Imaš problema u školi, kod kuće, s frendovima, u ljubavi ili te brine nešto sasvim drugo? Postavi pitanje anonimno i ekipa na portalu će ti pokušati pomoći!

Kiklop (lektira) - savjeti

0

11:12 03.12.2021.

Čuo sam da je ta lektira užas da ima 500 stranica i da je užasno teška. Inače sam odličan učenik, ali mi nekad lektire slabije idu npr. prosle god mi je zločin i kazna bila dosta teška kao i zlatarovo zlato i oni epovi ilijada, odiseja, bozanstvena komedija, smrt smail age čengića... Zato se sad bojim tog kiklopa da ću potrošiti 20 sati na čitanje i dobiti 1 jer niš neću shvatiti. Ima li netko iskustva s tom lektirom? Kako ste je rijesili? Neki savjeti za tu knjigu i lektiru općenito?Komentari

roza55

roza55

03.12.2021.

Nama je bila ukinuta kad smo pisali lektiru pa nismo trebali citat, jako ju rijetko stave na a razini hj jer znaju koliko je tesko djelo. Iskreno, probaj, daj si vremena, mozda ti se svidi. Ako ne ide, procitaj vise razlicitih "kratkih" sadrzaja kako bi dobila bolji uvid u lektiru. Mozda izvuces i bolju ocjenu, ako se javljas na satu, tako sam i ja vecinu vremena citala kratke sadrzaje, javljala se, procitala neke dijelove knjige (ako be bih stigla) i redovito imala 5 iz lektira.

Ing_rid

Ing_rid

03.12.2021.

Da,čitaj kratke sadržaje

Autor

Autor pitanja

05.12.2021.

Pitam se koliko se uopće isplati čitati knjige jer imam puno primjera iz svog razreda/škole da je netko dobio pozitivnu ocjenu (nekad čak i 5 ) sa sažetkom iako imamo dosta zahtjevne profesorice. S druge strane ljudima se redovito događa da dobiju 1 iako su knjigu pročitali. Možda je to jer pročitaju a ne razumiju a ovaj koji je čitao kratki je razumije.

LizzyLove

LizzyLove

05.12.2021.

Mi smo imali određeni broj lektira iz kojih možemo imati negativnu ocjenu (npr. ukupno 15 lektira, 13 pozitivnih, 2 negativne), bez da moramo ispravljati na kraju godine. Ja sam inače voljela i čitala lektire, ali upravo te koje si nabrojala, pa tako i kiklopa, sam preskočila i ubrojila si u te negativne. Nije strašno jednu ili dvije lektire godišnje ne pročitati, ako su ti ocjene iz ostalih lektira i ostalih dijelova gradiva skroz okej. Ali naravno možeš pokušati s kratkim sadržajima, ovisi na koji način obrađujete lektire (koliko toga moraš točno znati o svakoj, odgovarate li usmeno ili pišete test ili nešto deseto)

Autor

Autor pitanja

05.12.2021.

Mislim da se kod nas bitne lektire poput kiklopa moraju ispravljati a iz nebitnih obicno ni ne dobivamo jedinice jer samo iz bitnih provjerava sadržaj (nekad pisemeno a nekad pita random ucenike).

Flixy690

Flixy690

05.12.2021.

Kod mene u srednjoj se uvijek dogadalo da ljudi koji su stvarno procitali knjigu dobiju 1 a mi koji smo citali kratki sadrzaj pola sata prije bi dobivali 4 i 5. I to mislim da je zato jer je vecina tih djela koja se citaju u skolama izrazito nerazumljiva. Procitaj opsirniji kratki sadrzaj i to ti je i vise nego dovoljno, citanje cijelih knjiga je samo gubljenje vremena. Ja volim citati knjige ali jednostavno ta tematika koja se cita u skolama nije za mene. Tako da preporucujem kratki sadrzaj.

07.12.2021.

uvijek procitaj one koje su na popisu za maturu, koje ne procitas, procitaj ih za vrijeme ferija.

Autor

Autor pitanja

09.12.2021.

Dobio sam 5 iz strnaca :)). Valjda ni kiklop ne bude puno gori osim što ima 4 puta više stranica

BigBen

BigBen

11.12.2021.

Antun Vrdoljak 1982. film "Kiklop" pogledaj film, dobar je.

BigBen

BigBen

11.12.2021.

Antun Vrdoljak 1982. film "Kiklop" pogledaj film, dobar je.

KulFrajer8

KulFrajer8

prije 4 sata

Moli se da ti ne dode

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

36.498
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!