0

Ako si ikada s frendicama razgovarala o mengi, onda ste sigurno došle do zaključka da svaku od vas muče drugačije stvari i problemi. Pa tako, dok jedna ne može živjeti od bolova, drugoj menga traje samo par dana, treća mijenja uloške svakih pola sata, a četvrtoj menga dolazi svaka 2 tjedna.

Naša tijela su različita i drugačije reagiraju na svakodnevne stresove, zato ako je tvoja menga drugačija od one kakvu ima tvoja bff, ne brini pretjerano. No menstruacija je dobar pokazatelj tvojeg cjelokupnog zdravlja, stoga ako primijetiš nešto neobično (što nije karakteristično za tvoj ciklus) - možda je vrijeme za posjet ginekologu.

Ovu su neke od najučestalijih promjene s kojima se susreću sve cure, a koje se tiču menge.


Boja menstrualne krvi je jarko crvena ili tamnosmeđa

Boja menstrualne krvi mijenja se od dana do dana. Prvih nekoliko dana, kada imaš jake odljeve, normalno je da boja bude jarko crvena, no isto tako zadnjih dana u ciklusu – ta se boja mijenja i postaje tamna (ponekad čak i crna) jer je riječ o ostacima krvi. Dokle god boja nije tamnosmeđa od početka do kraja (tada bi problem mogli biti hormoni), sve je u redu.

Slabije curiš nego prije
Prije si imala jake odljeve te si mijenjala uloške svakih pola sata, no u zadnje vrijeme svaka menga je sve slabija i slabija? Prvih nekoliko godina, od prve menstruacije, tvoj će se ciklus mijenjati, zato ako dođe do ovakvih promjena ne brini, no ako je ova promjena došla naglo – moguće je da je riječ o reakciji na hormonalne promjene do kojih dolazi ako koristiš kontracepcijske pilule ili zbog loše prehrane ili problema sa štitnjačom.(Puno) jače curiš nego prije
Ako su tvoje menstruacije postale obilnije i `umireš´ od bolova svaki put kada dođu oni dani u mjesecu, najbolje je konzultirati se s ginekologom i vidjeti imaš li možda kojim slučajem ciste ili polipe. Iako se radi o pojavi koju ima svaka 3. cura, bitno je znati što i kako.

Veliki ugrušci
Komadići tkiva koji izlaze iz tvog sustava tijekom menstruacije, su potpuno normalna pojava. Tvoja se maternica ljušti i kao rezultat proizlaze ugrušci. Iako nisu najljepši prizor, oni su sastavnica menge i njihova normalna veličina je do pola centimetra. Ukoliko su tvoji ugrušci veći te osjećaš jaku nelagodu i bol, svaki put kada moraju `izaći´, možda imaš problema s cistama.Imaš jake bolove
Bolovi tijekom menge nikako nisu zabavni, no potpuno su normalni te ih uz pomoć lijeka (koji ti mam da) možeš preživjeti. No ako oni postanu nepodnošljivi u tolikoj mjeri da ne možeš ustati iz kreveta ni ići u školu, moguće je da se radi o nekom poremećaju. Jedna mogućnost je i endometrioza čiji su simptomi i jaki odljevi, mučnina i zatvor. Savjetuj se s ginekologom, on će znati o čemu je riječ.

Menga je neredovita
Normalan menstrualni ciklus traje od 28-35 dana. Iako je tijekom prvih par godina, posve normalno da menga kasni ili dođe ranije, nakon što se napokon regulira – kašnjenje može biti znak većeg problema. Ako si seksualno aktivna, u nekim slučajevima, neredovita menstruacija može značiti spolno prenosivu bolest poput klamidije ili u drugom slučaju- hormonalni poremećaj.
Foto: Shuttestock/ Giffy/ Seventeen

S.T.R/ Seventeen

Boli li? Koliko traje? Moraš li se skinuti gola? Sve što trebaš znati o bikini depilaciji

Noćna mora: Znaš li zašto se prištići pojavljuju na istom mjestu svaki put?

Pomogni i ti njemu: Zašto moraš pričati s dečkom o mengi i PMS-u

mengaciklussavjetiginekolog

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.972
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!