2

Nikad nije naodmet ponoviti da je važno da svaka žena vodi brigu o svome tijelu i zdravlju. Papa test jednom godišnje, ako piješ pilile provjeravati krvnu sliku, ako si starija od 25 godina napraviti ultrazvuk dojke, a puno toga menstruacija može reći o našem zdravlju.

Točnije, ovisno o tome kada si dobila prvu menstruaciju, možeš biti pod većim rizikom obolijevanja od nekih bolesti. Da ne budeš sad preplašena, to samo znači da postoji mogućnost pa da na neke stvari možda trebaš dodatno obratiti pozornost. No, zdrav način života smanjuje rizik od bilo koje bolesti.


1. Ako si dobila menstruaciju prije dvanaeste godine

*cure koje su prvu mjesečnicu dobile prije 12. godine pod većim su rizikom da obole od dijabetesa nego žene koje su je dobile kasnije (rezultati su ankete provedene na 4600 žena u srednjim godinama) Rana mjesečnica povećava rizik od dijabetesa zato što se povećava otpornost na inzulin.

*Raste mogućnost od razvijanja raka dojke. Prema nekim istraživanjima cure koje su mengu dobile prije navršene 12. godine imaju 20 posto veću šansu za razvoj ove bolesti. To se može dogoditi zbog veće izloženosti estrogenu koji povećava rizik od oboljenja. Zato je važno nakon navršene 25 godine napraviti ultrazvuk dojke ili ranije ako je bolest već prije bila u obitelji.

*Cure koje su ranije dobile menstruaciju češće postaju ovisnici, a to se objašnjava tako što zbog ranijeg puberteta bude izložene različitim pritiscima ili maltretiranju društva.

*Ako si dobila mengu ranije to može značiti da si dosta rano stupila u seksualne odnose. Rana pojava puberteta znači i pojavu i rast hormona zbog kojih želimo isprobavati sve i svašta. Uz stupanje u seksualne ili bilo kakve ljubavne odnose dolaze i problemi koji mogu itekako utjecati na naše zdravlje. Od plakanja zašto nije odgovorio na poruku dan poslije pa do spolno prenosivih bolesti.*Razlog rane menstruacije može biti i loš odnos s roditeljima. Ako su se tvoji rastali, ako ne dobivaš dovoljno pažnje ili ljubavi menga može doći ranije. Tvoje tijelo kao da želi što prije odrasti da se možeš brinuti sama za sebe. Općenito zbog bilo kakvog stresa menga i inače može kasniti ili doći ranije.

*žene koje su prvu menstruaciju dobile s 13 godina imaju najmanji rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i visokog krvnog tlaka. Žene koje su prvu menstruaciju dobile vrlo rano, s 10 godina ili vrlo kasno, sa 17 godina, pod najvećim su rizikom od navedenih zdravstvenih problema.

*Ustanovljeno je da kod žena koje su prvu mjesečnicu dobile rano postoji veći rizik od oblijevanja od raka štitnjače. U jednoj francuskoj studiji uspoređivali su se podaci dobiveni od 600 žena kojima je rak štitnjače dijagnosticiran prije 35. godine s podacima 600 zdravih žena.

Ako si dobila menstruaciju u kasnijoj dobi*smanjuje se rizik o raka jajnika. Naime, što više menstrualnih ciklusa imate, to su veće šanse za razvijanje raka jajnika.

*Ako si menstruaciju dobila nakon 17 godine to može značiti niz zdravstvenih problema, a onaj na koji bi bilo dobro obratiti pažnju je tumor mozga. Istraživanja su još u tijeku ali ima neka poveznica između tumora mozga i jako kasne menstruacije. Ako menstruaciju ne dobiješ do 14 godine svakako moraš posjetiti ginekologa

*tvoje kosti su slabije. Pubertet je važan za razvoj kostiju općenito. Što ranije uđeš u pubertet to kosti imaju više vremena da postanu čvršće. Cure koje dobiju mengu u kasnijoj dobi imaju veće šanse za razvoj osteoporoze i lomova kostiju.

VAŽNO Ovo nikako ne znači da imaš neku od ovih bolesti. Važno je da nakon prvog spolnog odnosa odeš kod ginekologa ili prije kako bi se uvjerila da je sve okej. Redovito obavljaj papa test i samopregled dojke, a nakon 25 godine preporučuje se napraviti ultrazvuk. Ako slijediš ove ključne upute - sigurna si!Foto: Shutterstock/Giphy

I.I.

Pročitajte još:

Pomogni i ti njemu: Zašto moraš pričati s dečkom o mengi i PMS-u

Evo kako izgleda kada roditelji djeci objašnjavaju što je menga

Što svaka cura treba znati o testu za trudnoću?mengabolestzdravljedob

36.200
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!