12

89%

Da, to je plemenit čin koji može nekome pomoći.

Planiraš li barem jednom u životu darovati krv?

11%

Ne, zbog svojih osobnih razloga ne planiram to nikada napraviti.

Prošli tjedan medije je preplavila fotografija ilustracija koja pokazuje kojih krvnih grupa kronično nedostaje u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu te apel da što više građana donira krv ukoliko su to u mogućnosti napraviti.
Neke krvne grupe su ispod linije najniže razine zalihe krvi stoga je hitno da se što prije odazovu donori koji bi mogli popraviti ovo stanje i svojim nesebičnim činom nekome spasiti život.
Jesi li ikada razmišljao/la o darivanju krvi? Iako za to moraš imati 18 godina, ali i određenu kilažu te dobro zdravstveno stanje, sigurno imaš svoje mišljenje o tome (više detalja pronađi ovdje).
Iako ideja igle i cjevčica kroz koju teče tvoja krv i puni vrećicu koja izgleda tako veliko (omg, zar će me zbilja toliko iscijediti?) mogu djelovati zastrašujuće, ovo je ipak plemenit čin i iskustvo koje ne mora biti neugodno. Uopće. Potrebno je samo dovoljno hrabrosti i snažna odluka da nekome želite pomoći.

Maturantica Ema je za vas opisala svoje iskustvo doniranja krvi u svojoj školi, kao i sve misli koje su joj prolazile kroz glavu prije, tijekom i nakon njega.

12:15: Petak popodne je dan kad sam se najavila da ću doći i donirati krv. Sad je podne i počinjem misliti da je to bila loša ideja. Što ako se onesvijestim? Što ako je igla ogromna? Kako će mi pronaći žilu?

12:25: Moram se sabrati i ostati čvrsta. Mogu ja to! Totalno mogu!

12:30: Za nekoliko minuta je moj termin. Možda i neće biti tako loše? Čak sam uspjela otići sa sata malo ranije. Možda bi se mogla i naviknuti na to.

12:40: Uf, dobro je. Stigla sam u dvoranu i škicam stolove i svu opremu. Čekaj malo, jesu li to sendviči i sokići na onom lijevo od mene? I neki bomboni? Ako ću se napucati ovog poslije darivanja krvi, mislim da će ovo biti sasvim cool iskustvo.12:45: Čitam letke o svim bolestima koje nesmijem imati da bi bila donor i bitnim podacima vezanima uz doniranje krvi. Opet počinjem sumnjati u svoju odluku. Što je meni ovo trebalo?

13:00: Mislila sam da će ovo biti brzo i bezbolno, a sad još tu moram odgovarati na svakojaka pitanja o svom zdravstveom stanju. Ne mogu vjerovati da još uvijek ne doniram krv!

13:10: Sestra me nekoliko puta pitala zovem li se Ema. Također me pita jesam li žensko. Hmmm, možda sam se trebala našmnikati jutros pa bi lakše pogodila? Piknula me u prst  i uzela mali uzorak krvi. Yes, spremna sam!

13:15: Napokon se mogu smjestiti na mjesto za donore. Svi su moji prijatelji kraj mene i zezaju me jer mi se koljena malo tresu. Pa, malo sam nervozna, što je loše u tome? Ok, sad mi je i vruće, ali svima kažem da vestu skidam samo zato da lakše nađu žilu iz koje će "cijediti" moju krv.

13:21: Sestra me pita jesam li spremna, nakon što mi je izmjerila krvni tlak. Odgovaram da jesam iako naravno nisam. Igla mi se približava, a ja gledam u prijatelje umjesto u nju. Nakon kratkog osjećaja peckanja počinjem spašavati živote – sa svakim mililitrom krvi koja izlazi!

13:25: Moj savjet glasi prepustite se! Sestra viče na mene jer previše mrdam rukom. Prijatelji se smijulje, a ja pokušavam ostati što mirnija i što se manje smijati.

13:27: Gotovo! Aleluja! Kvalitetno darivanje krvi koje je trajalo 6:03 minute. Ne smijem samo prebrzo ustati jer se ne želim onesvijestiti. Nema šanse, ne pred svima!

13:30: Sendviči, bomboni, sokići! Mogu li pojesti što god želim? Čekajte, kažete da MORAM pojesti ovoliko šećera i masnoća? O, pa kad se baš mora, onda ću se prisiliti. Munch, munch.13:35: Dok proždirem treći sendvič, sestra mi prilazi i zahvaljuje što ću svojom donacijom spasiti život troje ljudi. Nema problema! Bilo mi je drago što sam sudjelovala!

Izlazim van jednom kad su mi se koljena prestala tresti i kad sam se počela osjećati malo bolje i snažnije. Sigurno ću se opet vratiti, čim prođu 4 mjeseca razmaka, koliko mora proći za ženske osobe donorice.


Dajte dar od srca – doslovno.

Što vi mislite o doniranju krvi? Planirate li ikada u životu darovati krv?

L.B./izvor: Hello Giggles
foto: Tumblr, hztm.hr

Pročitajte još...

...Evo što se dogodi s vašim srcem, plućima i mozgom kad povučete dim cigarete! Video!...

...6-godišnja Matovilka odrezala dugu kosu u humanitarne svrhe!...

...Zbog izgleda ju zezali u školi: prijateljice joj poklonile krunu najljepše maturantice!...

doniranje krviHrvatski zavod za transfuzijsku medicinukrvne grupeosobno iskustvodvoboj

36.210
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!