12

Žudiš za čokoladom? Maštaš o pomfritu? Stalno ti se jede sir? Možda ti organizam pokušava reći nešto.

Osjetiti glad je jedna stvar, ali dobiti nagli poriv za određenom vrstom hrane u nekom trenutku može značiti nešto drugo: da našem tijelu nedostaju određeni hranjivi sastojci. Zato kada sljedeći put naglo osjetiš želju za određenom klopom, obrati pozornost na ono što bi to moglo značiti.

Žudiš za ČOKOLADOM

Čokolada je bogata magnezijem pa bi snažna želja za njom mogla ukazivati na nedostatak minerala važnih za ljepotu i zdravlje kose i kože.Konzumiranje previše alkohola, čaja, kave i gaziranih pića također može iscrpiti razine magnezija, a odličan način da ga nadoknadimo su orašasti plodovi, smeđa riža, integralni kruh i sjemenke bundeve.


Žudiš za LEDOM

Žudnja za ledom ukazuje na mogućnost manjka željeza tj. anemiju. Iako stručnjaci ne znaju objasniti izraženu želju za ledom kod anemičnih ljudi, svakako savjetuju da u ovom slučaju posjetite liječnika. Osim što možete dobiti lijekove kako biste riješili problem slabokrvnosti, svakako imajte na umu da je crveno meso najbolji izvor željeza.

Žudiš za SLATKIŠIMA
Ako žudiš za slatkišima, možda se radi o nedostatku kroma. Taj mineral, zajedno s inzulinom, olakšava preuzimanje glukoze iz krvi. Kada uzmemo slatkiš s namjerom 'da podignemo šećer u krvi' zapravo pogoršavamo problem – puno bolje je varijanta konzumirate namirnice bogate kromom kao što su govedina, piletina, krumpir, brokula.

Žudiš za MESOM
Žudnja za mesom može ukazivati na nedostatak željeza, ali i cinka. On ima vrlo važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava, posebice zimi kada su gripe i prehlade česta pojava. Crveno meso je najbolji izvor, no školjke, leća, špinat, sjemenke bundeve, sir i integralni kruh su također dobri


Žudiš za SIROM

Ako osjetite neobjašnjivu potrebu za sirom, možda vam nedostaje kalcija. On je važan za održavanje zdravih zubi i kostiju, ali i mišićne funkcije. Sir, mlijeko, jogurt, losos, srdele, brokula i bademi su namirnice bogate kalcijem, a da bi se lakše apsorbirao u tijelo, potreban je vitamin D kojeg koža proizvodi kao odgovor na sunčeve zrake.

Foto: Photoexpress
Izvor: DailyMail
I.N.

HranaOrganizamNedostatak

36.470
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!