0

Baš kao i hrana, i kozmetika ima svoj rok trajanja. Međutim, za razliku od beauty proizvoda, hrana ima vidljive znakove truljenja, dok je kod kozmetike teže otkriti kada je vrijeme riješiti se određenih proizvoda. No, morate li zaista baciti šminku samo zato što na ambalaži piše da je rok trajanja istekao?

Ukratko, odgovor bi u većini slučajeva trebao biti DA. Stručnjaci savjetuju da biste se trebali riješiti proizvoda kojima ističe rok trajanja, ali to pravilo se može zaobići u nekoliko slučajeva.

Informirajte se o roku uporabe
Za početak, postoji velika razlika između roka trajanja i roka uporabe. Većina kozmetičkih preparata imaju rok trajanja od 2 godine. To znači da ih je sigurno upotrebljavati unutar dvije godine od datuma proizvodnje. No, rok uporabe je puno kraći. Kada jednom otvorite i počnete koristiti proizvod, dopuštate da zrak i bakterije uđu u proizvode, što skraćuje njihov rok uporabljivosti. Većina ulja za lice i kozmetičkih proizvoda s određenim konzervansima mogu trajati i do godine dana. Rok uporabe nakon otvaranja najlakše ćete doznati ako jednostavno pogledate oznaku na ambalaži. Svaki beauty proizvod trebao bi imati ikonu kozmetičke ambalaže na kojoj je napisano unutar kojeg razdoblja trebate potrošiti proizvod. Oznake su prikazane u mjesecima i variraju od 6M do 24M. Najbolje bi bilo označiti kada ste kupili proizvod kako biste znali koliko dugo ga možete koristiti.

Što trebate baciti?
Važno pitanje koje se često postavlja u vezi roka trajanja kozmetike jest što se događa sa šminkom kojoj je prošao rok? Odgovor na to pitanje nije jednostavan i ovisi o vrsti proizvoda, no najčešće se radi o tome da se u tim proizvodima razvijaju bakterije koje će na vašem licu uzrokovati više štete nego koristi. Prirodna kozmetika obično ne sadrži parabene i stoga ima kraći rok trajanja te se treba baciti nakon 6 mjeseci. Isto vrijedi i za maskare i kreme za područje oko očiju. Osim toga, sve proizvode koje uzimate i koristite prstima možete kontaminirati bakterijama koje imate na rukama, stoga i te proizvode bacite ako im je prošao rok. Također, kreme za sunčanje i sva kozmetika koja ima aktivne sastojke poput vitamina C ili retinola treba se baciti nakon isteka roka jer neće imati istu djelotvornost.

Što možete sačuvati?
Međutim, postoji nekoliko vrsta kozmetičkih proizvoda koje ipak možete nastaviti koristiti iako im je rok trajanja prošao. Primjerice, proizvode u prahu ili kamenu, poput sjenila i bronzera, možete koristiti nekoliko mjeseci nakon isteka roka, ali jedino ako redovito čistite svoje kistove za šminku. Isto vrijedi i za većinu ruževa za usne, no pripazite – ako ruž ima neugodan miris ili se promijenila tekstura, bacite ga. Najbolji proizvodi su oni proizvodi koje možete sigurno koristiti. Stoga, ako se ne sjećate kada ste kupili neki kozmetički preparat, vjerojatno bi bilo najbolje da ga se riješite.

Foto: Shutterstock.com - Junjira Limcharoen/ Giphy

M.B.

Pogledajte još:

Imaju li pegle za kosu rok trajanja i kada je možda vrijeme da kupiš novu?

Sedam znakova koji će ti otkriti da je tvojim proizvodima za šminkanje istekao rok trajanja

Kako pravilno očistiti umjetne trepavice? Umjesto da ih samo spremiš, napravi OVO i produlji im 'rok trajanja'

rok trajanjamakeupšminka rok trajanjaproizvodi

36.185
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!