0

Tijelo nam se cijelog života mijenja, od puberteta do starosti srest ćeš se s hrpom čudnih stvari i nećeš biti sigurna je li to normalno ili ne. Jedna od tih stvari su i dlačice na bradavicama.

Nekima će se dlačice na bradavicama pojaviti već u ranoj dobi, u pubertetu, nekima tek kasnije, a možda i nikada. Iako nam je normalno da imamo dlačice na nekim drugim dijelovima tijela, ako ih odjednom vidiš na bradavicama to može izgledati malo zabrinjavajuće, pogotovo jer nitko o tome ne priča. Prije nego se prejako zabrineš, trebaš znati da to nije ništa neobično ni zabrinjavajuće.

Je li normalno imati dlačice na bradavicama?
Apsolutno, i nisi jedina koja se našla pred ovim 'problemom'. Samo zato što u scenama na filmovima gdje su likovi goli nikada ne vidiš da imaju dlačice na ovom mjestu, ne znači da se tebi događa nešto neobičajno. Nemaju sve cure, ali dobra većina ima dlačice na bradavicama. Zato bez panike, i neke od tvojih frendica ih sigurno imaju. Svatko je drugačiji i ima drugačije tijelo, a isto tako je i s količinom dlačica na tijelu. Neki imaju više, neki manje, neki svjetlije, neki tamnije, a ovo je samo jedan od normalnih dijelova tijela gdje možeš imati dlačice. Nije ništa neprirodno. Dlačice se najčešće pojavljuju kada cure prolaze kroz hormonalne promjene. .

Smiješ li ih čupati ili ih je bolje ostaviti?
Kao i sa svakim drugim dijelom tijela gdje imaš dlačice, i ovdje je potpuno ista situacija – ako ti smetaju, možeš ih počupati, ako ne, ostavi. Neće ti narasti više ili čvršće ako ćeš ih redovito čupati, a riješiti ih se možeš doslovno na bilo koji način na koji mičeš i dlake s ostatka tijela.

Trebaš li posjetiti liječnika ako ti odjednom krenu rasti dlačice?
Najčešće nema potrebe da ideš kod liječnika, ali ako vidiš da odjednom imaš previše dlačica, to može biti znak da imaš problema  s neuravnoteženošću hormona, točnije, povećanu količinu testosterona. U tom slučaju nije loše otići kod liječnika jer može biti znak nekog većeg problema. No, u najviše slučajeva, nema razloga za paniku i dlačice na bradavicama su sasvim normalna pojava.

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - HBRH

M.T.

Pogledajte još:

Devet zdravih (i korisnih) navika koje svaka cura treba usvojiti u mladosti! Kasnije ćeš si biti zahvalna

10 najvećih mitova o grudima: Cure, ovo stvarno nije istina i neće se dogoditi!

Nema seksa za vrijeme menge i privlačiš morske pse? 10 mitova o mjesečnici u koje ne smiješ vjerovati

dlačicebradavicenormalno ili nepojava dlačicatijelo

36.237
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!