7

Egipćanke su koristile životinjsku balegu (od slona i krokodila) za spriječavanje neželjenih trudnoća, u kombinaciji s medom i još nekim sastojcima koji su se unosili direktno u vaginu, a grčki doktor Soranus je savjetovao da bi žena trebala zaustaviti dah tokom ejakulacije, zabaciti glavu unazad i zatim brzo ustati, te sjesti savijenih koljena i natjerati se na kihanje.

Tako bi, po njegovom mišljenju, izbjegla začeće. Ne zvuči li to suludo? Ako ćeš se tek sada odlučiti za neku od navedenih kontracepcija ne zaboravi se prije korištenja svakako savjetovati sa svojim ginekologom.

ORALNA  HORMONSKA  KONTRACEPCIJA

OHK je preparat sastavljen od sintetski proizvedenih hormona jajnika (estrogena i progestrogena) koji se uzimaju oralno te se koriste u svrhu sprečavanja začeća. Oralna kontracepcija stavlja jajnike u stanje mirovanja i smanjuje rizik čitavog niza bolesti koje oštećuju reprodukcijski sustav žene.

Pilula spriječava ovulaciju (sazrijevanje i oslobađanje jajne ćelije iz jajnika). Ovulacija je preduvjet za oplodnju. Isto tako mijenjaju gustoću sluzi koje luče žlijezde grlića maternice, otežavajući tako prolaz spermatozoidima. Treći mehanizam djelovanja su promjene koje nastaju na samoj sluznici maternice i koje otežavaju usađivanje eventualno oplođene jajne ćelije.

PREDRASUDE:

Pilule debljaju!
Danas postoje kontraceptivi koji imaju niske doze estrogena i posebnu vrstu gestagena, tako da je dobivanje na tjelesnoj težini praktično nemoguće.

Pojavljivanje akni!
Upravo suprotno. Akne, obično nastaju uslijed pojačane stimulacije lojnih žlijezda muškim spolnim hormonima. Istina je da određene vrste kontraceptivnih pilula u nekim slučajevima mogu pogoršati stanje problematične kože sklone aknama, ali postoje i kontraceptivne pilule koje pozitivno djeluju na kožu i koriste se u liječenju akni.

Pojačana dlakavost!

Ova predrasuda potiče od prvih godina korištenja hormonske pilule kada su u sastav pilule ulazili hormoni koji su po svom sastavu bili slični testosteronu, muškom spolnom hormonu. Odavno takvih pilula više nema. Danas postoje kontraceptivi koji prekidaju stvaranje androgena i spriječavaju njihovo vezivanje za receptore folikula dlake, što ne samo da ne uzrokuje maljavost već se koristi u liječenju istog poremećaja.Moguća neplodnost!

Suprotno uvriježenom mišljenju, ne postoji nikakva veza između problema plodnosti i dugoročnog uzimanja kontraceptivne pilule. Pilula predstavlja reverzibilnu metodu kontracepcije, kako mogu posvjedočiti brojne žene koje su zatrudnile ubrzo nakon šta su prestale uzimati kontraceptivne pilule. Ukoliko plodnost žene nije od ranije narušena, pilula je ni u kom slučaju neće oštetiti. Fertilnost žene se uspostavlja već nakon mjesec dana od prestanka uzimanja pilule, a nisu rijetke trudnoće koje su se desile u prvom mjesecu po prestanku uzimanja pilule.

PREZERVATIV

Pravilna upotreba prezervativa podrazumjeva navlačenje prezervativa na ukrućeni penis uz prethodno istiskivanje zraka. Nakon ejakulacije, treba prekinuti snošaj dok još uvijek traje erekcija i uz pridržavanje ruba kondoma, lagano ga skinuti, vodeći računa da ne dođe do prosipanja sperme.

Osnovna zadaća prezervativa je da spriječi izljevanje sperme u vaginu i nastanak trudnoće, ali i da štiti od spolno prenosivih bolesti kao što su gonoreja, sifilis i HIV.Kondom je jako dobra zaštita od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti samo ako se pravilno koristi. Ako dođe do puknuća kondoma i ako ne koristite drugo kontracepcijsko sredstvo postoji mogućnost da dođe do trudnoće. Kondom može puknuti zato što je prestar (provjeriti rok upotrebe), oštećen noktima ili zubima pri otvaranju pakovanja, zato što je penis prevelik za kondom ili kada odnos traje dugo vremena. Isto tako može puknuti i ako se umjesto lubrikanata ("podmazivača") na bazi vode koriste oni na bazi ulja (kao baby ulje ili ulje za masažu).

Važni naputci:


  1. Koristi novi kondom SVAKI PUT kada imaš seksualni odnos.
  2. Čuvaj kondome na mjestu gdje se neće oštetiti. Vrućina može oštetiti kondom.
  3. Provjeri da pakovanje nije oštećeno.

KONTRACEPCIJSKI FLASTERI

Kontracepcijski flasteri imaju istu funkciju kao i kombinirana kontracepcijska pilula. Najveće prednost je ta što se ne mora uzimati svakoga dana. Kontracepcijski flaster je naljepnica za tijelo veličine otprilike 5x5cm, a svakodnevno se u krvotok, preko kože, unose hormoni koji sprečavaju ovulaciju.

Učinkovitost flastera traje sedam dana i koristi se tri tjedna u mjesecu. Kada se prvi put nalijepi daje učinkovitu zaštitu od trudnoće već od prvog dana korištenja.

Flaster se lijepi na stražnjicu, trbuh ili neki drugi prednji dio tijela gdje neće biti uočljiv, osim na grudi zbog njihove osjetljivosti.

KONTRACEPCIJSKA INJEKCIJA

Kontracepcijska injekcija sadrži hormon progestagen i dugoročna je metoda kontracepcije. Injekcija se daje u mišić stražnjice, a hormon se vrlo sporo (postepeno) otpušta u tijelu. Obično se daje u prvih pet dana mjesečnice i zaštita započinje od trenutka primanja injekcije. Ako se daje neki drugi dan u mjesecu, potrebno je koristiti sedam dana dodatnu zaštitu.

Sprečava ovulaciju, mijenja viskozitet sluzi koju luče žlijezde sluznice maternice, otežavajući prolaz spermija, mijenja samu sluznicu maternice, što otežava implantaciju eventualno oplođene jajne stanice.

SPERMICIDNA SREDSTVA

U spermicidna sredstva ubrajaju se krema, gel, pjena, vaginalne tablete, spužvice...

Spermicidi su kemijska sredstva koja ubijaju spermije. Unatoč tome kontracepcijska djelotvornost je vrlo niska, te je preporučljivo kombinirati s drugim kontracepcijskim sredstvima, kao što su npr. prezervativ ili dijafragma. Spermicid se stavlja u rodnicu netom prije spolnog odnosa pomoću aplikatora.

DIJAFRAGMA I CERVIKALNA KAPICA

To su vaginalna barijerna sredstva ,tj. tanke gumene kapice s pojačanim elastičnim rubom. Stavljaju se u rodnicu zajedno sa spermicidnim sredstvom prije spolnog odnosa i pokrivaju vrat maternice. Djeluju tako da sprečavaju ulaz spermija u maternicu, a spermicidno sredstvo inaktivira spermije.

Zajedno djeluju mehanički i kemijski. Dijafragme i cervikalne kapice moraju se postavljati svaki put prije spolnog odnosa. Spermicid se nanosi na dijafragmu ili kapicu, koja se zatim umeće u vaginu i prekriva vrat maternice. Ako je umetnuta više od tri sata prije spolnog odnosa potrebno je dodatno koristiti još spermicidnog sredstva.

Kod svake nove penetracije potrebno je nanijeti novu količinu spermicida, a kapicu ili dijafragmu potrebno je ostaviti najmanje 6 sati u tijelu nakon spolnog odnosa. Nakon toga se pažljivo izvadi, ispere i pohrani.

SPIRALE

Plastični i/ili metalni umetak koji ginekolog umetne u maternicu žene. Ovisno o vrsti pruža zaštitu od jedne do deset godina i prikladan je samo za žene koje su već rodile. Spirala predstavlja visoko djelotvornu zaštitu od trudnoće, ali povećava rizik za upale i infekcije. Umeće je liječnik ili medicinska sestra.

Djeluje na način da zaustavlja spermij da doprije do jajašca i sprečava eventualno oplođeno jaješce da se smjesti u maternici.

Preporučuje se ženama koje već rodile i dugoj su i stabilnoj vezi s jednim partnerom (obostrana monogamija), te žele pričekati još nekoliko godina do sljedećeg djeteta.                                                                                        

PLODNI I NEPLODNI DANI

Plodni dani mogu se izračunati po formuli, broj dana koliko traje ciklus (vrijeme od prvog dana jedne do prvog dana druge menstruacije) minus 14. Primjerice, ako ciklus traje 30 dana, dakle 30 – 14 = 16. Tom danu ciklusa dodajte i oduzmite 3 dana (16-3=13, i 16+3=19). To je vrijeme plodnih dana,od 13.-19. dana ciklusa kod cura kojima ciklus traje 30 dana.

To se može koristiti kad je dužina ciklusa stalno ista, ako varira već je izračunavanje teže jer ne možete predvidjeti koliko će dana proći od početka prve do početka slijedeće menstruacije. Ima još nekoliko metoda izračunjavanja plodnih dana. Metoda mjerenja bazalne temperature (svako jutro mjeri se temperatura koja je za vrijeme plodnih dana viša - malo iznad 37°C), Billingsova metoda kojom se prema izgledu i rastezljivosti iscjetka u rodnici određuju plodni dani. Metoda plodnih dana nije metoda u koju se možete sto posto pouzdati.

Ona više služi kao orijentacija u kojoj ste fazi ciklusa, time znate i rizike te ako recimo niste bili u mogućnosti koristiti sigurniju metodu.

PREKINUTI SNOŠAJ

Ovaj oblik kontracepcije (iako se zapravo ni ne može nazvati kontracepcijom) jedna od najstarijih metoda, no isto tako i jedna od najnepouzdanijih.

Metoda zahtijeva veliku samokontrolu kod muškaraca, a često zakazuje jer u rodnicu može ući nekoliko kapi sjemene tekućine i prije ejakulacije sa dovoljnom koncentracijom spermija da se oplodi jajna stanica.

S druge strane, to je prirodna alternativa mehaničkoj i hormonskoj kontracepciji. Kod mlađih muškaraca može se javiti i seksualni poremećaj prijevremene ejakulacije do koje dolazi odmah nakon penetracije ili desetak sekundi nakon penetracije te se tada vrlo teško može zaštititi od neželjene trudnoće metodom prekinutog snošaja.

Ana Šišeta-Meštrović
Foto: Sxc.hu

36.226
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!