0

Teško je odoljeti čokoladi za vrijeme onih dana u mjesecu, pogotovo kada slučajno naletimo na informaciju da će pomoći kod bolova u trbuhu koji se javljaju u ovim danima. A pomaže li stvarno kod toga? Ili možda ima suprotni učinak? Imamo odgovor.

Za vrijeme menge čini nam se kao da je jedina stvar koju želimo čokolada, i onda još malo čokolade. Iako se osjećaš super kada si daš oduška i baciš se na nešto slatko, ali ima li još kakve koristi od čokolade za vrijeme menge osim samo zadovoljstva jer jedemo nešto slatko? Znanost kaže da DA. Ako ti treba dodatan razlog da opravdaš zašto jedeš toliko čokolade, ovo je taj. Ona pomaže kod PMS-a, u smislu da ćeš manje imati grčeve, a pomaže i kod promjena raspoloženja.

Pa ipak, čokolada koju bi tada trebala jesti je tamna čokolada. Ona ima puno bolji učinak. Tamna čokolada sadrži antioksidanse i puna je minerala kao što su kalcij, magnezij, kalij, željezo, omega 3 i omega 6, a ti su se sastojci pokazali kao dobri u opuštanju mišića i smanjivanja upala.

Uz to, znamo i da čokolada sadrži endorfine i serotonin, hormone koji popravljaju raspoloženje, zbog čega ima smisla da ti tijekom menstruacije može pomoći s promjenama raspoloženja i učiniti da se osjećaš bolje. Naspram mliječne čokolade, tamna ima više kakaa, što znači da ima i više kofeina, koji će ti pomoći da dobiješ energije, pogotovo ako se osjećaš stalno umorno.

Sve to zvuči prilično dobro, zar ne? Iako čokolada nažalost nije lijek protiv grčeva koje imamo za vrijeme menge, sasvim sigurno može pomoći. A i fina je. Sljedeći put kada ćeš imati mengu i jako će ti se jesti čokolada, nemoj se dvoumiti niti pokušavati odgovoriti od toga, jednostavno uzmi tablu tamne čokolade i uživaj.

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - The Num Phanu Studio/ Shutterstock.com - Dean Drobot

M.T.

Pogledajte još:

Zašto mi kasni? 8 razloga zašto menga može biti neredovita

Zašto ti je menga u nekim mjesecima bolnija? Razloge već znaš, a vrijeme je da ih počneš i doživljavati

Imaš bolne menstruacije? Svi tvrde da ova čudnovata spravica navodno pomaže kod tog problema

menstruacijamengagrčevibolovičokolada

36.485
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!