0

`U hrvatskim se školama, hrvatski jezik uči samo pet sati tjedno u prvim razredima, dok se primjerice u Finskoj materinski jezik uči 14 sati tjedno´, komentirao je za RTL Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Ovih dana se na veliko priča o tome kako đaci sve lošije govore hrvatski jezik i za razliku od ostalih europskih država, najmanje ga uče u školama unatoč činjenici da se hrvatski smatra jednim od najtežih jezika.

Na svijetu postoji preko 6000 različitih jezika, od kojih većina odumire, a hrvatski je jedan o težih upravo zbog svog jezičnog bogatstva. Kako bi istražili koliko učenici `barataju´ svojim materinjim jezikom, ekipa televizije RTL upitala je, neke od njih, značenja određenih riječi.

Iako učenici većinom nisu znali što te riječi znače (priznajemo nismo ni mi), zanima nas kako s hrvatskim jezikom `stojite´ vi? Smatrate li da je pretežak i zahtjevan?

U nastavku se nalazi kviz s pitanjima koja su bila postavljena našim đacima. Riješi ga i saznaj, znaš li riječi koje nisu znali drugi?Ovo su odgovori (ne škicaj prije nego riješiš kviz):

zaimača – šeflja

ređipet – grudnjak

babajol – slinček

velezgoditak – jackpot

očvrstje – hardver

zatipak – tipfeler

uspornik – ležeći policajacFoto: Shutterstock

S.T.R./ RTL.hr

Krajnji rok za maturante – imate još samo sedam dana ili ništa od mature

Koliko prepisuju učenici u Hrvatskoj i gdje najviše? Istraživanje u četiri županije je otkrilo puno toga

Što bi trebala već sada raditi ako želiš upasti na željeni fakultet?

hrvatski jezikškolakviz

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

33.498
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!