Imaš problema u školi, kod kuće, s frendovima, u ljubavi ili te brine nešto sasvim drugo? Postavi pitanje anonimno i ekipa na portalu će ti pokušati pomoći!

Nastavnik ili profesor?

0

09:29 13.05.2021.

Da li je pravilno govoriti profesor ili nastavnik u srednjoj skoli?Komentari

Aurora

Aurora

13.05.2021.

Profesor

Ing_rid

Ing_rid

13.05.2021.

Proff

brunette97

brunette97

13.05.2021.

profesor

13.05.2021.

prof. samo zato sto oni to traze na pocetku srednje, iako su u biti nastavnici.

HelenV-lover

HelenV-lover

14.05.2021.

Profesor, ali u početku ako se zbuniš neće ti zamjeriti, jedino ako su bas ono neki nadobudni.

YourFriend

YourFriend

14.05.2021.

Meni je malo smjesno kada neki nastavnik inzistira da ga se zove profesorom, evo zasto: "profesor/ica" razredne nastave (1.-4. osnove) je učitelj/ica jer je zavrsio/la uciteljski studij. "Profesor/ica" od 5.-8. osnove su uglavnom predmetni nastavnici jednako kao i oni u srednjoj skoli, ali ovdje moze biti razlika. Nastavnik u osnovnoj skoli moze biti osoba koja je zavrsila preddiplomski studij (3 od 5 godina) nekog predmeta dok je uvjet zaposljavanja u srednjoj skoli zavrseni diplomski studij tj. svih 5 godina. Zasto me malo triggera kada nastavnici u osnovnoj inzistiraju na tituli profesor je zato sto su sluzbeno profesori nastavnici na fakultet, i tu titulu ne dobivaju olako jer da bi se zaposlili na fakultet morate imati zavrseni poslijediplomski studij (doktorat (dr.sc. i slicno)). I cak kada se zaposle na fakultet prvo postaju "predavac" zatim "visi predavac" zatim "docent" onda "izvanredni profesor" pa "redovni profesor" i konacno "profesor u trajnom zvanju", jedno od najvisih titula na fakultetu i opcenito obrazovnog djelatnika koja se stjece jedino sa puno truda i godina iskustva. Ipak, prije par godina su osobe koje su zavrsavale odredene predmete po nastavnickom programu dobivale titulu prof. sto se moze vidjeti ponekada kada se nastavnik potpisuje, ali svi mladi nastavnici su zapravo ili diplomirani (dipl.) Ili magistri (mag.). Po malo starijim pravilnicima jos uvijek se moze naci naziv profesor, ali u zadnje vrijeme je sve cesce ucitelj i nastavnik.

roza55

roza55

14.05.2021.

Profac

Frastild

Frastild

14.05.2021.

Mi smo jednu nastavnicu u srednjoj zvali profesoricom, ona se nasmijala i rekla kako ona to nije nego nastavnica

BigBen

BigBen

15.05.2021.

Profesor. Iako na mnogim starim diplomama piše piše i nastavnik. Koliko ja znam, nastavnici su u osnovnoj, ali ih nazivamo učiteljima, iako večini u diplomi piše da su profesori.

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

35.080
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!