0

Lijepa kosa je nešto što svi želimo, a ni ne znamo da se nekada sitnicama i sami sabotiramo u stizanju do tog cilja. Svima nam je već jasno da nije dobro svaki dan peglati kosu, ali što još svi radimo, a ne bi smjeli?

Ovo nisu pravila koja je teško slijediti, samo ih se treba sjetiti. Kada imamo dobar hair day osjećamo se kao da smo na vrhu svijeta, samopouzdanije i jednostavno bolje. Postoje neke stvari koje svi radimo, a koje nas sprječavaju da nam kosa češće izgleda lijepo. Samo da sve ovo prestaneš raditi, već ćeš vidjeti poboljšanje nakon nekog vremena. Evo o kojim se navikama radi:

1.Pretjerano češljanje kose
Nemoj otići u drugu krajnost i prestati češljati kosu u potpunosti, ni to nije dobro rješenje. Ono što puno cura ne zna je da ako ćeš 10 puta dnevno ići češljati kosu kako bi ti izgledala zaglađeno i ravno, radiš joj loše. Ujutro kada se probudiš je dobro vrijeme za počešljati kosu. Preko noći se prirodna ulja sakupe na korijenu kose, a tijekom dana ih zrak, sunce i kemikalije u zraku prorijede i ostane ih manje. Zato ujutro kada se počešljaš, raširit ćeš ih po cijeloj dužini kose, čime ćeš dati kosu prirodni sastojak koji će ju regenerirati i učiniti ljepšom. Nakon jutro, drži se što dalje od češlja do navečer ili trenutka kada ćeš ići prati kosu. Kada radiš frizuru, koristi prste i lagano prođi na ovaj način kroz nju.2.Ne koristiš dobar regenerator/masku za kosu
Kako bi ti kosa izgledala najbolje moguće, trebaš koristiti i odgovarajuće preparate. Svatko ima drugačiji tip kose i zato što je tvojoj frendici neka maska za kosu top, ne znači da će i za tvoju kosu biti pravi odabir. S obzirom na to kakva ti je kosa (masna, suha, lomljiva, ispada ti, kovrčava...), odaberi preparate koje ćeš koristiti.

3.Svakodnevno korištenje gela, laka za kosu i ostalih proizvoda za stiliziranje
Sada kada ne idemo nigdje lako je izbjeći korištenje proizvoda za stiliziranje kose, ali kada traje škola ili kada svaki dan negdje ideš, ako posežeš za bočicom laka za kosu, voskom ili gelom, to bi trebala prestati. Svi ti proizvodi sadrže kemikalije koje uništavaju kosu, a ako ih koristiš svaki dan, možeš i zamisliti što to radi tvojoj kosi. Pogotovo ako imaš proizvode koji sadrže alkohol.

4.Pušenje

Pušenje je loša navika koja ne donosi ništa dobro, a ne pomaže ni tvojoj kosi. Osim što nije dobro za tvoje zdravlje, nije dobro ni za tvoju kosu, pogotovo ako pušiš svaki dan. Kosa ti je u oblaku dima konstantno. Zbog pušenja, kosa će ti i početi jače ispadati, a navodno i utječe na raniju pojavu sijedih.


5.Loša prehrana
Još jedna stvar koja je povezana s time kako će ti kosa izgledati je tvoja prehrana. Kako se hraniš vidljivo je na van između ostalog i po tome kako ti kosa izgleda. Cure koje stalno isprobavaju nove dijete, boje se debljanja i ne jedu dovoljno hrane koja sadrži proteine, rade loše i za svoje tijelo i kosu. Kosa treba kolagen i protein kako bi izgledala što bolje. Vitamin D primjerice stimulira folikule vlasi i tako potiče rast kose, pa se pobrini da jedeš dovoljno hrane koja je puna ovog vitamina, ali i da izađeš na sunce. Jedi zdravo i raznovrsno.

6.Ne čišćenje četki ili pegle
Ovdje ne mislimo samo na pegle za kosu i slične uređaje, već i češljeve. Četke i češljeve treba s vremena na vrijeme dobro očistiti i oprati, a isto je i s uređajima za ravnanje ili kovrčanje kose. U četkama se primjerice može sakupiti hrpa bakterija, a ako ju ne očistiš, stalno ih vraćaš natrag u kosu. Osim toga, elektronički uređaji ne mogu trajati vječno. Iako ti se pegla koju imaš već godinama nije pokvarila, sasvim se sigurno 'istrošila'. Pegle koje počnu vuči i čupati kosu više nego inače, treba zamijeniti.

7.Koristi gumice za kosu koje nisu jako čvrste
Nije dobro nositi rep ili punđu svaki dan, po cijeli dan, to znamo, ali ima dana i situacija kada je vani vruće i ne možeš ni zamisliti da imaš raspuštenu kosu. Takvi dani uskoro dolaze. Tijekom ljeta preporučuje se da koristiš gumice za kosu koje nisu jako čvrste, scrunchy gumice za kosu su super jer su obložene tkaninom i nježnije po kosu.


8.Češljaš kosu dok je mokra
Ovo je još jedna stvar koju nikako ne bi smjela raditi. Ovako ćeš uništiti i počupati kosu. Umjesto da koristiš četku koju i inače koristiš za kosu, kada je mokra trebala bi kroz nju prolaziti češljom sa što širim zupcima.

9.Češljanje od korijena prema dolje
Osim što se nije dobro češljati milijun puta dnevno, treba paziti i kako se češljaš, da što manje oštetiš kosu. Ako se češljaš tako da povlačiš četkom od korijena do vrha, zapeti ćeš za puno zapetljanih dijelova, i to vjerojatno prenaglo, zbog čega ćeš dio kose iščupati, dio polomiti... Umjesto ovako, češljaj se na način da najprije podijeliš kosu u nekoliko cjelina, a zatim svaku češljaj od sredine prema vrhovima, lagano, a kada taj dio riješiš, onda tek od korijena do vrhova.Pogledajte još:

Vodič za bojanje kose kod kuće – kako dobiti kosu kao iz salona u 9 koraka

Najgora boja za održavanje i što može poći po krivu: Sve što trebaš znati prije nego prvi put odlučiš obojiti kosu

Peglaj kosu kao profić – Ovi savjeti i trikovi će ti pomoći da si sama što bolje ispeglaš kosu

lijepa kosagreškeuništavaš kosuloše navikekosa

36.226
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!