasni ti menstruacija? Evo mogućih odgovora na pitanje 'zašto'...

...Najčešće PMS misli: mrzim cijeli svijet!...

mjesečnicaprobavahormoniprehrana

36.238
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!