1

Zrelije tinejdžerske godine vrijeme su kad hormoni podivljaju i svakakve ti se misli počnu vrzmati po glavi. Imaš osjećaj kao da se fatalno zaljubiš svaki dan barem nekoliko puta, a tijelo ti prolaze žmarci od same pomisli da te simpa poljubi.

To su također godine kad svaki tinejdžer počne razmišljati i o seksu. Kad je pravo vrijeme, s kim i kako, savjetovati se s roditeljima ili liječnikom ili ne i koju metodu zaštite uopće koristiti.

Iako svaki oblik zaštite ima svoje pluseve i minuseve, uz najpopularnije prezervative (kondome), za djevojke je jako bitno da razmisle i o kontracepcijskoj piluli. Iako si o nekim nuspojavama sigurno već čula, kao i svaka druga metoda zaštite uz neke negativne efekte, pilula ima i pozitivnih strana.Koje su prednosti pilule?

1. Pilula ni na koji način neće ometati spolni odnos – nema neugode oko “nestalih” ili probušenih kondoma, “drugačijeg osjećaja”, problema oko biranja veličine ili eventualne nelagode koju bi dečko mogao osjetiti u trenutku stavljanja prezervativa.

2. Pilula je visoko učinkovita u sprječavanju neželjene trudnoće (97-100% učinkovita), ALI ne štiti od spolno prenosivih bolesti!

3. Kombinirana pilula (kombinacija hormona progesterona i estrogena) također može pomoći pri rješavanju problema s aknama i problematičnom kožom.
4. Ako si zdrava osoba i k tome nepušač, pilula će uspješno djelovati i moći ćeš je koristiti godinama.

5. Pilula ne utječe na tvoju plodnost, jednom kad ju prestaneš uzimati.

6. Pilula može pomoći i u slučajevima bolnih menstruacija jer regulira ciklus te ublažava krvarenje.


7. Postoje brojna istraživanja koja su pokazala da pilula smanjuje mogućnost od raka jajnika i endometrija za 50%.

Koje su mane uzimanja kontracepcijske pilule?


1. Pilulu mora prepisati liječnik što znači da ćeš se morati posavjetovati s ginekologom prije uzimanja pilule. Pregled najčešće zahtijeva i vađenje krvi te neke dodatne pretrage kako bi se ustvrdila idealna vrsta pilule za tebe.

2. Neke će djevojke i žene osjetiti nuspojave tijekom uzimanja pilule, posebno na samom početku uzimanja. Nuspojave mogu uključivati:

- mučninu i gubitak (promjene) apetita
- neredovito krvarenje ili kapanje (sporadični tragovi krvi)
- osjetljivost grudi
- glavobolje
- promjene u težini i raspoloženju
- promjene u kvaliteti tena (uz poboljšanja, neke su djevojke i žene primijetile i pogoršanje tena)
- smanjen libido
Svi ovi simptomi najčešće nestanu nakon nekoliko mjeseci uzimanja pilule, ali svakako je dobro savjetovati se s liječnikom ako potraju jer će ti moći prepisati druge pilule s drugačijim omjerom hormona.

3. Imat ćeš “lažnu mjesečnicu”

Tijekom korištenja pilule imat ćeš lažnu mjesečnicu koja se događa onih dana u mjesecu kad kura pilula dođe do kraja pa umjesto njih uzimaš placebo ili ništa. Naziva se lažnom menstruacijom jer zapravo ne ovuliraš. I dalje ćeš krvariti kao za vrijeme “normalne” mjesečnice, ali najčešće se krvarenje ipak smanji, ustali u razmacima i gotovo je bezbolno.

Kako djeluje pilula?

Pilula zapravo prevari tvoje tijelo tako što ga natjera da “misli” da si trudna. Najčešće dolaze u dvije varijante:

a) kombiniranoj (kombinacija sintetičkog estrogena i progesterona) koja sprječava ovulaciju tako da tijekom korištenja nećeš proizvoditi jajašca. Ova vrsta pilule ne sprječava zadebljavanje stijenki maternice.

b) pilula progesterona (ponekad se naziva i mini-pilula) koja sadrži samo progesteron. Ova pilula zgusnut će cervikalnu sluz što će spermijima onemogućiti prolazak kroz cerviks da bi došli do jajašca. Ako se jajašce ne oplodi, teško će preživjeti jer ova vrsta pilule sprječava stijenkama maternice da zadebljaju. S ovom pilulom ciklus varira između 23 i 33 dana, ali može biti i kraći. Sporadična krvarenja i kapanja su uobičajena između mjesečnica, a neke djevojke i žene s neredovitim ciklusima uopće ne krvare.Ocjena:

- sigurniji seks (što se spolnoprenosivih bolesti tiče) – ne djeluje
- sprječavanje neželjene trudnoće – jako učinkovito sredstvo

L.B./foto: Shutterstock

...Pročitajte još...

...Kontracepcija - ovo sigurno niste znali...

...Odgovorno seksualno ponašanje - kontracepcija...

kontracepcijapilulahormonidjelovanjeprednosti i mane. nuspojave

Komentari

23.01.2015.

problema oko biranja veličine..... Hmm svi kondomi su iste veličine jer se mogu dosta rastegnut....

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.872
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!