0

Kosa je najljepši ukras na svakoj curi zbog čega nam je svima važno kako izgleda. No, jesi li znala da po svojoj kosi možeš prepoznati što nije u redu s tvojim zdravljem? Saznaj što ti poručuje tvoja kosa...

1. Pod stresom si
Ako je tvoja kosa odjednom počela ispadati ili ti se to događa već neko duže vrijeme, moglo bi biti da imaš problema sa stresom. Puno ispita u školi, problemi s dečkom ili svađa s frendicom kod tebe mogu uzrokovati veliku zabrinutost i stres, a oni mogu rezultirati, između ostaloga, i ispadanjem kose. Ako misliš da bi stres mogao biti tvoj problem, pokušaj otkriti odakle dolazi te ga se riješiti.

via GIPHY


2. Nedostaje ti vitamin D
Sigurno već znaš da je unos vitamina važan za naše zdravlje, između ostaloga i za zdravlje naše kose. Vitamin koji je posebno poznat po tome da našu kosu čini sjajnom, bujnom i zdravom je vitamin D. Primijetiš li da je tvoja kosa počela ispadati, lomiti se ili je jednostavno samo izgubila svoj sjaj, može biti da imaš manjak vitamina D.

Da bi to riješila, vitamina D najviše ima u sunčevoj svjetlosti, zbog čega bi trebala što više boraviti na otvorenom. Osim u suncu, ovaj važan vitamin možeš pronaći i u hrani, I to u namirnicama poput ribe, ribljeg ulja, mlijeka, mliječnih proizvoda, jogurta, jaja, prirodnih voćnih sokova, sojinog mlijeka i gljiva.3. Nešto nije u redu s tvojom štitnjačom
Štitnjača je žlijezda koja utječe na razinu hormona u našem organizmu, a s tim djeluje na cjelokupno zdravlje našeg organizma. Između ostaloga, probleme s radom štitnjače možeš primijetiti ako tvoja kosa naglo počne opadati, a uz to imaš probleme kao što su pojava prištića i/ili izostanak menstruacije. U slučaju da se kod tebe pojave ovakvi problemi, obavezno otiđi liječniku koji će napraviti daljnje pretrage.

4. Ne piješ dovoljno vode

Voda nam je potrebna kako bismo održali dovoljnu hidrataciju organizma. Kada ne piješ dovoljno vode, tvoja kosa postaje slabija, tanja i sklona je jačem lomljenju. Preporučuje se da dnevno popiješ barem dvije litre vode, što je ujedno i minimalni unos koji trebaš zadovoljiti tijekom dana.


5. Previše 'prčkaš' po kosi

Tvoja kosa ne voli da previše petljaš po njoj, stalno je sušiš sušilom, prečesto pereš ili koristiš peglu ili uvijač za kosu. Sve to uništava i oslabljuje tvoju kosu koja nakon nekog vremena počne opadati, postane suha i izgleda beživotno. Osim toga, svaki put prije sušenja ili stiliziranja kose na nju je potrebno nanijeti preparate koji je štite od uništavanja.

via GIPHY


6. Ne pereš kosu kako treba
Manjak higijene uvijek je veliki problem te utječe na naše zdravlje, pa nije ni čudno da je jednaki slučaj i s tvojom kosom. U slučaju da je ne pereš redovito ili dovoljno temeljito ona će se sve više mastiti. U tom slučaju tvoja kosa mogla bi početi padati, što nipošto nije dobro. Zbog toga, idući put kad budeš prala kosu, dobro je našamponiraj i isperi. Osjetiš li pod rukama da je još uvijek masna, ponovi postupak.

Foto: Shuttersock/Pexels/Giphy/Instagram

D.Š.

Pročitajte još:

Svaki dan vežeš rep na istom mjestu? Ovo su loše navike i pogreške zbog kojih ti opada kosa!

Pada ti kosa ili primjećuješ da ćelaviš – 7 mogućih razloga zašto ti se to događa

Koja je njihova tajna? Deset stvari koje zdrave cure rade prije podneva

kosazdravljeproblemi sa zdravljem

36.499
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!