3

Baš kada misliš da ne može biti gore, pojavi ti se novi prištić. Osim na licu, cure mogu imati problema s ovim malim napastima i na nekim drugim dijelovima tijela. Kojima i zašto se pojavljuju na svakom od njih, ali i kako ih se riješiti?

Jer zašto bi se prištići pojavljivali samo na licu ako mogu i na drugim mjestima? Čini se kao da nam namjerno žele zagorčati život. Skroz je normalno da ti se prištići pojavljuju i na drugim mjestima na tijelu osim na licu, iako ih na nekima od ovih mjesta ne bi nikada očekivala. Sreća je da je u većini slučajeva kod većine ljudi ista stvar krivac za prištiće na određenim mjestima. Ako znaš što ih uzrokuje, lakše ćeš ih se riješiti. Ovo su mjesta na tijelu gdje se curama pojavljuju prištići  - i razlozi zbog kojih dolaze baš tu.

Grudi
Jedno od mjesta gdje nitko ne želi imati prištiće, ali te svejedno mogu 'napasti' su grudi. Ovo je ujedno i dosta nezgodno mjesto jer ih ne možeš tako lako pustiti da 'dišu' kako bi što prije otišli, već ih stalno pokrivaš i stišćeš grudnjakom. Jedno od najlogičnijih rješenja je da češće mijenjaš grudnjak. Znoj, mrtve stanice kože i bakterije mogu se uhvatiti na grudnjak i začepiti ti pore na grudima i tako pomoći u stvaranju prištića. Najidealnije bi bilo mijenjati grudnjak svaka tri dana. Pogotovo ako se baviš nekom fizičkom aktivnosti ili si se više znojila. Ako su ti se iznenada pojavili ovdje prištići, a prije ih nikada nisi imala, čekiraj s mamom je li možda počela koristiti i neko novo sredstvo za pranje odjeće, može biti da si osjetljiva na neki sastojak novog deterdženta.

Vrat
S obzirom da nam je vrat spoj s lice, nije neobično da se prištići i akne pomaknu i na njega. Kada skidamo šminku i čistimo lice zna se dogoditi da zaboravimo jednaku pažnju posvetiti i vratu, a većina će kada stavlja šminku na lice, staviti i na vrat, da ujednačiš ten. Ako je ovo i tvoj slučaj, počni pridavati pažnju i vratu kada se umivaš i sredstva koja koristiš za lice, nanesi i na vrat. Ukoliko su šminka i njeni ostaci krivac za prištiće, ovo bi trebalo riješiti problem.

Obrve
Još jedno neobično mjesto na kojem se ponekad može naći prištić su obrve. Ovakvi su prištići bolni, neugodni, ali pošto se toliko ne vide, ne zabrinjavaju nas. Kao što je slučaj s vratom, tako je i s obrvama. Pobrini se da si i s njih dobro skinula sve ostatke šminke i da si ih oprala sredstvom koje koristiš za umivanje. Prištići se na ovom mjestu mogu pojaviti i jer nesvjesno znamo kroz dan prolaziti 'zmazanim' prstima kroz obrve, da ih popravimo ili da se uvjerimo da dlake stoje kako želimo.

Vagina
Cure na ovom mjestu znaju zamijeniti prištiće za urasle dlačice, ali razlika postoji i sljedeći put kada ti se pojave, prouči o čemu se točno radi. Ovisno o tome je li prištić ili urasla dlačica, njihovo se pojavljivanje rješava na drugačije načine. Kada su u pitanju prištići jedan od najčešćih razloga zašto se pojavljuju je da nosiš donje rublje koje ne da tvojoj koži da dobro diše, često zbog materijala od kojeg je napravljeno.

Stražnjica
Kao da sve ovo drugo nije bilo dovoljno, prištići se moraju pojavljivati i na ovom dijelu tijela. I ovdje se pore mogu začepiti i uzrokovati pojavu prištića, a glavni je krivac odjeća. Ukoliko ti se često prištići pojavljuju na stražnjici, pokušaj svoje skinny trapke nekada  zamijeniti mrvicu širim hlačama jer razlog za prištiće može biti preuska odjeća ako je to nešto što stalno nosiš.

Uši
Tko bi rekao da možeš dobiti prištiće i na ušima? E pa možeš. Iako ih možeš lako pokriti tako da raspustiš kosu, uvijek je bolja opcija pronaći razlog zašto se pojavljuju i riješiti ih se u potpunosti. Jednostavna stvar koju možeš napraviti je da kada se umivaš, osim što ćeš proizvod koji koristiš za umivanje nanijeti na lice i vrat, operi njime i uši. I ovo je mjesto gdje se mogu sakupiti bakterije i treba ga redovito prati. Ukoliko nosiš naušnice od primjerice bižuterije, izvadi ih na neko vrijeme da vidiš jesu li one možda razlog.

Pazuh
Nema kraja mjestima gdje se mogu pojaviti prištići, a izbjeći ih ne mogu ni pazusi. Ovo je jedan od onih dijelova tijela na kojima se više znojimo, što će dovesti do začepljenja pora, a začepljenje pora dovodi do prištića. Kada se u to ubaci kombinacija nekog dezića koji sadrži alkohol i čestog brijanja, koža će ti ovdje postati jako iritirana i osjetljiva i bit će potrebno malo da se pojave prištići.

Usne
E ovo je mjesto gdje pojava prištića može biti posebno iritantna, ali nažalost, može se dogoditi. Najčešći razlog i ovdje mogu biti proizvodi koje koristiš, od balzama do ruževa za usne. Uvijek pripazi da prije spavanja dobro skineš sve što imaš na usnama, a baci oko i na proizvode koje koristiš. Neki voćni balzam za usta je možda bolje zamijeniti nekim običnim koji nema arome, umjetnih bojila i drugih umjetnih sastojaka koji mogu nanijeti štetu, pogotovo je to bitno za hladno vrijeme koje dolazi kada su nam usne posebno osjetljive.

Foto: Freepik – wayhomestudio/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Hrana za super čistu kožu: Koje namirnice najbolje pomažu u borbi protiv akni?

OMG! 11 totalno čudnih i bizarnih stvari koje se događaju curama s tijelom kada imaju mengu

Od laka za kosu do limuna: 8 stvari koje NIKADA ne bi smjela stavljati na svoje lice

tijelocureprištićiaknepojava prištićaprištići na tijelu

36.237
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!