0

Kava i čaj su vječni rivali – nikad nije ustvari utvrđeno što je bolje za tvoje zdravlje jer ne postoji univerzalan odgovor. Ipak, postoji nekoliko pluseva i minuseva oba popularna napitka.

Čaj ti je više onako za predvečer, a kava za ujutro? Da, možda nekad bilo – s obzirom na to da se u Engleskoj pije oko 17 sati, a diljem svijeta odmah nakon buđenja. Ipak, te navike su se izmijenile kroz vrijeme i uglavnom ih svatko konzumira kad mu najbolje odgovara.

Prednosti kave

Studije su pokazale da ispijanje tri do pet šalica kave na dan smanjuje rizik od prerane smrti i od nekih bolesti: dijabetesa (tip II), Parkinsonove bolesti i nekoliko vrsta rakova.

Kava također pomaže prilikom razbuđivanja jer sadrži puno kofeina, poboljšava raspoloženje i najbolje te može pripremiti za nadolazeći dan.
Mozak i tijelo lakše prorade – pomaže čak i prije vježbanje jer potiče proizvodnju adrenalina pa ćeš imati dojam da više možeš 'odraditi'.Mane kave

Previše kave može izazvati anksioznost, oštetiti tvoj živčani sustav i uzrokovati kroničnu nesanicu. Osim toga, kava može uzrokovati povećanje kolesterola u tvojoj krvi, pa bi bilo najbolje da prije ispijanja iduće šalice provjeriš obiteljsku povijest bolesti, odnosno imaju li tvoji roditelji ili bake i dede problem s kolesterolom.
Kavu uvijek pažljivo konzumiraj i u ograničenim količinama!Prednosti čaja

Čaj ublažava bolove u trbuhu, pogotovo biljni (npr. kamilica) i smanjuje mučninu (npr. čaj od džumbira). Također, on ojačava tvoj imunološki sustav koji te čuva od zaraze u vrijeme gripa i prehlada. Redovito konzumiranje čaja (od jedne do tri šalica čaja dnevno) smanjuje rizik od srčanog udara za 20% i od moždanog za 35%.
Čaj sadrži manje kofeina, a opet ga sadrži dovoljno da te može razbuditi – zato može biti izvrsna zamjena za kavu.Mane čaja
Ovisno o vrsti čaja, mogu ostati mrlje na zubima, ako ga previše konzumiraš. Istovremeno, neke vrste čajeva mogu spriječiti nastanak karijesa i ispadanje zubiju, tako da prije nego ga popiješ – raspitaj se kako djeluje na tvoje zube. No, to nije razlog da ga ne piješ – nastajanje mrlji možeš izbjeći tako da opereš zube nakon ispijanja svojeg omiljenog čaja.Kupovni ledeni čajevi mogu sadržavati puno dodanog šećera, stoga njih uopće ne preporučujemo. Ipak, ako ih baš voliš, pročitaj popis sastojaka prije kupnje svojeg omiljenog ledenog čaja da vidiš o kojoj se količini šećera radi. 

Foto: Pixabay

M.Z.


Pročitajte više:

Voliš kavu i nemaš dečka - koliko bi bila spremna na ovu ludost?

Hrana i piće koji spašavaju - kako se oporaviti nakon partijanja?

Zdravo piće i koristan piling – zelenim čajem do čistog tena!

čajkavaanketašto volišprednostimanetopli napitakledeni čaj

36.470
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!