0

Crveni su, bolni, ne izgledaju najljepše i generalno ih mrzimo – da, riječ je o prištićima i aknama. I dok neki imaju (ludu) sreću i čisto lice poput bebine...ostatak nas smrtnika se bori s prištićima na dnevnoj bazi. Tu su oni koje ne očekuješ (pa izađu dan prije važnog dejta), one kojih se nikako ne možeš riješiti (miteseri) i one za koje znaš kada će se pojaviti i na kojem mjestu.

Ako si se ikada zapitala zašto te male crvene napasti često izlaze na identičnom mjestu (kao da imaju pamćenje), ovo su neki od razloga.* Možda je riječ o cističnim aknama
Oni prištići koji nateknu, ali nikada ne izađu na površinu, zovu se cistične akne i poznate su po tome kako se uvijek pojave na istom mjestu. Do njih dolazi jer se na tim mjestima nalaze proširene pore, koje se pune sebumom i nečistoćom koja kasnije uzrokuju upale. Njih se možeš riješiti jedino uz pomoć svog dermatologa – zato ne diraj ih, nego prepusti stvar profesionalcu.

* Nisi dobro istisnula prištić
Kada se pojave prištići s bijelim vrhom, najbolji savjet koji možeš dobiti je da ih (unatoč svim nagonima) ne diraš jer će se uskoro pojaviti novi na istom mjestu. Naime, nakon istiskanja prištića velika je vjerojatnost kako nisi sve dobro istisnula, što znači da će se sljedeći put, upravo ono što je ostalo – ponovno upaliti te će nastati novi pršt.

* Prljave ruke
Ako si se ikada zapitala, zašto na jednoj strani lica imaš više prištića nego na drugoj, velika je vjerojatnost da se odgovor skriva iza – tvojih prljavih ruku. Puno nas ima naviku nesvjesno dirati lice (dok učimo ili smo nervozni) rukama na kojima se nalazi velika količina bakterija koje su glavni uzročnici iritacije koja vodi do bubuljica.

* Hormoni i menga
Iako se o tome priča kao o mitu, puno cura dobije prištiće upravo zbog menge (koja treba doći ili već je), pogotovo u području brade i ispod nosa. Za spas tu su cleanseri sa salicilnom kiselinom, s kojima bi bilo najbolje prati lice tjedan dana prije menstruacije. Tako pripremaš kožu za poludjele hormone koji slijede.

Kako se vi borite s prištićima?


Foto: Shutterstock/ Giffy

S.T.R.

Pomogni i ti njemu: Zašto moraš pričati s dečkom o mengi i PMS-u

VIDEO Ideš na dejt na Valentinovo? Ovo je makeup s kojim ćeš biti neodoljiva

Trikovi koji će promijeniti način na koji nanosiš tekući ruž

Prištići i aknesavjeti

36.238
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!