0

Menstruacija je sama po sebi stresan period svakog mjeseca i bilo bi super kad bi tjedan dana mogla biti doma u krevetu. No, moraš u školu, na trening, na druženja s curkama i normalno obavljati sve dnevne aktivnosti.

Ulošci su bilo vjerojatno tvoj prvi odabir, ali zanima te kako funkcionira cijela priča oko tampona. Ako još nisi spavala s dečkom, cijela odluka o korištenju je još teža. Ali zato smo mi tu da riješimo sve tvoje dileme.

Kad smijem staviti tampon prvi put?

'Tampon možeš bez problema koristiti već nakon prve menstruacije. Himen koji puca najčešće kod prvog spolnog odnosa nećeš oštetiti stavljanjem tampona. To je prirodan nabor kože koji okružuje otvor vagine i koji u sebi ima otvor i do trenutka kad dobiješ prvu mjesečnicu himen je obično već dovoljno mekan za uporabu tampona bez straha da će se oštetiti.Kako ću ga staviti ili izvaditi?

Najvažnija stvar kod umetanja tampona je higijena i opuštenost. Prvi puta će ti možda biti malo čudno i moguće je da ga nećeš staviti dobro – sve je stvar vježbe i prakse. Pogledaj kratak i zabavan video nakon kojeg će ti sve biti puno jasnije.

Hoće li boljeti?


Stavljanje tampona ne boli. Moguć je jedino osjećaj nelagode ako ga nisi dobro stavila. Kada je tampon stavljen na pravilan način, uopće ga ne bi trebala osjećati. Ako te boli ili osjećaš nelagodu, možda je prevelik ili da ga nisi stavila na ispravan način. Tampon mora biti uguran duboko u rodnicu; ako se nalazi 'preplitko' možeš imati osjećaj da će 'ispasti' ili može uzrokovati bol.Može li tampon 'nestati' u meni?


Dobra vijest je da tampon ne može 'nestati'; tvoja rodnica nije 'rupa bez kraja'. Nakon što ga staviš, končić pomoću kojeg ga vadiš, trebao bi visiti izvan rodnice. U slučaju da 'nestane' ili ga ne vidiš, nemoj paničariti. Lezi, raširi noge i 'potraži' ga prstom. Ako je potrebno, uzmi ogledalo, to bi moglo pomoći (iako se ovakve situacije rijetko događaju). Možda nije najugodnija stvar koju ćeš napraviti, ali ne treba ni praviti dramu gdje je nema.

Mogu li pogriješiti rupu?

Možeš imati dileme, ali ovo se neće dogoditi. Svaka djevojka dolje ima tri otvora: otvor mokraćne cijevi, vaginalni otvor i anus. Šanse da se zbuniš su jako male. Otvor mokraćne cijevi  je premalen da bi u njega ušao tampon, a sumnjamo da ne bi primijetila da guraš tampon u rupu kroz koju vršiš veliku nuždu.

Koliko često trebam mijenjati tampone?

Prvih dana mjesečnice kad je krvarenje jače tampon ćeš morati mijenjati svakih 3-6 sati. Zadnjih nekoliko dana mjesečnice kad je krvarenje slabije obično možeš koristiti manje tampone i mijenjati ih svakih 6-8 sati. Svakako se sjeti promijeniti tampon najmanje svakih 8 sati. Upravo zato – moguće je tampone nositi i preko noći. Samo ga moraš promijeniti odmah čim se probudiš.Foto: Pinterest/Shutterstock

I.I./ http://www.obtamponi-hr.com

Pročitajte još:

Što se može dogoditi ako ne promijeniš tampon na vrijeme?

Tamponi vs. ulošci vs. menstrualna čašica – što je bolje?

Pomogni i ti njemu: Zašto moraš pričati s dečkom o mengi i PMS-utampontamponimengamenstruacija

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

36.018
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!