0

Bill Burr je vrhunski stručnjak za računalnu sigurnost, tvorac 'zlatnog pravila' sigurnosti i bivši menadžer u Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju. Upravo on je postavio standard jake lozinke, koji je sad sam ukinuo.

Hakeri su se, naime, u međuvremenu postali vješti u probijanju 'jakih lozinki' poput 'MaL1c10u$' da im u prosjeku treba tek tri dana za probijanje, piše Zimo.hr. Sada nam stručnjaci savjetuju da koristimo samo kombinaciju slova, velikih i malih, ali da lozinka bude duža poput 'BlueKomadSjajnoWoods'. Da bi probili neku takvu lozinku, hakerima navodno treba nekoliko godina, što nama produžuje mogućnost reakcije i veću sigurnost, uz nužne redovite promjene.Još je jedan razlog zašto je 'zlatno pravilo' palo u vodu – ljudska lijenost. Mi smo prelijena bića da bismo kombinirali slova, brojeve, simbole i to sve pamtili pa smo uglavnom koristili one najjednostavnije poput riječi 'password' ili kombinacije brojeva '123456789' – sve najgluplje (a česte) pobrojali smo već u ovom članku.

Lozinke bismo trebali mijenjati svaka dva do tri mjeseca i imati različite lozinke za svaki servis.Nešto poput #GoodLozinkaComputerČuva.

Foto: Pixabay
M.Z.


Pročitajte još:

GLOBALNI KIBERNETIČKI NAPAD JENJAVA Na udaru su Windowsi, kako se zaštititi?

Oprez: Najgluplje lozinke koje će svi provaliti – vidiš li i svoju među njima?

6 razloga zašto nije dobro često mijenjati lozinku

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

36.001
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!