1

Uvijek smo za da pokušamo pomoći svojoj kosi da izgleda što je ljepše i zdravije moguće. Međutim, to nas neće spriječiti da ju (pre)često farbamo ili peglamo. Zato padamo na svaki proizvod koji kaže da će nam pomoći. A što je sa sprejevima za zaštitu od topline koji su nedavno postali popularni?

Od ravnanja, preko kovrčanja, do sušenja kose, često će se u tvojim rukama naći neki alat na toplinu kada ćeš stilizirati svoju kosu. Nekada nam se takvi aparati nađu i prečesto u rukama. Zato volimo koristiti sve popularnije sprejeve koji obećavaju da će nam zaštiti kosu od topline i da će ostati zdravija i sjajnija. Zagrijavanjem kose, bilo peglom, sušilom ili nekim drugim uređajem, oslabljujemo ju i ona postaje sklonija pucanju. A to nikako ne želimo.

Što sprejevi za zaštitu uopće rade?
Ako su ti ikada upali u oko sprejevi za zaštitu kose od topline, ali ih nisi kupila, ili ih već koristiš, dobro je znati što to oni točno rade i jesu li uopće od pomoći? Njihova bi glavna funkcija trebala biti da stvore zaštitni sloj između tvoje kose i uređaja. Većina je ovakvih proizvoda na bazi silikona, a oni su tu da zaustave pregrijavanje kose. Kada staviš sprej ili serum koji je na bazi silikona, ti će se silikoni uhvatiti za tvoju kosu i usporiti zagrijavanje od pegle do kose, pa bi time trebala ostati i manje oštećena. Prejako i prenaglo zagrijavanje kose, kakav efekt imaju pegle ili figara, isušuje kosu, pogotovo ako se koristi svaki dan. Ukratko, cilj ovakvih proizvoda je  da uspore širenje topline od uređaja i rasporede ju ravnomjernije po kosi.

Trebaš li koristiti ove proizvode, tj. hoće li napraviti razliku?
Ovisno koga pitaš, dobit ćeš drugačiji odgovor. Čak se ni frizeri ne mogu složiti po ovom pitanju. Tako neki tvrde da ovi proizvodi moraju biti u tvojoj rutini ako često koristiš uređaje koji zagrijavaju kosu. Možeš na njih gledati kao kremu za sunčanje za tvoju kosu. Ne bi ih posebno trebali preskakati oni koji imaju blajhanu kosu, tanku ili sklonu pucanju.  Međutim, neki proizvođači uređaja za kosu, poput primjerice GHD-a, koriste revolucionarnu tehnologiju koja smanjuje uništavanje kose čak i bez korištenja sprejeva za zaštitu. Ako koristiš njihove pegle, ne moraš se brinuti toliko oko dodatne zaštite.

S druge strane, neka su istraživanja pokazala da sprejevi za zaštitu štite, ali da ni oni ne mogu napraviti čudesa niti zaštititi kosu u potpunosti. Osim toga, zbog toga što su na bazi silikona, mogu curama koje imaju tanku kosu napraviti problem da im se objesi i izgubi volumen.

Zato ako želiš koristiti ovakvu zaštitu, ne škodi, ali neće niti puno pomoći niti ćeš puno izgubiti ako to ne koristiš. Bolja je opcija uštedjeti novac i kupiti kvalitetnu peglu za kosu ili koji god drugi uređaj da koristiš.

Foto: Pexels - Polina Tankilevitch/ Pexels - Element5 Digital

M.T.

Pogledajte još:

Je li vrijeme da posjetiš svog frizera? Ovi će znakovi otkriti treba li tvojoj kosi osvježenje i šišanje

Kako osušiti kosu što je brže moguće? Kada nemaš vremena, koristi ovih 6 trikova i suha je u tren oka

Postoje načini za izravnati kosu bez korištenja pegle i drugih uređaja koji zagrijavaju – ima ih 5!

kosaproizvodi za zaštitu od toplinepeglanje kosekovrčanje kosealati za stiliziranje kose

36.237
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!