0

Cure imaju različite menstruacije i jedno 'normalno' ne vrijedi za sve. Nečija možda ne zvuči tebi normalno i zdravo jer je tvoja drugačija, ali to ne znači da je takva. Postoje 4 stvari koje pokazuju da je s tvojom mengom ipak sve u redu. Ako ih ne pronalaziš kod sebe, možda nije loše posjetiti ginekologa.

Nekim curama menga traje po tjedan dana, a drugima 3-4 dana, nekima se javljaju grčevi u trbuhu, a drugima izbiju prištići na licu...menga nije baš najjednostavnija stvar na svijetu koja će ti se dogoditi, ali nije ni najgora. Bitno je dobro se informirati i znati što je normalno, a što je znak za uzbunu. Nekoliko je doktora za HelloGiggles ispričalo koja to obilježja trebaš posebno obratiti pažnju, a koja će ti otkriti je li s tvojom menstruacijom sve u najboljem redu ili ipak imaš razlog za zabrinuti se. Evo o kojih se 4 radi.
 
1.Pojavljuje se svaki mjesec
Ono što je najbitnije je da ti menga dolazi svaki mjesec, da se ne događa da jedan dođe, pa drugi ne, onda opet par mjeseci dođe, pa jedan ne. Nije čak niti toliko razlog za zabrinutost što ti nekada urani ili kasni. Zbog stresa s kojim su svi suočeni u određenim trenucima, menga može kasniti taj mjesec. Osim stresa, na nju može utjecati i to koliko spavaš ili kako se hraniš. Zato nije veliki razlog za brigu ako ti nekada ne dođe točno u dan kada je trebala. Bitno je samo da je taj mjesec došla. Par dana kašnjenja ili dolaska ranije nije ništa što te treba zabrinuti.2.Gubiš pravu količinu krvi
Ako je sve kako treba biti, žene u prosjeku izgube 20 do 60 mililitara krvi, a neke čak i do 70 ili 80 mililitara mjesečno. Naravno, teško ćeš sama izmjeriti koliko ti je krvi koji mjesec bilo, ali ako koristiš menstrualnu čašicu, onda možeš bez problema napraviti računicu. Pa ipak, možeš kroz razgovor s frendicama procijeniti i usporediti koliko je tvoja menga drugačija ili slična kao njihova, a ako primijetiš da kod tebe nešto prilično odudara od prosjeka, najbolje je informirati se dodatno i ako je potrebno obratiti stručnoj osobi.

3.Normalno je i ako imaš obilniju mjesečnicu od svih frendica, ali i ako je slabija
Nemaju svi jednako obilne mjesečnice, a to što je nečija obilnija ili slabija ne znači da nešto nije tu kako treba. Isto tako, ako ti se dogodi neki mjesec kada ti je menga puno obilnija nego inače, i to je skroz normalno. Ono što je razlog za brigu je ako primijetiš da se za vrijeme menstruacije osjećaš kao da ti se vrti, u glavi ti se muti, ne možeš uhvatiti dah – to su znakovi da možda nije nešto u redu i da ti je menstruacija preobilna.4.Ne utječe na tvoj život
Na neki način menga uvijek utječe na naš život, ali ako te ne sprječava da obavljaš svakodnevne stvari kao i inače, sve je u redu. Da, nećeš se osjećati ugodno i nećeš moći ići na kupanje prvi dan ili se možda baviti sportom, bilo zbog bolova ili zato što je preobilna, ali svi imaju dan ili dva kada je situacija malo kritičnija i kada samo trebaju usporiti sa životom. Međutim, ako ti se događa da za cijelo vrijeme trajanje menstruacije imaš problema i ne možeš funkcionirati kao inače, onda je to alarm da nešto nije u redu.Izgleda li faks u Americi baš onako kao u 'Plavuši s Harvarda' i drugim filmovima? Otkrila nam je Frana, cura iz Hrvatske koja tamo studira! Baci oko na video!
Pogledajte još:

Kako prepoznati iscjedak koji je znak za uzbunu? Evo što znači koja boja i koji je opasan, a koji ne

Izgleda da cjepivo protiv korone može utjecati na tvoju menstruaciju – posljedica koju je dobro znati

Hack kako se riješiti bolova u trbuhu za vrijeme menge – trebaš masirati točno određeni dio tijela

menstruacijamenganormalnazdrava

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

36.019
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!