0

One se mogu koristiti za liječenje kože i, budući da su super opuštajuće, to je i lijep način za liječenje duše nakon dugog i stresnog dana u školi.

Zahvaljujući jednostavnosti maski za lice, njihova popularnost stvarno je porasla. Na tržištu postoji toliko vrsta maski da ponekad može biti zbunjujuće kada pokušavate otkriti koja je najbolja za vaš tip kože. Borba s maskama za lice može biti naporna i iz tog je razloga Seventeen razgovarao s nekoliko stručnjaka za njegu kože kako bi saznali sve što trebate znati kada je u pitanju upotreba maski za lice. Ne morate nužno koristiti maske za lice. No, stručnjaci se mogu složiti da vam to definitivno neće nauditi, bez obzira na vaš tip kože. 'Smatram da su maske važan dio postizanja zdrave, lijepe kože lica', kaže slavna estetičarka Reneé Rouleau.

via GIPHY


Dakle, ako maske za lice zapravo nisu nužne u njezi lica, u čemu je onda poanta?

Prema dermatologici, Adriani Lombardi, maske za lice omogućavaju da ključni sastojci prodiru dublje u kožu nego, recimo, stvari poput vašeg dnevnog losiona za lice. Postoji i činjenica da, bez obzira na oblik, maske za lice uvijek prekrivaju cijelo vaše lice, a to je posebno veliki plus ako imate akne. 'U slučaju akni, vaše se lice sastoji od tisuća cijevi koje povezuju vaše uljne žlijezde s površinom kože', objašnjava dr. Joshua Zeichner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja na odjelu dermatologije bolnice Mount Sinai. 'Znamo da su pod mikroskopom sve te cijevi blago začepljene, pa ne postoji način predviđanja gdje će se pojaviti sljedeća bubuljica. Umjesto pojedinačnog tretmana prištića koji se već razvijaju, najbolji način liječenja akni je sprječavanje pojave prištića. Tretmanom cijelog lica očistit ćete prištiće koje već imate i zaustaviti nove od toga da se razviju', dodaje.

via GIPHY


Važno je obratiti pažnju na sastojke maske za lice koju koristite!
Zašto? Pa, kao što kaže dr. Lombardi, nisu sve maske stvorene na jednak način i važno je pronaći one koje najbolje djeluju za vaš tip kože. Na primjer, dr. Howard Sobel, ne bi preporučio korištenje maski za lice onima koji imaju puno popucalih krvnih žilica ili su skloni alergijskim reakcijama, koriste maske, jer mnoge sadrže biljne ili biljne sastojke koji mogu pogoršati kožu.

Nemojte zaboraviti prvo pripremiti kožu!
Jedna od najvećih grešaka koju možete učiniti kada koristite masku (osim što ju predugo ostavljate da stoji - uvijek pokušajte slijediti upute na kutiji!) je to što kožu ne pripremite za stavljanje maske. 'Svojim klijentima uvijek kažem da, ako već nađu vrijeme unutar svog užurbanog života kako bi napravili tretman maske na svojoj koži, žele u potpunosti to iskoristiti', kaže Reneé. Ovako ona sugerira da pravilno tretirate kožu prije nanošenja maske: 'Očistite i napravite nježni piling kože. Dobro isperite preostala zrnca i osušite kožu'. Također, predlaže i dobro ispiranje kože nakon skidanja maske te nanošenje lagane hidratantne kreme.

via GIPHY


Masku za lice možete koristiti bilo kad. Samo pokušajte biti dosljedni pa ju koristiti barem jednom tjedno. Masku za lice možete koristiti i po noći – takve bi mogle biti omiljene među stručnjacima. Također, postoji koncept multi-maskinga tj. korištenje različitih maski na licu u isto vrijeme. To je skroz sigurno za napraviti, ali *budite sigurni da maske zapravo ne stavljate jednu na drugu*. 'Multi-masking je možda idealan za nekoga tko ima specifična problematična mjesta, ali ne želi primijeniti masku koja može izazvati potencijalnu iritaciju po cijelom licu', kaže dr. Lombardi. 'Na primjer, ako netko ima masniju kožu na čelu i bradi, ali suhu na obrazima, uparivanje maske salicilne kiseline s ultra hidratantnom maskom i nanošenje tih maski na ciljna područja može biti od velike pomoći', dodaje.

via GIPHY


Izbjegavajte korištenje maski koje isušuju vašu kožu.
Reneé kaže da je najčešći problem koji primjećuje kad su u pitanju ljudi koji koriste maske od gline: 'Glineni sastojak (poznat kao bentonit) zapravo je izvrstan sastojak za pročišćavanje pora, ali maska mora sadržavati i druge hidratantne sastojke da se spriječi isušivanje kože', kaže ona. 'Ako se nasmijete nakon što se vaša maska od gline osušila, hoće li popucati u milijun komadića? Ako je tako, trebali biste izbjegavati tu masku', dodaje.

via GIPHY


Ako vas koža peče od neke maske za lice – odmah ju skinite/ isperite!
Nikada ne nastavljajte koristiti masku koja na bilo koji način iritira vašu kožu. Doktor Zeichner preporučuje da se maska odmah ispere toplom vodom i nježnim sredstvom za čišćenje lica. Zatim nanesite na kožu umirujuću hidratantnu kremu. Ako primijetite osip ili neku drugu iritaciju na koži, dr. Lombardi predlaže da se obratite dermatologu jer će vam najvjerojatnije trebati krema na recept koja će vam pomoći u rješavanju simptoma. Reneé sugerira pokušaj utvrđivanja uzroka iritacije. Sastojci za koje kaže da su najpoznatiji po tome da izazivaju iritaciju su:
1.Sintetski mirisi. Iz toga razloga bi trebali izbjegavati proizvode koji na popisu sastojaka imaju mirise ili parfem.
2. SD alkohol 40 i denaturirani alkohol. 'To su loši alkoholi koji izuzetno isušuju kožu', ističe ona.

Foto: YouTube Screeshot/ Giphy

M.S.K.

Pogledajte još:

Dok si pod tušem često umiješ i lice? Ispada da to nikako ne bi trebala raditi istovremeno, a evo i zašto

Uvrsti ih u svoj život i gledaj promjenu - japanske beauty tajne uz koje će ti koža izgledati savršeno

Ovih pet ttly čudnih stvari događaju se tvom tijelu? Nemoj paničariti!

maskamaska za licekorištenjepravilnouputegrešketijelozdravljesavjeti

36.489
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!