0

Koristite li junk food kao utjehu kada vas muči škola, ljubav, obitelj ili prijatelji? Niste jedini.

Mnogim ljudima je emocionalno prejedanje jedini način na koji se mogu nositi sa svakodnevnim uzrocima stresa. Neki uzroci stresa dolaze iznutra – osobe teže biti savršene, pate od anksioznosti ili ne znaju kako se suočiti s određenim problemom. Neki uzroci stresa pak imaju vanjske čimbenike – pritisak u školi, društvu, obitelji ili u vezi česti su razlozi zašto netko može biti pod stresom. Međutim, korištenje grickalica i slatkiša kao lijek za vaše trenutno emocionalno stanje nije ispravan način za suočavanje sa stresom. U nastavku donosimo 5 načina na koje možete zaustaviti nekontroliranu čežnju za nezdravom hranom.

1.Informirajte se
Jeste li znali da imate i fizički, ali i psihički odnos prema hrani? Fizički odnos sastoji se u vašim prehrambenim navikama i načinima na koje vaše tijelo probavlja i procesira hranu. Psihička veza s hranom odnosi se na načine na koje razmišljate o hrani i o tome kako hrana utječe na vašu predodžbu samog sebe. Kada se emocionalno prejedate, ne radite to jer ste zaista gladni, već zato što mislite da će vam hrana pružiti osjećaj olakšanja. Stres, dakle, ne uzrokuje glad. Stoga, sljedeći put kada posegnete za slatkišima, zapitajte se jeste li stvarno gladni ili je želja za hranom uzrokovana psihološkim razlozima.

2.Naučite kako prepoznati svoje stresore
Naučite identificirati situacije i emocije koje u vama uzrokuju stres. To su vaši emocionalni uzročnici prejedanja i kada ih naučite prepoznati, moći ćete ih lakše izbjegavati ili se barem mentalno pripremiti za njih.

3.Vježbajte
Tjelovježba je idealan način za opuštanje i otpuštanje nagomilanih negativnih emocija. Znanstveno je dokazano kako vježbanje uzrokuje kemijske promjene u mozgu koje dovode do smanjenja stresa. Međutim, ako ste zaista pod stresom, vjerojatno nećete imati volje za teretanu ili trčanje. Zato odaberite šetnju, vrtlarenje, čišćenje ili neki drugi blaži oblik tjelovježbe kako biste se riješili stresa i zaboravili na hranu.

4.Praksa pažljivosti
I smirenost, kao i sve drugo, postaje bolja praksom. Isprobajte različite metode opuštanja kako biste se riješili negativnih emocija. Pokušajte meditirati ili vježbati jogu ili tai chi. Tako ćete smiriti um i tijelo, a kada ste smireni, pažljivi i fokusirani, moći ćete birati zdravije životne odluke. Osim toga, kada jedete, jedite pažljivo i sporo. Obratite pozornost na ono što jedete i gledajte na hranu kao na gorivo za tijelo, a ne kao na lijek za stresne situacije.

5.Potražite pomoć
Izreka kaže: kada podijelite problem s nekim, on se prepolovi. Nema ništa loše u traženju pomoći kada vam zatreba. Otvoreno razgovarajte s roditeljima ili prijateljima o stresnim situacijama i svojim emocijama koje uzrokuju prejedanje; oni će vam zasigurno biti podrška. Međutim, ako često osjećate sram, krivnju ili grižnju savjesti zbog svojih prehrambenih navika, možda bi vam koristio razgovor s profesionalcem koji će vam pomoći razviti zdravi odnos prema hrani i svome tijelu.

Foto: Shutterstock.com - Leszek Glasner/ Giphy

M.B.

Pogledajte još:

Imaš mengu? Onda je najbolje da izbjegavaš ovu hranu tih nekoliko dana – evo koju i zašto

Loše navike u prehrani koje trebaš izbaciti iz svog života čim prije - otkrij kako ih promijeniti!

Istina je... Šećer i nezdrava hrana loše utječu na tvoje mentalno zdravlje – evo kako

prejedanjejunk foodhranaloša navikastres

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.866
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!