0

Čini nam se kao da tek sada, kada su frizerski saloni zatvoreni, imamo neopisivu želju i dovoljno hrabrosti eksperimentirati s bojom kose.

I dok frizeri ne preporučuju bojanje kose drogerijskim preparatima, ne može se poreći kako je to najjeftiniji i trenutno najdostupniji način za osvježiti boju kose kod kuće. Slijedite ovih nekoliko savjeta kako biste znali što učiniti kako biste savršeno obojali kosu.

1. Priprema je pola posla
Prvo što trebate jest biti sigurni da imate sve što vam je potrebno, kako ne biste nepripremljeni počeli s bojanjem kose, jer to zasigurno vodi do katastrofe. Osim boje za kosu, trebali biste imati i četkicu za bojenje kose, zaštitne tkanine za sebe i površine oko sebe, kao i zdjelicu za boju, češalj i rukavice. Rukavice se često nalaze u samoj kutiji u kojoj se nalazi boja, stoga provjerite ima li i vaša kutija par rukavica. Osim toga, poželjno je imati i osobu pored sebe koja može vidjeti područja koja su promakla vašim očima. Zamolite nekoga da vam pomogne, jer dva para očiju su uvijek bolja od jednog.2. Pažljivo odaberite nijansu
Bilo da želite svjetliju ili tamniju boju kose, nikada nemojte težiti za drastičnim promjenama. Bojanjem kose kod kuće nećete moći pretvoriti svoju tamnu kosu u platinasto plavu, stoga je bolje i ne pokušavati. Držite se toga da ciljate na boju koja par nijansi odstupa od vaše prirodne boje kose, a možete se poigrati i variranjem toplih i hladnih tonova.

3. Procijenite koliko će vam boje trebati
Za kratku kosu jedna kutija bi trebala biti dovoljna, no za dužu i gušću kosu najvjerojatnije će vam biti potrebne dvije kutije, možda i više. Ako ste u dobrim odnosima sa svojom frizerkom, nazovite ju i pitajte ju za savjet.

4. Pročitajte upute

Pročitajte ih više puta ako treba. Od korica do korica. Budite svjesni u što se upuštate jer morate unaprijed znati kako svaki korak treba izgledati. Upute su tu s razlogom i neophodne su za ispravno miješanje i nanošenje boje.
 
5. Ne istiskujte boju direktno iz bočica
Mnogi proizvođači boja za kosu u kutiju uključuju i bočicu za miješanje i nanošenje boje. Frizeri ne preporučuju korištenje te bočice jer dovodi do nepreciznog i neurednog nanošenja boje. Radije pomiješajte boju u zdjelici i nanosite ju četkom.6. Zaštitite sebe i površine
Mrlje nastale bojom za kosu vrlo se teško skidaju s kože, odjeće i namještaja. No, neovisno o tome koliko pažljivo nanosite boju, mrlje su neizbježne. Stoga opremite se starim ručnicima ili tkaninama koje vam više ne trebaju. Možete i obući odjeću za kojom nećete žaliti ako se zaprlja.

7. Krenite od vrha
Preporučuje se da krenete od korijena kose jer taj dio zahtjeva najveću količinu boje i boja se na korijenu najduže razvija, nakon čega boju ravnomjerno nanesite na ostatak kose. 

8. Pazite na vrijeme
Radite brzo, ali pažljivo. Nakon što ste sigurni kako ste prešli svaku vlas, ostavite boju da djeluje onoliko dugo koliko piše u uputama. Nemojte premašiti to vrijeme, jer to može dovesti do neželjenih rezultata i oštećenja kose.9. Pronađite privremeno rješenje
Ako se ipak ne možete odvažiti na tako trajnu promjenu vaše kose, na tržištu postoje i brendovi poput L'Oreala koji proizvode boje za kosu s privremenim učinkom, a to su najčešće boje za kose u spreju. Ovakvi sprejevi se ispiru nakon samo nekoliko pranja. Probajte eksperimentirati prvo s tim, kako se ne biste morali obvezati na nijansu koja vam ne stoji.Držite se ovih savjeta i ne sumnjamo kako ćete uspjeti u svom makeoveru.

M.B.

Foto: Shutterstock - ID stock photography/Giphy/ Shutterstock.com - 279photo Studio/ Shutterstock.com - puhhha

Pogledajte još:

Najgora boja za održavanje i što može poći po krivu: Sve što trebaš znati prije nego prvi put odlučiš obojiti kosu

Pramenovi se ovog proljeća neće nositi na isti način kao i prije – izokrenuti trend u bojanju kose je hit

Bojiš se šišanja na kratko ili bojanja – ovo su fotke koje dokazuju da ti baš to treba!

kosabojenje kosekarantenasam svoj majstor

36.470
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!