Imaš problema u školi, kod kuće, s frendovima, u ljubavi ili te brine nešto sasvim drugo? Postavi pitanje anonimno i ekipa na portalu će ti pokušati pomoći!

Prijedlozi?

0

14:52 14.01.2022.

Žensko sam i htjela bih upisati neku "ženstvenu školu" ali problem su moje ocjene: 5. razred: 3.50

6. razred: 3.58

7. razred: 3.20

Mat: 1.80(2)

Hrv: 3.40(3)

Eng: 3.20(3)

8. razred: vjerojatno ce isto bit 3Prijedlozi za neke ženstvenije škole u Zagrebu, di su ok profesori i ekipa?

Po mogucnosti nes četverogodišnje za sta mogu ic na fax, Hvala svima! :)Komentari

Tina

Tina

14.01.2022.

Frizerska , kozmetičarska (3 godišnje)?

4 - godišnje gdje uglavnom prevladavaju ženske je medicinska / veterinarska i 4. god kozmetičarska u Prelogu .
Imaš jako slabe ocjene pa sumnjam da ćeš upasti u te škole . Možeš pokušati sa agronomskom ili školom cestovnig prometa (za tehničare uglavnom upadaju lošiji).

Drugo - faks? Ako u osnovnoj imaš 3,50 , srednja će ti biti pakao i s 2,00 možeš biti sretna. No hate. :)

Uglavnom ako i uspiješ POTRUDI SE DA IMAŠ BAR 4,00.

Tina

Tina

14.01.2022.

Pametnije ti je birati trogodišnju.

Ing_rid

Ing_rid

14.01.2022.

Umjetnička?

Autor

Autor pitanja

14.01.2022.

@Tina pokusavam, ali profesori iz tih predmeta su uzas, zasto trogodisnju? I da, posto vidim da se kuzis u to, ako npr. upisem trgovacku i kad je zavrsim i ako si platim cetvrtu godinu srednje ekonomske da polazem jel onda mogu na faks? I jel mogu s tim kriticnim ocjenama upast u trgovackoj za komercijalista? I ako to sve navedeno ne mogu, znas li neka mjesta di se moze sa takvim ocjenama upast npr. u ekonomsku a da ima ucenicki dom, i sorry sta imam puno pitanja, al ono prvi put se susrecem s ovim i nemam pojma sta da upisem i hvala ti na komentaru! :)

IcePrincess

IcePrincess

14.01.2022.

Za faks polazes prijemni.

Tina

Tina

14.01.2022.

Prvo: stvarno sorry zbog dugog komentara , ali želim ti sve objasniti.

Ne moraš uopće upisati 4. stupanj i plačati ga. Objasnit ću ti sad...

Ovako : s obzirom da želiš na faks najbolje bi ti bilo da upišeš sad gimnaziju. Uglavnom ti „strukovnjaci" padaju na maturi. Neki „strukovnjak" zna reći (primjer) : ”Je , pa ja imam istu matematiku ko' i ti u gimnaziji. (Netočno , čak iako je ista satnica , u gimnaziji se dodatno radi.) " Naravno , postoje i strukovne škole koje imaju iznimnu prolaznost na maturi (to su prestižne škole u Zg za koje treba i 60,70 + bodova) , ali ti je loš prosjek pa sumnjam da ćeš upasti. Ako ti je faks prioritet odaberi gimnaziju . Ne znam odakle si , ali s obzirom da je Zg ogroman i bodovni pragovi su visoki. I time ti se „zatvaraju vrata" u dosta škola. One za koje znam da bi mogla ići od četverogodišnjih strukovnih u Zg su Agronomska škola Zg i probaj Škola za cestovni promet Zagreb (4 godišnje) . Probaj i Trgovačka škola Zagreb (komercijalist). Imaš li neku „posebnu" opciju? Razmisli u kojima predmetima si bolja i ako upisuješ strukovnu pokušaj naći školu s naglaskom na te predmete. Npr. Moja prijašnja škola je imala naglasak na fiziku , biologiju i kemiju (medicinska). 2. opcija je da upišeš trogodišnju (čisto zbog sebe). Ok , rekla si da su profesori užasni , ali jel se stvarno trudiš? Koliko učiš? Ako se stvarno jakooo trudiš , onda je do profesora , ali svakako će te „koštati" upisa u neke škole. Pokušaj ovu godinu proći s 4,00. Moram te upozoriti da u velikom broju srednjih škola je nažalost situacija ista/gorja. Gradivu se pristupa ozbiljnije i uglavnom se nema milosti. Tu ti dajem jednu preporuku: raspitaj se o školi koju želiš upisati. Ono što ti kaže većina učenika je 99 % točno. Npr. ja sam se premjestila u novu školu. Osim što sam se željela premjestiti u gimnaziju , cilj mi je bio i da imam ok profesore. Raspitivanjem sam upisala školu s dobrim nastavnicima. Usporedbe radi : druga škola ima profesore koji nemaju baš razumijevanja (tamo ide većina mojih prijatelja i svi se žale na profesore) , a u mojoj školi su profesori prijateljski nastrojeni . Ukoliko ne znaš nikog tko ide u školu koju želiš upisati Facebook i Instagram će ti biti od pomoći ! Pretražiš školu i izbacit će ti ljude koji su išli/idu u nju. Pošalješ im poruku i vjerujem da će ti većina dati informaciju. Ili ako znaš neke koji idu u tu školu raspitaj se kod njih o profesorima.
Znaš li u što želiš ići? Rekla si samo „ženstvena škola"? U čemu si dobra? Što voliš? Prema tome biraj strukovnu školu. Ako ne ide tako raspitaj se kod školskog pedagoga za test profesionalne orijentacije (to je besplatno u osnovnoj i ići ćeš na neke testove po kojima će se kasnije odrediti koja bi zanimanja ti najbolje ležala). Ako si neodlučna i/ili ti je prioritet faks upiši gimnaziju! Ne znam odakle si , ali neke gimnazije u manjim gradovima imaju „nizak bodovni prag" pa se upiše i sa 40 bodova. To istraži ukoliko se odlučiš za gimnaziju. ;) Kao i kakvi su profesori. :-)
Što se tiče tvog učenja , ako učiš , a ne ide ti istraži razne metode učenja (kanal Marija Vlahović ) ,npr. meni pomaže u učenju „metoda tlocrta". Vjeruj mi , bit ćeš uspješnija. :-) Nakon što si se odlučila hoćeš li u gimnaziju ili strukovnu (ako u strukovnu koji smjer i gdje) , istraži bodovni prag i raspitaj se o profesorima te škole. Što su bolji profesori , manji je stres i bolja atmosfera u školi. Također pogledaj „predmeti za upis" u željeni smjer: za svaku četverogodišnju se gleda hrv , mat i eng (ocjjene 7 i 8 razred) , prosjek prolaznosti 5.-8. + 3 dodatna predmeta (koje ćeš naći na netu za smjer koji odabereš). Npr. za opću gimnaziju se gleda još bio,pov i geo. E na ta 3 predmeta koji će ti bit ključni za upis u željeni smjer( i hrv, mat i eng) obrati najveću pažnju da izvučeš što bolje ocjene i zaradiš 5-10 bodova više.

Ako ti se jednostavno neda uopce učiti i izgubiš brzo volju (jer profesor zada 3 strane zadaće) odi bolje u trogodišnju. U srednjoj je puno ozbiljnije i nešto teže (pogotovo u 4 god školama) Već sam navela (za te ženstvene škole) : frizersks , kozmetičarska , trgovačka, tekstilna (krojačica) ... Bit će ti lakše baratati sa 7,8 predmeta nego 14-16 (koliko prosječno imaju 4 god škole). Onda završiš te 3 god i tu 4 godinu (ukoliko si prolazila sve tw 3 god s minimalno 3,50 možeš dobiti besplatno pohađanje 4 godine (srodnu onoj kojoj si prethodno išla npr. trgovačka ---> komercijalist). A pazi ovo! ;) Sad npr. želiš u medicinsku ili tehničku školu za koju trebaš oko 60 i više bodova , a ti ih nemaš... Što napraviti? Upisati 3 godisnju (najbolje jer će ti biti lakše... Čak i najbolji u prvom razredu kiksaju dok se ne prilagode). Završiš prvi srednje i pišeš medicinskoj / tehničkoj (ili bilo kojoj drugoj šk koju si htijela ići , sli nisi upals nakon osnovne) i ako si prvu godinu završila s 4 (možda i 3) , a oni imaju mjesta ti upadaš! Bez obzira kaj je trebalo 60 bodova , a ti imala 38 (bubam bezveze) . Jedan dečko nije upao u gimnaziju u svom gradu jer je trebalo oko 69 bodova pa je upisao gimnaziju s 60 bodova i kasnije se premjestio u tu koju je htio (jer mu više nisu gledali bodove). No imaju neke škole koje i dalje gledaju bodove iz osnovne i to je odlučujuč kriterij. U takvom slučaju se raspitaš na kraju prvog srednje. :-)

Ono što mogu reći... Ni jedna škola nije neka granica... Može se i sa trgovačkom do pravnog fakulteta... Ali je put puuuno teži jer (osim razlikovnih ispita u 4 godini komercijalne npr. moraš i raditi 4 godine gimnazijskog programa mat ,hrv , eng pa i razlikovne ispite kojih zna biti i 10+... Moja susjeda je upisala trgovačku (3 god) i prolazila je s 5,00 pa 4 stupanj (zadnju godinu komercijalne) pa upisala Pravni fakultet u Zg . Danas je odvjetnica.

Tina

Tina

14.01.2022.

Što se tiče domova i srednjih. 😅 Znam neke ... ALI ne bih ovdje napisala haha (private). Javi mi se u chat.

Joske

Joske

14.01.2022.

ne gledaj na drustvo, ja sam musko pa sam upisao ekonomsku gdje su sve cure.. po tome sam ja trebao upisati neki zanat. Gledaj na buducnost i izvuci najbolje iz ove situacije, probaj se potruditi i ovu godinu proci s 4 te tako upisati neku bolju skolu...

lolaskumpy

lolaskumpy

15.01.2022.

mogla bi upisati htk ili htt (4.g), kozmeticarku (4.g), frizersku ili za slasticara (3.g). vjerovatno bi u vecinu ovih skola upala bez problema, ali nekako ti ne bih preoprucila gimnaziju na osnovu ocjena koje imas, pa bi bilo bolje da niti ne razmatras tu opciju i da na kraju upises te padnes i ponavljas godinu bez veze. mozda bis se i trgnula s ucenjem da upises gimnaziju ali je to veliki rizik s time da ti ni mat ni eng bas ne idu, a to su jedni od predmeta koji se gledaju na maturi. go with the flow, uvijek se mozes prebaciti ako vidis da nesto nije za tebe. u svakom slucaju sretno!

Frastild

Frastild

15.01.2022.

@Tina - samo bih dodala kako osnovna skola ne mora nista pokazivati, predmete koje sam najvise mrzila sada najvise volim i ucim u slobodno vrijeme iz zabave.
Uvijek bih rekla da se upise gimnazija da se ostali ne zeznu kao ja, iako vidim da sam rijedak slucaj po tome, vidim da nisam ni jedina. Ja sam upisala turisticku i kasnije razvila ogromnu ljubav prema znanosti i to sto sam izabrala turisticku je jako utjecalo na mene i psihicki (dugo sam se krivila jer nisam upisala gimnaziju ili nesto sto ima vise stem predmeta). A isto, kad sam bila u osnovnoj imala sam manji prosijek od 4 i rekla kako bih u kozmeticku.
Autorici bih preporucila da zbilja razmisli jer je istina da je biranje srednje skole vrlo bitna odluka. Kriv odabir mozes promijeniti i ispraviti, samo ozbiljno preispitaj svoje interese. Uci razlicite predmete koje sad imas na ugodan nacin. Nije isto slusati npr. matematiku na nastavi kada si izgubljen u svemu, nije tvoj tempo, mozda te sram nesto pitati, ne znas gradivo od prije koje je neophodno za razumijevanje novog .. Mislim da zato mnogi i bjeze od matematike, fizike, kemije.. Jer ako ne savladas gradivo od prije ne mozes ni buduce i na kraju sve izgleda tesko i nemoguce, a zapravo moze biti predivno. Imamo privilegiju biti u ovo doba tehnologije gdje se mozes educirati na svaku temu, mozes gledati videe-e i vratiti natrag kada nesto ne razumijes.. Tko zna u cemu se nadjes kada malo dublje pogledas, ima toliko izbora..

Marija_Zrnik

Marija_Zrnik

16.01.2022.

Razmisli o Ženskoj općoj gimnaziji sestara mislosrdnica (ne traže puno bidova koliko znam) i ženska je škola✝️💕

Tina

Tina

17.01.2022.

Evo Marija Zrnik ti je dala jedan (također) prijedlog što se tiče gimnazije u Zg. Ako si u mogućnosti placati upiši privatnu jer tamo ti je bodovni oko 40-50 bodova (ukoliko baš želiš u Zg i ako si se odlučila za gimnaziju). Još jedan prijedlog je Privatna umjetnička gimnazija. Gimnazija s naglaskom na umjetnost (vjerojatno se radi isto o većini ženske populacije u razredu). 🙂

Autor

Autor pitanja

17.01.2022.

hvala Vam, no mene bas i ne zanima umjetnost i koliko se placa privatna? Oprostite sta sam dosadna 😅

Tina

Tina

17.01.2022.

@Frastild slažem se da ocjene u osnovnoj školi ne moraju biti mjerilo kakav će učenik biti u srednjoj. No , nažalost velika većina (čak i oni najbolji) „padnu". Rijetki su oni koji održe tempo odlikaša , a još rijeđi oni koji od 3 u osnovnoj u srednjoj prolaze s 5 ili ne padaju razred.

Tina

Tina

17.01.2022.

Stoga ,autorice... Biraj mudro školu! Razmisli o svemu ovdje napisanom! Već sad zagrij stolicu , a posebno u srednjoj. Puno sreće.

Tina

Tina

17.01.2022.

Cca 25 000 kn po godini.

Tina

Tina

17.01.2022.

S time da ti (mslm) da u Osijeku postoji Gimnazija Gaudeamus koja je privatna i ne traži puno bodova. S njom možeš sklopiti ugovor gdje ćeš plačati školu na rate nakon zaposlenja (ako tvoji roditelji nisu u mogućnosti plačati sad) . Malo googlaj o njoj .

Tina

Tina

17.01.2022.

Evo ti minimalni bodovni prag za upad u škole u Zagrebu (tu sam ti navela isključivo 4 god za koje se tražilo manje od 50 bodova ) :
Agrotehničar , Agronomska Zg 47,54
Agroturistički tehničar , Agronomska Zg
Vrtlar 48,93
(Privatna) gimnazija Marul Zg 49,13
(Privatna) Linigra - Privatna škola Zagreb 45,93
(Privatna) opća Privatna gimnazija Zagreb 48,70
Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski Zagreb - ekonomist 40,41
Opća gimnazija 44,29
Privatna gimnazija i ekonomsko - informatička škola Zagreb 44,86
Tehničar za računalstvo 44,92
Privatna gimnazija i strukovna škola Svijet Zagreb Web dizajner 45,96
Privatna umjetnička gimnazija Zagreb 49,38
Tehnička škola Zagreb - tehničar vuče - strojovođa 48,56
Tehničar za željeznički promet 49,95
Epoha , privatna skola s pravom javnosti Zagreb - jezična gimnazija 44,82

Navela sam ti koje su privatne.
Više informacija imaš na Kalkulator bodova , srednja škola , srednja.hr

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

36.496
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!