0

Steći samopouzdanje nije lako, a zadržati ga, uz sve probleme koji te susreću po putu, još je teže. Ipak, nije nemoguće vratiti samopouzdanje kad ga jednom izgubiš.

Što god bio razlog zbog kojeg si izgubio/la svoje samopouzdanje, i nije toliko važno. Važno je samo to da ga trebaš što prije vratiti kako bi ti bilo lakše i kako bi se osjećao/la bolje. Posebna formula za vraćanje vjere u sebe ne postoji, ali postoje određeni koraci koje možeš zadovoljiti kako bi što uspješnije vratio/la svoje samopouzdanje i osjećaj sigurnosti. Ovo su savjeti koji će ti pomoći da vratiš vjeru u sebe.

via GIPHY


1. Prihvati svoje vrline, ali i mane

Prvo i najvažnije od svega je sljedeće - prihvati sebe sa svim svojim vrlinama, ali i manama. Nitko od nas nije savršen, pa tako ni ti, i to je sasvim okej jer ni ne trebaš biti. Ono što je važno kod vraćanja vjere u sebe i prvog koraka do tog cilja jest da postaneš svjestan/a sebe kao osobe i svega što imaš za ponuditi, a to je mnogo.

2. Sjeti se svojih uspjeha
Kad ti padne samopouzdanje i počnem razmišljati o tome kako nisi vrijedan/a, prestani. Sjeti se svih svojih uspjeha i postignuća, od osnovne škole pa sve do danas. Razmisli o svemu što si dosad postigao/la, vidjet ćeš da postoji mnogo toga u čemu si tijekom odrastanja uspio/la. To će ti pomoći u daljnjem postupku vraćanja samopuzdanja i vjere u sebe i svoje mogućnosti.

via GIPHY


3. Misli o budućnosti
Razmisli što jednog dana želiš postići, sigurno takvo nešto postoji. Sigurni smo da imaš snove koje u budućnosti namjeravaš ostvariti, nemoj ih samo tako odbaciti. Bilo kakvo razmišljanje o budućnosti dat će ti snagu za krenuti dalje, bez obzira na to koliko ti se to možda sad čini teškim, pa čak i nemogućim.

4. Popričaj s nekim
Podijeli s ljudima oko sebe svoje probleme i ispričaj im kako se osjećaš. To ne moraju biti tvoje frendice, to može biti tvoja mama, sestra ili psiholog u školi. Važno je samo da popričaš s nekim tko te može saslušati i možda ti pomoći. Ako ništa drugo, barem ćeš vidjeti da nisi sam/a.

via GIPHY


5. Postavi ciljeve koje želiš ostvariti
Samopouzdanje nije teško vratiti ako stalno razmišljaš o stvarima koje NISI postigao/la. Umjesto toga, radije si postavi ciljeve koje namjeravaš ostvariti. To mogu biti neke sitnice kao dobiti peticu iz testa, upisati neki tečaj ili konačno do kraja pročitati onu knjigu za lektiru. Kad osvariš barem jedan od zadanih ciljeva, osjećat ćeš se puno bolje.

6. Budi uporan/a i ne odustaj
Uvijek je najlakše odustati od svega i pasti u depresiju. Ti nemoj biti takav/a nego se potrudi što više možeš i poradi na svojoj upornosti. Nemoj misliti da će biti lako jer sigurno neće, ali će ti se sigurno isplatiti.

Foto: Unsplash/Giphy

D.Š.

Pročitaj još:

Tvoja frendica je u depresiji? Evo kako joj možeš pomoći da opet bude 'ona stara'

Šokantno otkriće – znanstvenici utvrdili da su cure 11 puta sklonije depresiji od dečkiju!

Depresija u svakodnevici – kako funkcionirati kada ti je svega dosta i bijes zavlada?

savjetipsihologsamopouzdanje

36.473
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!