0

Istraživači sa Sveučilišta Oxford i Exeter proveli su istraživanje kako bi promotrili povezanost između lijepih, pozitivnih misli i psihološkog stanja osobe.

Za istraživanje koje je objavljeno u časopisu Clinical Psychological Science, 135 sudionika podijeljeno je u pet skupina. Svaka je skupina dobila drugačiji skup audio uputa, od kojih su neke poticale sudionike da pozitivno misle o sebi i drugima. To ih je navelo da razmišljaju na samokritički način. Nakon slušanja zvučnih uputa, od sudionika je zatraženo da odgovore na niz pitanja koja se tiču toga osjećaju li se sigurno, koliko je vjerojatno da će biti ljubazni prema sebi i ispitivala se njihova povezanost s drugim pojedincima.

via GIPHY


Istraživači su također zabilježili broj otkucaja srca i reakcije povezane sa znojenjem nakon što su ispitanici poslušali 11-minutne snimke. Sudionici koji su bili upućeni na to da razmišljaju o sebi na lijep način imali su veću vjerojatnost da će pokazati tjelesni odgovor povezan s opuštanjem i osjećajem sigurnosti. Njihove frekvencije srca su također pale, što istraživači tvrde da je zdrav znak srca koje može fleksibilno reagirati na situacije.


via GIPHY


Oni koji su slušali kritične zvučne isječke imali su veći broj otkucaja srca i povećano znojenje nakon slušanja audio snimke, što ukazuje na osjećaj prijetnje i nevolje. 'Ovi nalazi sugeriraju da ljubaznost prema samome sebi isključuje reakcije tijela na prijetnju i stavlja tijelo u stanje sigurnosti i opuštanja što je važno za regeneraciju i liječenje', kaže dr. Hans Kirschner sa Sveučilišta Exeter, koji je prvi autor studije.

via GIPHY


Willem Kuyken, profesor kliničke psihologije na Sveučilištu Oxford i koautor istraživanja, vjeruje da bi ovi nalazi mogli biti osobito korisni za ljude kojima je dijagnosticirana depresija. 'Ovi nalazi nam pomažu u daljnjem razumijevanju nekih nalaza naših kliničkih ispitivanja, gdje pokazujemo da osobe s depresijom imaju koristi od terapije koja se temelji na promišljanju i učenju samo-suosjećanja', kaže on.

via GIPHY


Ljudi skloni depresiji trebali bi pristupati svojim negativnim mislima i osjećajima sa suosjećanjem. Na taj način mogu shvatiti da te misli nisu činjenice.

Foto: Giphy/ Freepik

M.S.K.

Pogledajte još:

‘Think pink’: savjeti za pozitivno razmišljanje!

Pozitivnim mislima do fit forme – odlična opcija za sve koji se bore s viškom kilograma!

Želiš li prestati s prejedanjem i skinuti višak kilograma? Saznaj kako mislima doći do savršene linije

zdravljetijelopozitivaružičaste mislisamo-suosjećanjeistraživanje

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.991
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!