0

Ovu hranu se ne preporučuje da jedeš one danu u mjesecu zbog toga što će ti odmoći kada su u pitanju bolovi u trbuhu tj. grčevi, PMS i loše i razdražljivo raspoloženje.

Na bilo koji drugi dan, neka sitnica koja te iritira, samo bi te malo izbacila iz takta, ali vjerojatno bi odmahnula rukom i nastavila dalje. Ali one dane u mjesecu...najbolje je svima da se čuvaju i pažljivo postupaju s tobom. Postoji hrana koju bi trebala izbjegavati i ne jesti za vrijeme menstruacije, jer će ona imati utjecaja na to kako se osjećaš – i fizički i mentalno. Neke od ovih stvari je nemoguće u potpunosti izbaciti iz života (barem za neke), a ako si ovisna o nečemu od sljedećeg, pokušaj barem smanjiti količinu.


Mliječni proizvodi

Ovo je preširoka skupina proizvoda koju sigurno ne možeš u potpunosti izbaciti iz jelovnika. Ne bi ni trebala, samo je bitno da staneš na loptu. Kava s puno mlijeka ili puno mlijeka piti općenito za vrijeme menge nije dobro za tvoj trbuh, pogotovo ako imaš problema s jakim grčevima. Ovakvi će proizvodi samo dodatno iziritirati tvoj želudac, a sigurno ti ne trebaju dodatni bolovi u ovim danima.

Slatko
Tražiti od bilo koje cure da za vrijeme menge izbaci iz jelovnika slatko, a pogotovo čokoladu je nemoguća misija. Niti to želimo napraviti, niti možemo. Pa ipak, postoji razlog zašto bi za sve nas bilo najbolje da se pokušamo oduprijeti i za vrijeme menstruacije ne pojesti 10 čokolada. Za vrijeme menstruacije hormoni nam luduju, što dovodi do želje za slatkim. Kada pretjeraš s takvim proizvodima, šećer u krvi će ti skočiti. I evo promjena raspoloženja, napetosti i umora. I uz to sve, šećer se pokazao kao krivac za još bolnije grčeve.


Kofein
Osim slatkoga, još jedna stvar bez koje je nekima nemoguće zamisliti svakodnevicu je ispijanje kave, i to je još jedna stvar koju ne bi smjeli konzumirati za vrijeme menstruacije. Kofein sužava krvne žile, uključujući i one žile koje vode do maternice. On će pojačati simptome PMS-a, a ako piješ kavu u enormnim količinama, to može i produljiti trajanje menstruacije. Zbog toga što menstruacija potiče nesanicu, nervozu i razdražljivost, što su isti simptomi koje ostavlja i ispijanje puno kave, možeš zamisliti kakva je situacija kada se to dvoje spoji. Kaos!

Previše slana hrana
Još jedna skupina hrane koju se preporučuje izbjegavati za vrijeme menstruacije je preslana hrana. Osim slatkog, kada ti dođu oni dani u mjesecu, još jedna skupina hrane kojoj se volimo okrenuti su čipsevi i druge grickalice. Nema ništa boljeg nego pojesti pola čokolade i vrećicu čipsa, ali pokušaj se zaustaviti. Previše soli će te napuhnuti, a ionako se ne osjećamo baš previše samopouzdano za vrijeme menstruacije, ovo može samo pogoršati stvari i učiniti te još nervoznijom i razdražljivijom.

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - Leszek Glasner

M.T.

Pogledajte još:

Jedan mjesec traje kraće, drugi duže - koliko ti dugo menga stvarno treba trajati?

Usprkos svim mjerama opreza svaka cura je to doživjela! Pet trikova za uklanjanje mrlja od menge iz odjeće

Zašto ti je menga u nekim mjesecima bolnija? Razloge već znaš, a vrijeme je da ih počneš i doživljavati

mengahranaizbjegavanje

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.866
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!