0

Što smo stariji (ili samo opterećeni brigama?), više imamo problema sa spavanjem. Naš san ometa prekasno popijena šalica kave, ali i neka hrana koju pojedemo navečer. Znaš li koju hranu treba izbjegavati, a koju slobodno konzumiraš prije spavanja?

Čak i kad sve ostalo napraviš sukladno uputama – slušaš pjesme za miran san, okupaš se u toploj kadi, isključiš mobitel i sve gadgete i zamračiš svoju sobu, opet ne možeš zaspati.

Ako imaš problema sa spavanjem, pokušaj prije spavanja jesti više hrane koja će ti pomoći da lakše zaspiš, a to su: špinat, kelj, trešnje, kivi, banane, suhe šljive, bademi, orasi, slanutak, namaz od kikirikija, puretina, tuna, škampi, cjelovite žitarice, sir i jogurt.

Najbolje je da navečer pojedeš krekere od cjelovitih žitarica i to u kombinaciji s jednom od gore navedenih namirnica, umjesto da zvačeš čips ili neke druge grickalice (i da, znamo da nije jednako fino).
Jednako tako, preporučujemo ti da izbjegavaš slatke, gazirane sokove, šećer općenito, kavu i tamnu čokoladu. Ukratko, za sve što unosimo u sebe postoji adekvatno i neadekvatno vrijeme. Isplaniraj svoje obroke kako bi oni bili uravnoteženi, kao i unos tekućine da ti se ne bi dogodilo da moraš na wc usred noći – jer, hej, tko se želi buditi radi obavljanja nužde?

O svemu ovome razmisli nekoliko sati prije nego ideš na spavanje kako bi se odmorila kvalitetno i s manje sati sna.

Foto: Pixabay

M.Z.


Pročitajte još:

Hrana i piće koji spašavaju - kako se oporaviti nakon partijanja?

Ne jedi gluposti – hrana od koje si samo još gladnija

Imaš problema sa spavanjem? Ove su pjesme idealne za miran san

36.468
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!