0

Kada ti kosa bude odrezana ili ofarbana – gotovo je, neko vrijeme nema povratka na staro. U ovom je slučaju bolje spriječiti nego liječiti, a da ne doneseš krivu odluku, prvo se dobro informiraj o par stvari.

Kada su kosa i frizura na mjestu, odmah se osjećamo bolje i samopouzdanije. Pogotovo nakon što napravimo neku veliku promjenu na glavi i krajnji rezultat ispadne odlično i puno bolje nego što smo se nadali. Ali nekada se dogodi i suprotno. Tko je u tom slučaju kriv? Frizerka koja te nije upozorila da ako ošišaš kosu kao Kendall Jenner nećeš odmah i izgledati kao ona? Ili ti jer si imala prevelika očekivanja?

Neke frizure izgledaju odlično na crvenom tepihu ili na Insta fotkama influencera, ali ono što mi ne vidimo je koliko vremena oni (ili često njihovi osobni frizeri) ulažu truda prije fotkanja da bi im kosa tako izgledala. Čak i na onim spontanim fotkama iza uljepšavanja koje je prethodilo, stoji cijeli tim – koji mi obični ljudi nemamo pri ruci svaki dan. Zato ne iznenađuje što se ponekad zaletimo s idejom i fotkom kod frizera, a nakon što prvi put kod kuće operemo kosu, više ne možemo složiti onaj pravi look. Da ti se to više ne događa, ovih 5  pitanja uvijek trebaš pitati svog frizera prije nego se odlučiš na neku veću promjenu:

via GIPHY


Kako će se ova frizura uklapati u moj svakodnevni život?
Svaka će frizura izgledati dobro onog trenutka kada je frizer složi, ali kako će izgledati do sredine jednog tvog tipičnog dana? Ako su ti dani ispunjeni obavezama, nema te kod kuće do navečer i stalno negdje trčiš, koliko god bila dobro ošišana, neke frizure jednostavno zahtijevaju da se tijekom dana u njih uloži malo više vremena. Bez obzira na to koliko bila profesionalno ošišana ili super ofarbana, ako znaš da ti se kosa primjerice jako masti i da je pereš gotovo svaki dan, svijetle i neobičnije boje za kosu će ti se brzo isprati bez obzira u koliko dobro frizerskom bila ili koliko kvalitetne proizvode koristila. Da ne bi imala ovakvih i sličnih problema, frizera prije konačne odluke priupitaj koliko je teško željenu frizuru održavati.

via GIPHY


Koliko će koštati ono što želim? I koliko će me koštati redovito održavanje takve frizure?
Nemoj da ti bude neugodno pitati ovakve stvari. Bitno je znati da li si možeš priuštiti neku frizuru ili ne. Nije isto ako želiš napraviti balayage ili nešto potpuno novo i drugačije od onog kako trenutno imaš. Ovo je posebno bitno pitanje ako planiraš drastično promijeniti boju kosu, a pogotovo ako je misliš blajhati. Održavanje takve frizure je često malo skuplje i trebat ćeš redovitije posjećivati frizera. Zato je bolje znati sve unaprijed, jer ako ne misliš dolaziti redovito, neke frizure je možda ipak bolje da preskočiš.

via GIPHY


Kako mogu ovo napraviti sama sebi kod kuće?
Iako bi frizeri radije da češće dolaziš kod njih, većina njih (pogotovo ako vjerno uvijek ideš u isti salon) rado će ti dati savjet koje proizvode da kupiš ili kako da neku frizuru složiš i sama. Nemoj se bojati pitati sve što te zanima! Jedan od savjeta frizera je i da ako skoro stalno nosiš kosu na određeni način – tipa u repu, to kažeš i svom frizeru, jer možda će ti onda moći predložiti neku varijaciju na tvoju željenu frizuru koja će ti izgledati bolje i koju ćeš onda i lakše doma sama sebi napraviti. Isto je i kada odlučiš odrezati šiške. Ako ih voliš nositi na jednu stranu, to je bitno reći frizeru jer onda će promjenu koju želiš prilagoditi načinu na koji inače slažeš svoju frizuru.


via GIPHY


Što znači ovaj pojam?
Frizeri nekada zaborave da ne znamo nazive i opise svih tehnika bojanja kose pa nam kod davanja prijedloga znaju spomenuti neku nepoznatu riječ. Ako ti se čini da znaš što znači primjerice 'balayage', ali nisi 100% sigurna, najbolje je tražiti da ti objasne tu terminologiju. Ovo su neki od pojmova čije bi ti značenje moglo biti bitno ako voliš mijenjati boju kose:
Osnovna (bazna) boja: Boja koja se nanosi na korijen kose. Preko nje onda mogu ići primjerice pramenovi ili neka druga boja na vrhove kako bi dobila ombre efekt.
Toniranje: Ovo se koristi nakon blajhanja kose kako bi joj se promijenio kontrast jer kosa je nakon blajha žuta, a uz pomoć toniranja se izvlači to žutilo kako bi ti kosa postala prave plave nijanse.
Pramenovi: Farbanje individualnih manjih djelića kose.
Balayage: Tehnika farbanja kose kada se umjesto odvajanja pramenova kao u uobičajenoj metodi bojenja, pramenovi kose drže labavo u jednoj ruci i boje kretnjom sličnom metenju. U ovom se slučaju boja ne nanosi na korijen kose već od sredine prema vrhovima.
Preljev za kosu: Dok je kod pravog bojanja kose boja postojana duži period, kod preljeva se prije ispere, ali se isto nanosi na cijelu kosu. Daje kosi sjaj i malo boje te se ispere kroz 2-6 tjedna.

via GIPHY


Ako se odlučim na ovu frizuru, hoće li je biti lako promijeniti za par mjeseci?
Neke frizure nije tako lako promijeniti. Ako se ofarbaš u crno, bit će malo teže za par mjeseci vratiti se na neku svjetliju nijansu. Uz to, neke frizure izgledaju skroz ljetne, ali kada dođe zima više ne izgledaju toliko dobro – to je primjerice vidljivo kod promjene boje kose. Neće izgledati isto kada ti kosu obasjava sunce u ljeto i kada nema ni tračka sunca u zimi. Zato je bitno pitati frizera kako frizuru koju sada želiš možeš updejtati za par mjeseci ili s promjenom godišnjeg doba.

Ako ti frizer ne zna odgovoriti na ova pitanja, možda je vrijeme da posjetiš neki drugi salon.

Foto: Freepik/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Neka ti i kosa prati trendove – frizure koje će se nositi ovog proljeća možeš i ti isfurati

'Blajh' može postati 'bljak' – pet stvari koje trebaš imati na umu prije kopiranja frizure Kylie Jenner

Frizerski trendovi u 2019. godini – ako želiš promijeniti boju kose, razmisli o ovim nijansama

kosafrizurafrizerkavelika promjenapitanja

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

35.149
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!