11

Koža na stopalima pet je puta deblja nego koža na ostalim dijelovima tijela, ali to nije razlog da je pet puta više zanemarite. Isto kao što se brinete o koži lica ili ruku, potrebno se brinuti i o koži stopala, posebice sada kada smo uskočili u sandale i natikače.

Suha, ispucana koža, stari komadi kože na petama i oko noktiju na prstima samo su neki od prizora koje možemo vidjeti ovih dana, kada smo naglo prešli u otvorenu obuću. Ne čude ovakvi prizori jer koža na stopalima najsuša je na tijelu. Ovo ne samo da je etstetski problem jer doista izgleda veoma ružno već postaje i opasno oružje kojima možemo ozlijediti sebe ili nekog drugog dok se primjerice želimo pomaziti s nekim ili dok želimo sami sebe očešati nogom po nozi.

Možda se čini malo smiješno, ali doista je tako.

Piling

Osnovno je napraviti dobar piling. Stopala treba namočiti deset do petnaest minuta u toploj vodi u kojoj smo dodali ljekovite soli koje se mogu kupiti u svakoj drogeriji.

Možete probati i s ljekovitim travama ili eteričnim uljima poput lavand, eukaliptusa ili mente. Nakon namakanja krenite s poslom –uzmi kamen plovućac kojim trebate sastrugati tvrdu, staru kožu sa peta.

Nakon ovoga škaricama i/ili noktaricom obradite područje kraj noktiju, ukoliko je koža toliko debela. Ovdje pripazite da ne režete preduboko već samo kožu koja je stara te nikako nemojte rezati kožu uz sam nokat, s njegove donje strane.

Na kraju dodajte finalni dodir turpijicom. Sve začinite hidratantnom kremom.I inače je hidratantnu kremu dobro često stavljati na stopala tijekom ljeta jer ih sunce i voda mogu isušiti. Dobro je navečer u stopala utrljati hidratantnu kremu, a još bolja je i nevenova mast pa potom navući čarape kako bi se što bolje upila.

Ukoliko ste skloni grubljoj koži na stopalima, piling je dobro raditi jednom tjedno. Umjesto kamena i turpijice možete koristiti i kreme za piling.

Koristite li sprejeve za usporavanje znojenja stopala, treba biti posebno oprezan jer oni isušuju kožu pa je hidratacija još važnija. 

Pedikura kod kuće

Dobru pedikuru možete napraviti sami kod kuće. Potrebno je također namočiti stopala u kupki oko desetak minuta, a potom škaricama i turpijom obraditi same nokte. Nokte uvijek treba rezati ravno ukoliko želite izbjeći urastanje nokta u meso.

Kožicu koja je uz sam nokat, s njegove donje strane nemojte rezati već uzmite štapić za uši namočen u maslinovo ulje te laganim pokretima kožu gurajte prema korijenu nokta. Kada ste gotovi dobro utrljajte kremu u stopala.

Prije nanošenja same kreme probajte sljedeće – pomiješajte dvije žlice maslinovog ulja i jednu žlicu šećera te sve dobro utrljajte u stopala. Potom isperite, obrišite i nanesite kremu. Ovo je narodni 'lijek' za lijepu kožu na stopalima.

Za kraj za savršen rezultat ne zaboravite nanijeti i neki kul lak za nokte. Ovog ljeta lude, neonske boje su in, a također su in i nokti u različitim bojama, primjerice jedan u narančastoj, drugi u žutoj i tako naizmjence.

Još poneki savjet za lijepa stopala

Ako imate problema sa žućkastim noktima na nogama, namočite ih u malo vode u kojoj je sok od limuna i to oko desetak minuta.

Želite li da rezultati vaše pedikure i pilinga traju što dulje, svakog dana na stopala nanesite hidratantnu kremu, a lak za nokte mijenjajte svaki drugi dan.

Posebno oprezni budite s rezanjem stare kože oko noktiju kako se ne biste porezali jer to može dovesti do infekcije.

Stopala tuširajte naizmjence toplom i hladnom vodom.

N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

pedikuranogemoreljetostopala

36.485
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!