0

Svakodnevno nam šaljete pitanja vezana za kašnjenje menstruacije, trudnoću i slične intimne stvari. Upravo zato smo odlučili  pitati stručnjakinju da nam uskoči u pomoć i odgovori na neka vaša pitanja.

Dr. Jasenka Grujić je preko 20 godina odgovarala na pitanja mladih o spolnosti u jednom tinejdžerskom časopisu i radila u Klaićevom i Vinogradskoj bolnici.  Budući da se dr. Grujić  zalaže za to da mladi imaju znanstveno utemeljenu edukaciju, odgovorila je na neka vaša pitanja koja ste poslali, a mi se nadamo da će vam biti od koristi:


P:  Imam 15 godina i mengu imam 2 godine.Ciklusi su mi oko 24-25 dana (nekad zna uranit ili zakasnit 2-3 dana al to je nebitno). Prethodnu mengu sam dobila 13.7.,poslije toga opet 31.7.,(znaci oko tjedan dana prerano),inače mi traje oko 7 dana,a danas mi je 9. dan i još uvijek ide...nisam imala nikakve simptome kakve imam inače,npr. bol u trbuhu itd. Inače imam srednje obilne menstruacije, ali ova je malo oskudnija, nema nikakve razlike u obilnosti ni 1. ni 9. dan.
Nekih naglih promjena u prehrani nisam imala, nisam naglo mršavjela niti se debljala, nisam sklona stresu, spolnih odnosa nisam imala itd. Malo me brine jer mi se dosad ovo nije nikad događalo, što bi moglo biti u pitanju?


O: Tvoj ciklus u 7.2016. trajao je 19 dana. Znamo da ciklusi u kojima se događa ovulacija traju oko 28 ( plus-minus 7 dana), a ovulacijom (ovulacija tj. plodni dani) zovemo zbivanje koje znači  da je došlo do izlaska jajne stanice iz jajnika u jajovod uz  stvaranje hormona progesterona na tome mjestu.
U tebe očito nije došlo do ovulacije, nije se u jajniku stvarao progesteron pa i krvarenje koje je počelo 31.7. nije prava menstruacija. Budući da nije bilo ovulacije, folikul (mala cista na jajniku u kojoj se nalazi jajna stanica) nije se ispraznio i postoji mogućnost da nastane tzv. "vodena" cista, tvorba koja najčešće nestane spontano.
Ovakvo stanje (izostanak ovulacije) liječimo onim hormonom koji nedostaje a to je progesteron. Međutim, bez pregleda nije običaj propisivati takve lijekove. Dakle, naročito ukoliko bi se krvarenje, iako nije obilno, nastavilo, savjetujem da pođeš na ginekološki pregled. Ukoliko nisi imala spolni odnos, najbolje je učiniti ultrazvučni pregled preko trbuha uz pun mjehur ili ultrazvuk kroz analni otvor.
P: Na intimnom području, tj. na usnama i okolo me stalno svrbi i primijetila sam crvene točkice. Na moru sam pa sam često u kupaćem. Može li biti od toga? Što da radim?

O:
Svrbež i crvenilo po koži spolovila može  ukazivati na gljivičnu upalu do koje dolazi zbog promjene kiselosti rodnice što se može dogoditi i uslijed kupanja i učestalog pranja agresivnim sredstvima ili uslijed uzimanja antibiotika.  Gljivice normalno žive u crijevu i u maloj koncentraciji u rodnici i usnoj šupljini, a upala koju izazivaju je neugodna ali najčešće nije opasna. Savjetujem da pokušaš  liječenje kremom Plimycol ili Canesten koje se dobiju u ljekarnama bezreceptno.
P: S dečkom imam seks već dva mjeseca, uvijek obavezno kondom + prekinuti snošaj. Prema aplikaciji menstrualni kalendar trebala sam dobiti 2.8., tad mi je bio 25. dan ciklusa. Međutim evo danas mi je 29. dan ciklusa i još uvijek nisam dobila. Već tjedan dana imam bolove i kao grčeve u donjem dijelu trbuha. 31.7. sam išla na kupanje na rijeku, voda je bila dosta hladna, pa me sad zanima je li moguće da sam se prehladila te da mi zbog toga kasni? Šanse su minimalne da sam trudna, kondomi nam nisu pucali i pazimo da ne svrši u mene, ali opet taj neki crv sumnje.

O: Mogućnost da si zanijela je vrlo mala, ako ikakva. Vjerojatnije se radi o izostanku ovulacije tj. plodnih dana. U vrijeme ovulacije zreli folikul na jajniku ( zapravo cista veličine oko 2 cm) prsne, a jajna stanica uđe u jajovod. Ukoliko folikul ne prsne, stvara se "vodena" cista koja se može povezivati s bolovima. U tome se slučaju ne stvara niti hormon progesteron, važan za pojavu normalne menstruacije. Kupanje u jako hladnoj vodi tj. pothlađivanje jasno nije preporučljivo, ali ne bih to povezivala s tvojim tegobama. Ukoliko pod prehladom misliš na upalu, moraš znati da upalne bolesti ženskih spolnih organa uzrokuju bakterije i virusi koji su često  spolno prenosivi. Stoga svim mladim, spolno aktivnim djevojkama-ženama koje nisu rodile, savjetujemo da pristupe probiru na neke od takvih potencijalno opasnih bakterija (u prvome redu to je klamidija) koje mogu utjecati na mogućnost zanošenja.

P: S koliko godina je najbolje za prvi posjet ginekologu? Zanima me, ako ja ginekologu tijekom pregleda kažem da sam imala spolni odnos on to može prenijeti mojim roditeljima? Mislim, pošto još nisam napunila 18 godina.

O: Ginekološki pregled (ili barem razgovor s liječnikom-liječnicom) se preporučuje i prije početka spolnog života kako bi se odredio način zaštite od neželjene trudnoće tj. kontracepcija. Ginekološki pregled je obvezan, savjetuje se po početku spolnoga života. Ginekolog-inja može kao liječničku tajnu čuvati podatke o spolnom životu svojih pacijentica koje nisu punoljetne, ali i savjetovati ih da otvoreno, ukoliko je to moguće, razgovaraju s roditeljima, naročito u slučaju kakve ozbiljnije bolesti koja zahtijeva podršku obitelji.


P: Zadnjih nekoliko dana me svrbi dolje. Kada raširim debele usne vidim kao bijeli iscjedak ili kao neku bijelu naslagu. Uklonila sam to štapićem za uši, ali tada nije izgledalo na štapiću bijelo nego kao smećkasto. O čemu se radi i kako se to rješava?

O: Promjene koje opisuješ, naročito stoga što se pojavio i svrbež, posljedica  su upale uzrokovane gljivicom  (najčešće Candida albicans). Ukoliko se radi o toj upali, iscjedak je bijelo ili žućkasto-grudast, poput sira. Ukoliko su upalne promjene jake i/ili se radi o kakvom drugom mikroorganizmu  koji uzrokuje upalu, iscjedak može biti i sukrvav. Najjednostavije bi bilo da spolovilo namažeš kremom Canesten ili Plimycol (u ljekarni se kupuju bez recepta) i utisneš kremu u rodnicu.
Ukoliko kreme ne pomažu, nemoguće je bez pregleda reći radi li se o gljivičnoj ili kakvoj drugoj upali.Foto: Ginekološka poliklinika Grujić

I.P.Pročitajte još:

Znate li zašto menga ima neugodan miris?

Zašto kasni? 8 razloga zašto menga može biti neredovita

Stvari koje radimo ljeti, a nisu dobre za intimno područje

ginekologinjaodgovori na pitanjadr. Jasenka Grujić

36.238
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!