4

Istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo provedeno prije tri godine pokazalo je da je svaka druga tinejdžerica nezadovoljna svojim izgledom te je spremna zbog toga otići 'pod nož'.

S obzirom da se u rubrici Pitanja/Odgovori često raspitujete za estetske operacije, kao što su korekcije nosa ili ušiju, odlučili smo se provjeriti preporučuju li se adolescentima i rješavaju li zaista njihove probleme.

Portal NY Daily News objavio je podatak da čak 64 tisuća američkih tinejdžera godišnje odlazi 'pod nož', a za takve pothvate najčešće biraju ljetne praznike kako bi se stigli oporaviti i eventualno pred vršnjacima prikriti činjenicu da su obavili korekcije.

Što muči hrvatske tinejdžere?

Iz poliklinike za estetsku kirurgiju Dr. Maletić navode da je najčešći razlog zbog kojeg hrvatski tinejdžeri dolaze kod njih operacija otklonjenih (klempavih) ušiju koja se može izvoditi nakon navršenih pet godina života, dakle prije polaska u školu. U kasnijim godinama obično se javlja interes za estetsku korekciju nosa koje se ne vrše prije 17 godina kod djevojaka i 18 godina kod dečki. Inače, maloljetnici mogu ići na neke estetske zahvate i korekcije, ali uz potpis roditelja sve do punoljetnosti, odnosno osamnaest navršenih godina.

Iako je doktor Maletić, koji se više od 20 godina bavi ovim poslom, uvjeren da takve operacije pozitivno utječu na samopouzdanje tinejdžera, u nekim situacijama ipak odbija izvršiti korekcije: 'Odbijam sve ono što je prerano i što mislim da nije potrebno, odnosno nema pravu indikaciju, uz detaljno objašnjenje potencijalnim pacijentima i njihovim roditeljima.'Psiholozi, međutim, imaju ponešto drugačiji stav kada je riječ o estetskim korekcijama i samopouzdanju tinejdžera: 'Kirurški zahvati koji imaju rekonstruktivnu svrhu, tj. koji se izvode s ciljem ispravljanja urođenih fizičkih deformacija ili deformacija nastalih zbog bolesti ili ozljede medicinski su potpuno opravdani i u pravilu pozitivno utječu na psihičko zdravlje adolescenata. Nema dvojbe da se, primjerice, nakon operacije rascjepa usnice i nepca ili izrazito nepravilnog nosa koji otežava disanje kvaliteta življenja adolescenata značajno poboljšava. Obično navode da su vrlo zadovoljni promjenom i da više nisu zaokupljeni svojim tjelesnim izgledom kao prije operacije' objasnila je psihologinja Dragana Markanović iz Hrvatskog udruženja za bihevioralno-kognitivne terapije HUBIKOT.


Estetske operacije i samopouzdanje

'Kada je riječ o estetskim operacijama, tj. zahvatima koji nisu medicinski opravdani, ali adolescenti određene dijelove tijela ne doživljavaju dovoljno privlačnima, potreban je poseban oprez. Naime, adolescencija je doba velikih fizičkih i psihičkih promjena koje mogu potrajati sve do 20-ih godina pa je vrlo teško procijeniti jesu li takve operacije prikladne i nužne. Budući da se te promjene zbivaju u razdoblju kada nam je mišljenje vršnjaka i uklapanje u društvo izrazito važno, a k tome još živimo u svijetu u kojem nas mediji svakodnevno bombardiraju savršenim tijelima i predivnim licima, čak i zbog malih fizičkih nedostataka možemo osjećati tugu, ljutnju, tjeskobu, pa čak i beznađe. Ako mislimo da smo ružni, sramimo se svog izgleda i osjećamo se potišteno zbog njega, to će zasigurno utjecati i na naše ponašanje. Tako se, na primjer, možemo početi povlačiti iz društva ili možemo postati agresivni prema drugima. Nije neobično da u takvim trenucima pomislimo kako bi jedna operacija mogla riješiti sve naše probleme. Međutim, treba se sjetiti da tijela adolescenata još uvijek sazrijevaju pa bi odluku o estetskoj operaciji trebalo odgoditi za nekoliko godina. Moguće je da će se do ranih 20-ih godina taj nedostatak ispraviti ili da će se adolescentu s vremenom čak početi sviđati. Na primjer, mnoge mlade djevojke misle da su im grudi premale i žele ih operativno povećati, a pritom ne uzimaju u obzir da će im grudi vjerojatno još malo porasti s prirodnim porastom težine u kasnoj adolescenciji. Isto tako, neke djevojke tijekom tinejdžerskih godina jako pate jer imaju veće grudi od svojih vršnjakinja, a u dvadesetim godinama ih počnu smatrati znakom ženstvenosti i svojom prednošću pa budu sretne što ih nisu smanjile. Ako je fizička nepravilnost vrlo vidljiva ili izaziva veliku patnju, estetska operacija adolescentu može koristiti, ali on pritom mora biti dovoljno emocionalno zreo, razumjeti ograničenja i rizike željenog zahvata te imati vrlo jasna očekivanja o tome kako će mu on pomoći' pojašnjava psihologinja Markanović.Iako estetske operacije imaju pozitivne učinke na samopoštovanje, samopouzdanje i socijalne odnose adolescenata, Markanović ističe da zasad nema istraživanja koja jasno pokazuju da estetske operacije poboljšavaju opću sliku o sebi, samopoštovanje ili cjelokupnu kvalitetu življenja, već samo zadovoljstvo operiranim dijelom tijela: 'U nekoliko istraživanja utvrđeno da su adolescenti koji su operirali neku fizičku deformaciju nakon zahvata bili značajno zadovoljniji tim dijelom tijela, ali zanimljivo je da su o porastu zadovoljstva svojim izgledom izvještavali i adolescenti koji su imali isti fizički nedostatak ali ga nisu operirali. Pritom je osobit porast zadovoljstva izgledom primijećen kod adolescenata starijih od 18 godina. Dakle, možemo zaključiti da s vremenom sve više prihvaćamo svoje tijelo te da slika koju imamo o njemu sa sazrijevanjem postaje sve bolja – čak i bez estetske kirurgije!'

Pričekajte 18. rođendan, možda ćete drugačije razmišljati!

Činjenica da se naša percepcija vlastitog tijela popravlja s godinama te da ćemo se s 18 vjerojatno bolje osjećati u vlastitoj koži nego s 14 trebala bi biti utjeha svim tinejdžerima koji su nesretni zbog fizičkih nepravilnosti ili nedostataka. 'Razgovarajte o problemu koji vas muči s nekom starijom osobom u koju imate povjerenja. Pitajte je kako se osjećala u vezi svoga tijela dok je bila mlada kao vi i kako je to prebrodila. Ako unatoč svemu mislite da je estetska operacija jedino rješenje, ipak je odgodite još koju godinu. Dajte si vremena da se u potpunosti razvijete pa odluku donesite kada vidite rezultat' savjetuju psiholozi.Osim razgovora, važno je da ne temeljite svoj osjećaj vrijednosti isključivo na fizičkom izgledu. Osvijestite u čemu ste sve dobri, koje su vaše jake strane, sposobnosti, talenti i darovi (ma koliko malima i beznačajnima vam se činili) i njegujte ih. Fizički izgled jest jedna od prvih stvari kojom ćete privući druge ljude, ali on će ubrzo izgubiti na važnosti, a drugi će željeti vaše društvo zbog toga kakva ste osoba, zbog vaših pogleda na svijet, sustava vrijednosti i interesa.

Foto: Shutterstock
I.N.

Pročitajte još:

Veličina grudi i mentalno zdravlje: nejednake i velike grudi loše utječu na samopouzdanje!

7 stvari koje mogu podići tvoje samopouzdanje

Plastične operacijeEstetska kirurgijaTinejdžeri

Komentari

01.09.2015.

Ja lično ne bih "išla pod nož", ali ako to druge čini srećnijima i povećeva im samopouzdanje, nemam ništa protiv:)

02.09.2015.

Imam veliki nos i postojalo je vise perioda kada mi je to smetalo, ali sa sa 19 i po godina ne zelim nista da menjam, Shvatam da je on srazmeran sa ostalim delovima mog lica i tela, jer sam ja sta bi se rekolo "k'o od brega odvaljena" gromada od 75kg, visoka 180cm.
Savet za sve da nikada ne posustanete u izgradnji svoje licnosti i samopouzdanja. Pokazite ljudima da volite sebe, volece ves i oni. :)

02.09.2015.

Imam 14 godina i imam ponekad svoje ubitacne faze kad izluđujem sve oko sebe time da imam veliki, kilometarski nos i to mi zaista smeta podosta. :) Ali jos je rano da ista ucinim po tom pitanju, tako da se tjesim onim 'da na tako veliku glavu nebi ni stajao manji nos' xD

02.09.2015.

Nazalost u danasnje vrijeme dosta su mnogi opsjetnuti izgledom i misljenjima drugih a ima puno ljepsih stvari u zivotu.

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.446
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!