0

O menstruaciji svi uvijek imamo toliko pitanja, a koga ćemo ih pitati? Najčešće je rješenje odgovore potražiti na internetu. Svačiji ovi dani u mjesecu mogu izgledati drugačije, a što je od svega normalno, a što baš i ne?

Iako ju svi imamo, svačija je drugačija. Menstruacija je nekima sitnica koja im radi manje probleme svaki mjesec, a drugima je muka jer ih boli trbuh ili jako obilno krvare. Što je normalno kada je menga u pitanju, a što ne? Toliko se toga može činiti nenormalno jer se primjerice ne događa tvojim frendicama, ali zapravo je full normalno i nemaš razloga za brigu. Tko će bolje znati od ginekologa. Ginekologica Rebecca Brightman je za Seventeen odgovorila na neka od najčešćih pitanja oko toga što je normalno kada je menstruacija u pitanju, a što ne.

1.Je li normalno da menga traje dva dana? Ili, što ako traje više od tjedan dana?
Menstruacija ne traje jednako svima, kod svakoga je drugačije, čak i iz mjeseca u mjesec, ali neko prosječno trajanje je od 3 do 7 dana. Sve što je dulje od 7 dana, nije baš normalno i trebala bi provjeriti kod svog ginekologa je li sve u redu. Pogotovo ako ti se to ponavlja iz mjeseca u mjesec. Može se nekada dogoditi da zbog stresa ili hormona koji polude ona traje nešto dulje od tih 7 dana, ali to se ne bi trebalo događati često, a pogotovo ne svaki mjesec. Sve što je između 3 i 7 dana je normalno.2.Je li normalno ako moraš promijeniti nekoliko uložaka/tampona tijekom dana jer ti je menga toliko obilna?
I trebali bi nekoliko puta tijekom dana mijenjati uloške ili tampone. Ne da je to normalno nego se podrazumijeva. Svakih tri do četiri sata, trebalo bi ih promijeniti, što zbog izbjegavanja da ti procuri, a što do i higijenskih razloga. Pogotovo u prvih dan ili dva kada ti je menga najobilnija, što je česta pojava kod većine cura. Obično je tih dan ili dva najgore, a onda postane laganija. Ovisno o tome koliko ti menga obilna, biraj i takve uloške/tampone. S razlogom postoje oni veći i jači i oni manji.

3.Je li normalno ako menga dolazi svaki drugi mjesec, a ne svaki?
Kada tek dobiješ prvu mengu sasvim je normalno da ti bude skroz neredovita, do te mjere da ju ne dobiješ baš svaki mjesec. Taj se period kod nekih može protegnuti i na prvih nekoliko godina. No, kasnije, kada si ti i menga već postanete prijateljice, trebala bi postati redovitija. Po pravilu, trebala bi dolaziti svakih 4-5 tjedana. To se može poremetiti u nekoliko slučajeva. Primjerice, ako se netko izgladnjuje, ne unosi dovoljno kalorija i počne ekstremno puno vježbati, moguće je da će menga izostati. Još jedna mogućnost koja može biti je da ne ovuliraš redovito, što može i ne mora signalizirati i na neke druge probleme, ali je najbolje provjeriti s ginekologom.4.Je li normalno jesti više tjedan dana prije nego dobiješ mengu?

Skroz je normalno da u PMS-u dobiješ ogromnu želju za slatkim ili junk foodom. Za to su krivi hormoni, pogotovo jedan progesteron, koji je odgovoran za povećanje apetita. Tijelo u danima prije početka menstruacija proizvodi ovaj hormon u većim količinama nego inače i zbog toga se osjećamo gladnije i želimo ugljikohidrate i slatko.5.Je li normalno da krv nije uvijek crvena tijekom menstruacije?
Krv je crvena i zato očekujemo da će nam i u ove dane u mjesecu biti jedino i isključivo takva, a kada vidiš da nije crvena-crvena, počinješ se brinuti. Međutim, nema razloga za zabrinutost. Skroz je normalno da ti krv bude tamnije ili svjetlije crvena i da se to mijenja kako prolaze dani. Nije ništa neobično ni ako na početku ili zadnjih dana ni ne bude više toliko crvena koliko smeđa, i dalje je to normalno.

Pogledajte još:

Najbolje 3 poze za spavanje kada te muče grčevi zbog menge ili te samo jako boli trbuh

OMG! 11 totalno čudnih i bizarnih stvari koje se događaju curama s tijelom kada imaju mengu

Saznaj odgovor na ovo vječno pitanje: Možeš li ostati trudna tijekom menstruacije?

menstruacijamengapitanjaodgovoričesta pitanjaginekolog

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

34.396
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!