0

Boja vaše menstruacije nekada može otkriti više nego što mislite. Potrebno je često pratiti boju menstruacije i sve druge simptome koji idu uz to – miris, svrbež, bolovi, period kada se pojavljuje i slično. Provjerite koja boja upućuje na to je li vaša menstruacija dobra ili ne i reagirajte ako boja spada u jednu od onih za koje je potrebna liječnička pomoć.

Prije nego što se prepadnete, normalno je da menstruacija nekada ima drugačiju boju od obične, žarko crvene. Ako se boja postepeno mijenja tijekom jednog ciklusa, to je također normalno, a i svaki organizam drugačije u tom trenutku reagira. Situacija postaje ozbiljnija ako se boja naglo promijeni ili ako se radi o nekim bojama koje nisu baš uobičajene. Osim toga, ovi simptomi koje smo mi naveli su mogući, ali ne mora nužno biti da se radi o njima, no oni najčešće upućuju na to.1.Crna
Crna boja menstruacije može značiti više stvari – da tvoj ciklus počinje ili završava, tako da se u normalnim situacijama pojavljuje odmah na početku ili na kraju ciklusa. Druga situacija kod koje se javlja crna boja je vaginalna blokada, što znači da tkivo blokira otvaranje rodnice.

2.Smeđa

Smeđa boja može označavati ranu fazu trudnoće ili završetak menstrualnog ciklusa (ako je završetak u pitanju, onda je boja tamno smeđa, prema crnoj).

3.Žarko crvena

Žarko crvena boja je dobar znak – ona je pokazatelj da je menstruacija super zdrava i da u vašem tijelu nema nikakvih problema! Zato kod ove boje, ne brinite, jer pokazuje samo jedno, a to je dobro zdravlje vašeg organizma.

4.Roza

Roza boja pokazuje da se je vaša krv pomiješala s cervikalnom tekućinom, odnosno tekućinom koja se mijenja prije i nakon ovulacije (prije ovulacije je gusta i ljepljiva, a nakon ovulacije je rijetka). Osim toga, roza boja može označiti neke promjene u vašem tijelu poput naglog gubljenja kilograma, nezdrave dijete, anemije i slično.

5.Narančasta
Narančasta boja nikako ne pokazuje dobro. Kao i kod roze, znak je da se je vaša krv pomiješala s cervikalnom tekućinom. No, osim toga znači i da je u pitanju vjerojatno neka bakterijska/vaginalna infekcija koja zahtjeva pregled kod ginekologa. Zato, ako se pojavljuje narančasta boja, svakako zatražite stručnu pomoć.

6.Siva
Siva boja, kao i narančasta, naznačuje da postoji mogućnost da se radi o nekog bakterijskoj/vaginalnoj infekciji. Tako da vrijedi isto pravilo kao i za narančastu –  potražite pomoć ginekologa i popratite neke druge pojave poput mirisa, teksture i svrbeža tijekom vaše menstruacije.

Pogledajte još:

Bojiš se kupati kada imaš menstruaciju? Plivanje i menstruacija su dvije riječi koje si savršeno odgovaraju!

Je li tvoja menstruacija normalna i zdrava? Ako ima ova 4 obilježja onda je!

Menstruacija i akne - kako su te dvije pojave povezane? Ima 5 načina kako ublažiti ovu vrstu akni

menstruacijaboja menstruacijemenstrualni ciklus

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.871
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!