1

Promijeniti boju kose se čini kao bezazlena sitnica, ali toliko toga može poći po krivu. Iako se svaka od grešaka može ispraviti, neke se ne mogu popraviti baš ODMAH. A postoji i nekoliko stvari koje treba znati, a odnose se na pripremu prije odlaska kod frizera i posljedice nakon.

Za one koji još nikada nisu obojili kosu u neku drugu boju, ovaj korak možda zvuči i malo strašno, ali vjeruj, nije. Ako se sve napravi kako treba, izaći ćeš od frizera sretna i kao nova ti. Teško je uopće odlučiti koju boju odabrati, jer za prvu ne želiš neku koja zahtjeva izrazito puno brige. Kako bi se pripremila što je bolje moguće na ovaj korak i transformirala svoju kosu u novu, ovo su neke stvari koje moraš znati prije nego odeš frizeru.

1.Prije nego uopće 100% odlučiš da želiš obojiti kosu, razmisli je li to stvarno dobra ideja
Ako obojiš kosu i za par dana požališ, nije nemoguće vratiti stvari na staro, ali to je dodatan trošak, mučiš kosu i postoji šansa da nećeš baš tako lako vratiti se na staru boju. Zato prije nego kreneš, dobro razmisli jesi li spremna na to i želiš li svako toliko ići kod frizera popravljati boju, jer drastičnije promjene, zahtijevaju i da na redovitoj bazi ideš kod frizera. Ako nemaš vremena ni novaca za ovo, bolje je pričekati, jer kosa s velikim izrastom, sasvim sigurno neće izgledati lijepo. Ovisno o tome koliko si hrabra i sprema na promjene, biraj boju.
2.Najjednostavnije za održavanje je: balayage
Ako se želiš farbati, ali nisi spremna odlaziti frizeru svakih par mjeseci, balayage je dobra opcija. Nije velika promjena, ali će osvježiti tvoju prirodnu boju i dati joj ono nešto. Izgledat ćeš drugačije, ali i dalje imati djelomično svoju prirodnu kosu. S ovom frizurom možeš odlučiti želiš li ju nastaviti održavati češće ili ne, jer frizeri tvrde da je u redu i svakih 6 do 12 mjeseci doći ga osvježiti. Zbog toga, kosa ti se neće ni previše oštetiti, što je još jedan veliki plus ako ju puštaš.3.Najteža za održavanje je: nijanse crvene i narančaste
Ako nisi spreman ulagati u svoju kosu redovito, ovo nisu nijanse u koje se želiš farbati. Crvenu kosu je najteže dobiti i najteže održavati. Ako prvi put mijenjaš boju kose, ovo se ne preporučuje kao prva boja u koju želiš ići. Osim što ju je teže dobiti i teže održavati, isto tako je i teže riješiti je se, zbog jakog crvenog pigmenta koji se uhvati za kosu i može ti stvarati probleme ako poželiš nakon crvene biti primjerice plava.

4.Kada dogovaraš termin kod frizera, OBAVEZNO pitaj za okvirnu cijenu
Teško da će ti frizerka moći reći točno koliko će to koštati, ali okvirnu cijenu može reći. Cijene se mogu razlikovati od salona do salona jer svaki koristi neke svoje proizvode, ima svoje metode, ali i drugačije frizere. Ovisno o tome koliki ti je budžet, odaberi salon. Ne želiš ostati neugodno iznenađena cifrom kada ti ju frizerka kaže nakon što sve obavi.
5.Ponesi sa sobom sliku
Uvijek je dobro pretražiti internet i pronaći slike onoga što točno želiš. Iako možeš reći frizerki da želiš smeđu boju, uz fotku će puno lakše ona shvatiti kakvu, a i ti ćeš na kraju svega biti zadovoljnija. Nekada može doći do nesporazuma jer nešto što ti smatraš primjerice 'crvenom kosom', tvoja frizerka možda misli na malo drugačiju nijansu. Zašto da izađeš iz salona nezadovoljna, kada to jednostavno možeš izbjeći tako da proskrolaš Instagramom i pokažeš primjere onoga što bi htjela.6.Imaj na umu svoju boju kože
Samo zato što Rihanni neka boja stoji super, ne znači da će stajati i tebi. Bitno je imati na umu da boja kose može izgledati skroz drugačije na nekome tko je bijel kao porculan, a drugačije na nekome tko ima malo tamniji ten. Ako imaš ružičastiji podton kože, drži se hladnijih, pepeljastih tonova, ako pak imaš žuti, onda će ti bolje stajati zlatne boje i topli  tonovi. Ako nisi sigurna koja bi ti boja dobro stajala, pitaj frizera, pravi profići će ti moći bez problema pomoći. To ti ujedno može i pokazati koliko je dobar frizer.

7.Možda iz prve ne dobiješ boju koju si zamislila
Ako imaš primjerice tamnije smeđu boju kose, nemoj očekivati da ćeš nakon jednog farbanja biti plavuša. Vjerojatnije je da nećeš. Ponekad promjena boje kose ne može biti napravljena u jednom terminu i trebat ćeš nekoliko puta ići kako bi dobila baš onu boju koju si zamislila. Svačija kosa je drugačija i ne vrijede ista pravila za sve, dovoljno je da imaš malo drugačiji podton nego tvoja frendica, i neće vam ista boja ispasti isto,8.Bojenje kose ju može malo uništiti
Ovisno o tome koliko veliku promjenu radiš, to će ti kosa pretrpjeti veće posljedice. Frizeri će ju uvijek pokušati zaštiti što je više moguće i upozoriti te na moguće rizike. No ipak, uz dobru njegu nakon farbanja, kosa ti može i dalje izgledati wow. Dobri i kvalitetni proizvodi, kao i njihovo redovito korištenje, ključ su lijepe kose.

9.Boja će ti s vremenom blijediti
Nakon što imaš boju koju si htjela, nemoj očekivati da će ostati takva ista mjesecima nakon. Osim što će se pojaviti izrast, i boja, pogotovo ako je neka crvena, ljubičasta, zelena...počet će blijediti. Ovisno o boji, neke će dulje izdržati, a neke kraće. Kako bi boja bila što intenzivnija i dugotrajnija, pomaže korištenje šampona za obojenu kosu, a možeš ih naći u svakom dućanu, samo trebaš pronaći onaj najbolji za sebe.10.Bazen ti može dodatno uništiti boju
Klorin koji se nalazi u vodi u bazenima nije prijatelj obojene kose. Zato ako si netko tko se bavi plivanjem, imaj to na umu. Zbog njega, kosa ti može postati zelenija. Kako bi to donekle spriječila, preporučuje se da prije odlaska u bazen, doma na kosu staviš masku za obojenu kosu.

Foto: Instagram/ Shutterstock.com - Oleg Gekman

M.T.

Pogledajte još:

Pramenovi se ovog proljeća neće nositi na isti način kao i prije – izokrenuti trend u bojanju kose je hit

[HOROSKOP] U koju boju trebaš obojati kosu ove godine s obzirom na znak zodijaka

Blajhanje i farbanje kose su štetni, a što je s pramenovima? Evo koliko su oni štetni i kako zaštititi kosu

kosabojabojenje koseprvi put

36.232
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!