0

To ti je sve poznato, jel' da? Osjećaš se depresivno i tužno pa posegneš za prvim slatkišem, sladoledom ili čokoladom. Međutim, istraživanja pokazuju da tijek radnje zapravo ide  u suprotnom smjeru - slastice te čine depresivnim/om.

Tijekom posljednjih nekoliko godina znanstvenici su povezali šećer, aditive za šećer, kao i brzu hranu i prerađenu hranu s depresijom, ovisničkim ponašanjem i tjeskobom. Drugim riječima, tvoje poslastice su te prevarile. U svrhu istraživanja koje je proveo Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u, znanstvenici su pratili prehranu i zdravstveno stanje osam tisuća osoba, od kojih se nitko nije liječio od depresije ili drugih poremećaja mentalnog zdravlja na početku studije.

via GIPHY


Muškarci koji su dnevno konzumirali 67 grama šećera imali su 23 posto veću vjerojatnost da će dobiti dijagnozu depresije tijekom narednih pet godina nego muškarci koji su jeli 40 grama ili manje. Na drugom kraju spektra, istraživači su proučavali prehranu i mentalno zdravlje 850 djevojaka u dobi između 12 i 18 godina i otkrili da je konzumiranje brze hrane, uključujući ramen, hamburgere, pizzu, prženu hranu i druge prerađene hrane, povezano s povećanim rizikom od depresije.


via GIPHY


Bez obzira na način na koji gledate na to, važno je da znate kako je veza između prehrane i mentalnog zdravlja problem za mlade koji su već ionako izloženi visokom riziku od depresije i tjeskobe. Još ako tome dodate činjenicu da je mozak adolescenata osjetljiviji na reklame za zaslađena pića, žitarice koje su pune šećera i brzu hranu, to je recept za katastrofu.

via GIPHY


S druge strane, osobe sa zdravim i raznovrsnim crijevnim mikroorganizmima imaju manje šanse da će ikad patiti od tjeskobe i depresije. Zapravo, istraživanja pokazuju da zdrava crijeva mogu smanjiti društvenu anksioznost i ublažiti tvoje reakcije na stres. Također, postoji i sve veći broj dokaza koji pokazuju da šećeri više djeluju kao droga koja stvara ovisnost nego hrana. Šećer i junk food (baš poput droge) preplavljuju mozak dopaminom, a višak dopamina značajno mijenja prirodne funkcije mozga tijekom vremena i utječe na mentalno zdravlje. U istraživanju koje je 2011. godine provelo Sveučilište Yale, milkshake je aktivirao iste centre za nagrađivanje u mozgu kod osoba s lošim prehrambenim navikama koji se aktiviraju u mozgu ovisnika o kokainu.

via GIPHY


Nutritivna psihijatrija, metodologija u nastajanju, nastoji iskoristiti ova shvaćanja kako bi se bavila depresijom i drugim poremećajima kroz prehrambene promjene. Svaki program za liječenje tinejdžera trebao bi se baviti dijetom kao središnjim elementom zdravlja.

Foto: YouTube Screenshot/ Giphy

M.S.K. / U.S. News

Pogledajte još:

Stanje mentalnog zdravlja je alarmantno – upoznajte pravo lice prosječnog srednjoškolca u Hrvatskoj

Vježbala si redovito, a onda odlučila prestati? Nemoj jer bi mogla postati depresivna!

Veličina grudi i mentalno zdravlje: nejednake i velike grudi loše utječu na samopouzdanje!

mentalno zdravlješećerjunk fooddepresijaanksioznostloša prehranautjecajzdravljetijeloum

36.470
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!