8

Jeste li se ikada probudili i na samo nekoliko sekundi osjetili paralizu, nemogućnost da se pomaknete, udahnete ili otvorite usta, osjećaj kao da vam netko leži na leđima ili prsima i ne da vam da se pomaknete niti udahnete?U narodnoj predaji postoje čak i vjerovanje u demone koji nas posjećuju noću, sjedaju nam na prsa i isisavaju život iz nas. Iako naši stari nisu znali da se radi o mnogo razumnijoj stvari koju je moguće medicinski objasniti, mi to danas znamo!

Paraliza u snu je jako čudna stvar i osobe koje ju iskuse najčešće se jako preplaše. Puno je češća nego što mislite: pretpostavlja se da je između 20 i 40% ljudi barem jednom na svijetu doživjelo paralizu u snu.

Što ju uzrokuje?

Paraliza u snu je normalni dio REM (rapid eye movement) faze spavanja – spavanja kad najživopisnije sanjamo, a svake večeri doživimo 4-5 takvih REM faza. Tijekom ove faze spavanja mozak vam je u petoj brzini i imate lude snove, oči vam se miču, ali vam je tijelo potpuno opušteno – štoviše paralizirano: mozak mišićima šalje naredbu da se ne miču kako se u skladu s aktivnim mozgom ne bi počelo pokretati i tijelo.

Onaj strašni dio rezerviran je za rijetke trenutka kad se mozak počne buditi, ali iz nekog razloga 'zaboravi' probuditi i vaše mišiće. Ovaj fenomen ne treba povezivati s depresijom, tjeskobom ni stresom iako može biti češći među osobama koje se izlažu jakim psiho-fizičkima naporima.

Što se događa tijekom paralize u snu?


Jedini dio koji se može pomicati u tom periodu su vaše oči i dijafragma stoga se zapravo probudite  i imate osjećaj kao da vam je cijelo tijelo paralizirano i da ne možete disati. Zapravo, dijafragma se brine za vaše disanje čak i dok spavate, a jednako tako i tijekom 'napadaja' paralize u snu, ali unatoč tome, mišići na prsima koje smo navikli pomicati dok budni dišemo još uvijek su paraliziani i zbog toga taj grozni osjećaj gušenja.

Osoba koja pati od paralize u snu često osjeća veliki pritisak na prsima jer se prsa ne miču. Zapravo uopće nema pritiska, to sam se samo tako čini zbog uspavanih mišića. Može vam se učiniti kao da vam netko leži na prsima, kao da vas netko vuče prema dolje, a u nekim ozbiljnijim slučajevima osobe dožive i halucinacije o demonima u spavaćoj sobi ili osobi koja im sjedi na prsima.

Koga pogađa paraliza u snu?Uglavnom pogađa nasumično iako ima naznaka da je i genetski uvjetovana. Osim toga, češće se javlja kod žena nego muškaraca, a još i češće među mladima koji ne spavaju dovoljno. Također je česta i među osobama koje pate od narkolepsije – poremećaja spavanja u kojem mozak gubi sposobnost reguliranja ciklusa spavanja. Kod narkoleptičara se događa prilikom zaspivanja, a ne buđenja, a često je praćena i halucinacijama, točnije noćnim morama.

Kako se liječi?

Ako se događa samo povremeno, nema razloga za brigu! Stvari u našem tijelu nisu nikada baš savršene, a paraliza u snu može biti jedna od takvih mušica. S druge strane, ako se učestalo ili snažno ponavlja, često se liječi niskim dozama antidepresiva koji inhibiraju ulazak u REM fazu spavanja.  Osim lijekova, preporučuje se malo zdravije, češće i dulje spavanje.

L.B./izvor: The Debrief
foto: arhiva

Pročitajte još...

...Buđenje u hladnom znoju: 9 stvari o noćnim morama koje niste znali...

...3 razloga zašto ti treba dobar san...

...Hrkanje i klavir idu zajedno: 12-godišnjakinja svira klavir dok spava...

spavanjeparaliza u snunoćne moreporemećaj spavanja

Komentari

04.08.2015.

Ja sam imala paralizu sna nekoliko puta

04.08.2015.

Treba se sam smiren ostati inače se sam pogorša

04.08.2015.

Moj savjet sto se toga tice je da se samo opustite i istog trenutka vas popusta i mozete se ponovno micati..nesmijete biti napeti vec se samo pokusajte opustiti i gotovo :) govorim iz svog iskustva ;)

05.08.2015.

meni se dogodilo par puta...tri noći poslije toga nisam spavala..al ja sam imala i halucinacije i čula svašta nešto...jebeno grozno

05.08.2015.

Pa imala sam iskustva i sva sam znala bit izvan sebe ali poslije prodje i sve ok. 😉

10.08.2015.

doživjela, nisam mogla danima poslije spavati, prestrašno

22.08.2015.

Ja sam imala paralizu sna...mislila sam da je duh uso u mene ahhahahaha

04.06.2019.

Meni se to dešava več 16 godina. Na početku sam se jako plašila, ali sada više ne...Mogla bih knjigu napisat
molim se bogu i trenutku nestanu..

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.431
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!