0

Kroz plodne dane prolaze sve žene i djevojke koje imaju menstruaciju. Oni označavaju razdoblje u mjesecu kada je veća vjerojatnost za trudnoćom, a računaju se uz pomoć kalendara ovulacije. Računanje plodnih dana nekada nije u potpunosti točno jer ono ovisi o redovitoj menstruaciji koja nije ista kod svake djevojke.

Ovulacija je proces plodnih dana koji označuje da se oslobađaju jajašca iz jednog od jajnika, a nakon toga se jajašca premještaju u jajovod gdje se zadržavaju otprilike 24 sata. Postoji sve više aplikacije koje nam olakšavaju ovaj problem pa nam i automatski računaju plodne dane. Kada želimo znati koji su nam točno plodni dani, aplikacije su tu da nam pomognu! No, postoje načini kako se plodni dani mogu računati i bez aplikacije, u slučaju da netko tu aplikaciju nema. Potrebno je napomenuti kako ni aplikacija, ni ovo računanje ne može i ne mora biti 100% točno jer ipak je svaki organizam drugačiji, kao i menstrualni ciklus kod svake djevojke. Međutim, ako želiš znati kako ih možeš izračunati, potrebno je znati samo otprilike koliko traje tvoj menstrualni ciklus.

Kako se računa?
Računanje plodnih dana se zasniva na činjenici da period od ovulacije do sljedeće menstruacije stabilan 14 do 15 dana, a prvi dio ciklusa je nestabilan i on može trajati od 7 do čak 21 dan. Računanje se objašnjava i ovako: ako djevojka ima 28 dnevni ciklus, ovulacija se pojavljuje 14-ti dan ciklusa pa su njezini plodni dani od 11-tog do 17-tog dana. Osim toga, jajna stanica živi do 2 dana pa je mogućnost trudnoće veća čak i od jednog do dva dana nakon završetka ovulacije. Kod djevojaka koje imaju kraći menstrualni ciklus, od otprilike 24 dana, ovulacija se pojavljuje 10-ti dan njezinog ciklusa pa su njezini plodni dani u razdoblju od 7-og do 13-tog dana ciklusa.


Postoje i one djevojke čije je menstrualno razdoblje duže (32-33 dana) pa se kod njih ovulacija pojavljuje od 18-tog do 19-tog dana, a plodni dani padaju od 15-tog do 22-og dana njezina ciklusa. Ove navedene brojke nisu i ne mogu biti 100% točno jer svaka žena ima drugačije trajanje menstrualnog ciklusa koje nije stabilno pa se i samim tim teže izračuna. Međutim, ako su vaši ciklusi u potpunosti nepravilni (da svaki mjesec menstruacija dolazi u potpuno drugačijem razdoblju i količini), ovakvo računanje plodnih dana nije pouzdano i u tom slučaju vrlo vjerojatno neće biti točno.

Pogledajte još:

Viralni video u kojem cura otkriva kako odgoditi mengu na jedan dan – djeluje li i je li sigurno?

Bojiš se kupati kada imaš menstruaciju? Plivanje i menstruacija su dvije riječi koje si savršeno odgovaraju!

Je li tvoja menstruacija normalna i zdrava? Ako ima ova 4 obilježja onda je!

menstruacijaovulacijaplodni daniračunanje plodnih danatrudnoća

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.871
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!